Felhasználói Szabályzat

Felhasználói jogosultságok az NTAK-ban

A 235/2019. (X. 15.) számú – a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló – kormányrendelet 4. § (1) bekezdése szerint az NTAK üzemeltetője Felhasználói Szabályzatot alkot, amelyet az NTAK elektronikus felületén közzétesz.

Az NTAK-felhasználó a jelen Felhasználói Szabályzatban meghatározott jogosultsággal rendelkezhet.

1. Ügykezelő

Ügykezelő az a személy, aki a 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet 5. § pont szerint jogosult az NTAK-ban egy adott szálláshely-szolgáltatót (vagyis a 2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről 2. § 23. pontjában meghatározott szolgáltatást nyújtó gazdálkodó szervezet, ideértve a gazdasági társaságokat, a tevékenységük okán adószámmal rendelkező magánszemélyeket, valamint az egyéni vállalkozókat is) regisztrálni, a megadott adatokat módosítani, szükség esetén törölni.

Az Ügykezelő jogkörei az NTAK-ban:

 • szálláshely-szolgáltató felvétele és meglévők kezelése;
 • szálláshely rögzítése és meglévők kezelése;
 • felhasználók kezelése, szerepkörök kiosztása;
 • kimutatások lekérése.

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVII. törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet 5. § (7) bekezdése alapján a regisztrációt végző természetes személy jogosult a regisztráció során, illetve azt követően az NTAK-ban az adott szálláshelyhez további felhasználókat rögzíteni a jelen Felhasználói Szabályzatnak megfelelően.

2. További jogosultságok kiosztása, felhasználók felvétele

Az Ügykezelő jogkörrel rendelkező felhasználó egy adott szolgáltató minden szálláshelye tekintetében teljeskörű jogosultsággal rendelkezik. Felmerülhet az igény, hogy adott felhasználó csak bizonyos szálláshelyek adataihoz férjen hozzá az NTAK-ban – szerkesztési vagy olvasási jogosultsággal –, ezért az Ügykezelőnek lehetősége van korlátozott jogosultságú felhasználókat felvenni a szálláshely-szolgáltató egyes szálláshelyeihez.

Az Ügykezelő az NTAK / FELHASZNÁLÓK menüpontjában az ÚJ FELHASZNÁLÓK gombbal tud új felhasználót felvenni.

A felvételhez meg kell adni:

 • a felhasználó e-mail címét, amire a meghívót a rendszer kiküldi;
 • a szálláshelyet, amihez hozzá szeretnék rendelni a felhasználót;
 • a szerepkört, azaz milyen jogosultságot kíván neki adni az adott szálláshelyen.

A korlátozott jogkörrel rögzített felhasználók azonosítása és beléptetése az NTAK rendszerbe az Ügykezelő szerepkörhöz hasonlóan az Ügyfélkapu (Központi Azonosítási Ügynök) szolgáltatás alkalmazásával történik, miután a meghívóban található linket/hivatkozást elfogadta. Fontos, hogy a meghívóban található hivatkozás megnyitása előtt biztonsági okokból a böngészőt teljesen be kell zárni és újra megnyitni, különösen, ha ugyanazon számítógépen több különböző személy is tervezi a kapott meghívója elfogadását.

Adott felhasználónak további szálláshelyhez jogosultságot adni csak azután lehetséges, ha az elsőként kiküldött meghívóban található hivatkozást a felhasználó megnyitotta, és sikeresen belépett az NTAK-ba.

2.1 Szálláshelykezelő

A Szálláshelykezelő jogkörei az NTAK-ban:

 • hozzárendelt szálláshelyek megtekintése;
 • hozzárendelt szálláshelyek adatainak szerkesztése;
 • kimutatások lekérése.

2.2 Adatfelhasználó

Az Adatfelhasználó jogkörei az NTAK-ban:

 • hozzárendelt szálláshelyek megtekintése;
 • kimutatások lekérése.