Általános információk

A hatályos jogszabályok alapján minden hazai szálláshely-szolgáltatónak, bizonyos vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetőinek az NTAK-adatszolgáltatásra képes, az MTÜ által erről kibocsátott igazolással rendelkező szoftvert kell használnia. Az NTAK-kal kommunikálni képes, az MTÜ által kibocsátott igazolással rendelkező informatikai rendszerek kínálata a szálláshelykezelő szoftverek tekintetében széles, jelenleg több, mint 40 szoftver közül választhatnak a szálláshely-szolgáltatók. 

 

A magyarországi szálláshely-szolgáltatók a regisztrációt követően az NTAK számára folyamatosan adatot szolgáltatnak. A turisztikai attrakciók és a vendéglátó üzletek a jogszabály alapján 2023. július 1-jétől kezdik meg az adatszolgáltatást.

 

Amennyiben Ön Magyarországon szálláshelykezelő, vendéglátó vagy jegyértékesítő szoftver gyártásával, forgalmazásával vagy támogatói fejlesztésével foglalkozik, és szeretné, ha terméke képes lenne az NTAK adatszolgáltatásra, vegye fel a kapcsolatot a szoftvergyártók számára fenntartott ügyfélszolgálattal.

A vendéglátó és jegykezelő szoftverek alkalmassá tétele az NTAK-adatszolgáltatásra többlépcsős folyamat. A  megfelelő NTAK-modulhoz kapcsolódó interfész fejlesztését majd a sikeres tesztelést követően az üzemeltetők meg is kezdhetik annak használatát.

Csatlakozás

Az interfész alapú csatlakozás az alábbi lépésekből áll:

  • Ki kell tölteni a csatlakozási kérdőívet, amely a fejlesztői tesztkörnyezethez való hozzáférés előfeltétele.
  • A csatlakozási kérdőív feldolgozását követően egy fejlesztői információs csomag részeként az igénylő megkapja az interfész fejlesztői dokumentációját, valamint a tesztkörnyezet elérhetőségeit a hozzáféréshez szükséges adatokkal együtt.
  • A technikailag sikeres csatlakozást követően az MTÜ egy integrációs tesztet végez el a szálláshelykezelő rendszer fejlesztőivel közösen. Ez egy példa-üzenetsor beküldését jelenti interfész használatával a tesztkörnyezetben. A sikeres tesztet és az Igazolás kiállítását követően, a szoftver az NTAK-regisztráció során, a megfelelő modulban az igazolással rendelkező szoftverek listájába kerül.

Szálláshelykezelő szoftverek

Letölthető dokumentumok, műszaki és hitelesítési feltételeket tartalmazó tájékoztató

A szálláshelykezelő szoftverek csatlakozásához szükséges kérdőív és a fejlesztői dokumentáció legfrissebb verziója, az aktuálisan érvényes mellékletekkel együtt innen tölthető le:

Vendéglátó szoftverek

Letölthető dokumentumok, műszaki és hitelesítési feltételeket tartalmazó tájékoztatók

A csatlakozáshoz szükséges kérdőív és a fejlesztői dokumentáció, az aktuálisan érvényes mellékletekkel együtt innen tölthető le:

 

Jegykezelő szoftverek

  

Letölthető dokumentumok, műszaki és hitelesítési feltételeket tartalmazó tájékoztatók

A csatlakozáshoz szükséges kérdőív és a fejlesztői dokumentáció, az aktuálisan érvényes mellékletekkel együtt innen tölthető le: