Általános információk

szálláshely-szolgáltatóknak

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján, Magyarországon kizárólag olyan szálláshelyen lehet szálláshely-szolgáltatást nyújtani, amely

 • a szálláshely-szolgáltatásra irányuló szándékát a területileg illetékes kereskedelmi hatóságnak bejelentette és a kereskedelmi hatóság nyilvántartásba vette;
 • az NTAK-ba regisztrált, így rendelkezik NTAK regisztrációs számmal;
 • szálláshelykezelő szoftvert használ;
 • teljesíti napi adatszolgáltatási kötelezettségét az NTAK felé;
 • teljesíti adattovábbítási kötelezettségét a VIZA rendszer felé.

 

Az NTAK adatszolgáltatási kötelezettség a szálláshely-szolgáltatói tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig, minden napra vonatkozóan fennáll, függetlenül attól, hogy az adott szálláshely éppen nyitva volt-e vagy sem, fogadott-e vendéget vagy sem. Ezekben az esetekben is be kell küldeni az adatokat, amelyhez számos szoftverben már kialakították az automatikus napi zárási és adatküldési funkciót. Az NTAK számára a szolgáltató a statisztikai adatokat minden esetben térítésmentesen biztosítja.

Az NTAK-ba érkező, deperszonalizált statisztikai adatok alapján a legfontosabb turisztikai mérőszámokat lehet látni egy adott szálláshelyről, városról, turisztikai térségről vagy éppen az egész turisztikai szektorról: hány vendég, melyik országból, hány napot töltött el hazai szálláshelyeken, milyen szolgáltatásokat vett igénybe és mennyit költött. Az NTAK adatszolgáltatásban a Központi Statisztikai Hivatal 1036 és 1761 számú nyomtatványaiban meghatározott adatkörök képezik a beérkező adatok jelentős részét. Ez egészül ki néhány, az elemzést segítő, modernebb részadatkörrel, mint például az értékesítési csatorna vagy a vendégszegmens. Az NTAK-ban kizárólag turisztikai célú, statisztikai adatgyűjtésről van szó.

Szálláshely regisztrációja

A szálláshely-szolgáltató jogszabály alapján köteles az NTAK-ba regisztrálni.

Az NTAK a szálláshely szolgáltatás rögzítését követően generálja a szálláshely-szolgáltató részére a regisztrált szálláshely nyilvántartása érdekében létrehozott egyedi azonosítót, ez az NTAK regisztrációs szám. Ezt a számot kell feltüntetnie minden online szálláshely-közvetítő portálon a szálláshely típusának megnevezésével együtt.

A 2021. november 1. előtt regisztrált szálláshelyek NTAK regisztrációs száma változatlan marad.

Az NTAK regisztrációról jelen honlap REGISZTRÁCIÓ menüpontjában talál részletes tájékoztatást.

 

Beküldendő adatok

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet 7. § (7) és (8) bekezdése rendelkezik az NTAK számára a szálláshelykezelő szoftverekből beküldendő adatok köréről.

„(7) A … a szálláshelykezelő szoftver automatikusan küldi

 1. a tárgynapra vonatkozóan a napi adatszolgáltatás körébe tartozó, a vendégre vonatkozóan személyes adatot nem tartalmazó, statisztikai jellegű adatokat a tárgynapot követő 24 órán belül;
 2. a tárgyhónapot követő hónap 5. napján a havi adatszolgáltatás körébe tartozó, a vendégre vonatkozóan személyes adatot nem tartalmazó, statisztikai jellegű adatokat;
 3. a szálláshelykezelő szoftverben a vendég adatainak rögzítését követően a vendég személyes adatait nem tartalmazó, statisztikai jellegű eseményvezérelt adatokat.

(8) A (7) bekezdésben meghatározott adatszolgáltatás körébe tartozó adatokat az üzemeltető az elektronikus felületen műszaki és hitelesítési feltételeket tartalmazó tájékoztatóban teszi közzé.

A  235/2019 (X. 15.) Korm. rendelet alapján az adatszolgáltatás körébe tartozó adatokról az alábbiak adnak rövid tájékoztatást, amely nem helyettesíti a szoftvergyártók menüpontban található műszaki és hitelesítési feltételeket tartalmazó tájékoztatóban közzétett részletes, adatszolgáltatásra vonatkozó iránymutatást.

A NTAK-ba a szálláshely kezelő szoftveren (PMS) keresztül történő helyes adatbeküldés a szálláshely-szolgáltató felelőssége. Ezért javasoljuk, hogy a jogszabályoknak megfelelő adatszolgáltatás érdekében a szálláshelyén történő adatrögzítés helyes gyakorlatáról folyamatosan konzultáljon PMS szolgáltatójával.

Az NTAK-ba rendszeresen beküldött adatokat Ön is megtekintheti, ellenőrizheti az NTAK fiókjában, a KIMUTATÁSOK menüpont alatt.

 

Adatbeküldés a napi zárással

Az adott nap lezárásával az NTAK-ba beküldésre kerülnek az adott napon érkeztetett, lakó és utaztatott foglalások, valamint az azokban szereplő vendégek statisztikai adatai. A vendég személyes adatából a szálláshelykezelő szoftver deperszonalizált vendégazonosítót képez, az NTAK-ba az azonosítóhoz tartozó statisztikai adatok érkeznek be. A vendégazonosítóból a vendég személye az NTAK-ban semmilyen módon nem fejthető vissza.

A napi zárással beküldésre kerülő adatok:

 • lezárt nap, beküldés dátuma, szálláshely azonosítója;
 • szobaadatok: összes szoba, kiadható szobák, out-of-order szobák, out-of-service szobák;
 • napi fogyasztási adatok lakóegységenként, kategóriánként lebontva;
 • érkeztetett, lakó vagy utaztatott foglalás(ok) adatai: foglalási szám, ágyak száma, értékesítés csatornája, piaci szegmens, összes terhelés, összes költés fizetési módokra bontva, IFA adatok, érkeztetés/utaztatás dátuma;
 • egy foglalásban lévő vendégek statisztikai adatai: születési év, nem, állampolgárság, lakóhely országa, lakóhely irányítószáma.

 

Eseményvezérelt adatküldés

Eseményvezérelt adatküldésre akkor kerül sor, amikor valamilyen esemény történik az adott szálláshelyen. Az egyes foglaláshoz kapcsolódó események az alábbiak lehetnek:

 • érkeztetés;
 • utaztatás;
 • lakóegység cseréje;
 • előfoglalás beküldése (új vagy módosítás).

Az érkeztetés, utaztatás és lakóegység cseréje esetén kötelezően beküldendő adatok:

 • esemény típusa (érkezés, távozás, lakóegység-csere)
 • esemény időpontja
 • foglalási szám
 • érintett lakóegység(ek)
 • az érintett vendégek statisztikai adatai: születési év, nem, állampolgárság, lakóhely országa, lakóhely irányítószáma

Előfoglalás esetén kötelezően beküldendő adatok:

Az NTAK-hoz való első csatlakozás után a szálláshelykezelő szoftvernek be kell küldenie az NTAK-ba minden, a szoftverben már rögzített, jövőbeli érkezési dátumú foglalást.

Ezt követően a szálláshelykezelő szoftver valós időben beküld minden foglalást, amit rögzítenek, módosítanak vagy lemondanak a szálláshelykezelő szoftverben.

Minden jövőbeni foglalásról kötelezően beküldendő adat:

 • érkezés dátuma;
 • távozás dátuma;
 • foglalás időpontja;
 • lakóegység, ahová a foglalást rögzítették;
 • foglalás teljes bruttó értéke (nem árkódja!);
 • piaci szegmens;
 • állampolgárság;
 • foglalás csatornája.

A foglalásról opcionálisan beküldhető adat az érkező vendégek száma.

Fontos, hogy a jövőbeni foglalásokhoz a pontos foglalási értéket rögzítse, és ezt küldje be a szálláshelykezelő szoftveren keresztül az NTAK-ba. A foglalás bruttó ára helyett az árkód megadása helytelen gyakorlat, még akkor is, ha a szoftver gyártója erre a szoftverben lehetőséget ad. Amennyiben a foglalás bruttó ára mezőben egy, pl. kizárólag számokból álló árkód kerül, és ezt küldi be a szoftver, abban az esetben az NTAK az ebben a mezőben beérkező számsort tekinti a foglalás bruttó árának, hiszen ebben a mezőben ez az elvárt adattartalom.

Egy foglalás ára bármilyen pénznemben rögzíthető, amire a szálláshelykezelő szoftver lehetőséget is nyújt. Fontos azonban, hogy az NTAK-ba kizárólag forintban érkezhetnek az árak, legyen szó akár szállásdíjról vagy  egyéb terhelési tételről. Az árak forintra váltását a szálláshelykezelő szoftvernek kell elvégeznie adatküldés előtt.

 

Nem szálláshely-szolgáltatásból származó bevételi adatok

A nem szálláshely-szolgáltatói tevékenységből származó bevételeket is be kell küldenie a szálláshelykezelő szoftvereknek az NTAK-ba. Ezeket az adatokat a szálláshelyeknek havonta egyszer, legkésőbb a következő hónap 4. napjáig kell beküldeniük.

Ezek a bevételek az alábbi bontásban érkeznek be:

 • vendéglátóhelyi árbevétel (kumulált bruttó érték az adott hónapra, forintban)
 • gyógy- és wellness-szolgáltatásokból származó árbevétel (kumulált bruttó érték az adott hónapra, forintban)
 • egyéb szolgáltatások árbevétele (kumulált bruttó érték az adott hónapra, forintban) és fizetési módok szerint kategorizálva.

Az egyes kötelezően vagy opcionálisan elvárt adatok pontos, tételes felsorolását és meghatározását a szoftvergyártók részére a SZOFTVERGYÁRTÓK menüpontban közzétett „interface dokumentáció” tartalmazza.

 

Szoftverek

Az adatszolgáltatásra kizárólag az NTAK-kal kommunikálni képes szálláshelykezelő szoftverek alkalmasak. Alább található azoknak a szálláshelykezelő szoftvereknek a folyamatosan bővülő listája, amelyek az MTÜ által kiadott, az NTAK/SZÁLLÁS modul adatszolgáltatásra vonatkozó igazolással rendelkeznek. Az adatszolgáltatás megkezdése előtt a szálláshely-szolgáltatónak a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X. 15.) Korm. rendeletnek megfelelően konfigurálnia kell saját szálláshelykezelő szoftverét. Ebben a folyamatban a választott szálláshelykezelő szoftver gyártója, üzemeltetője tud segítséget  nyújtani.

 

NTAK/SZÁLLÁS modul adatszolgáltatásra képes szoftverek

Gyártó vagy forgalmazó neve Szoftver neve és verziószáma Honlap
7Hills IT Kft. 7H NTAK Connector 1.0 LINK
7x24 Central Hostel PBPMS v1.0.9 LINK
Árpád Híd Ingatlan Kft. Fig Tree Hotel Management System v7.0 LINK
Bit Soft Hu Kft. BitNTAK_OHOpera5 19.06 LINK
Bit Soft Hu Kft. BitNTAK_OHSuite8 19.06 LINK
Bit Soft Hu Kft. BitNTAK_Protel 19.06 LINK
Bit Soft Hu Kft. BitNTAK_ProtelAir 19.06 LINK
CampSOFT Kft. CampMAN v5 LINK
Chekin Soluciones Digitales S.L.CheKin v1.1.0 LINK
Chrome-Soft Kft. Hotelgram: 7.10.14 LINK
Com-Passz Kft. Visual Hotel & Restaurant v1.8.0.1 LINK
CTS Informatikai Kft. CTS Szálláshely Nyilvántartó 1.0 LINK
Digithotel Online Foglalás Kft. Digithotel.hu V1.1.1 LINK
EleniSoft Hungary Kft. EleniSoft PMS 1.0.0 LINK
Flexys Számítástechnikai Rendszerház Kft. Flexys NTAK Kommunikációs Modul V1.0 LINK
Front Desk Master Ltd. FDM v1.0.0 LINK
GAP Solutions Kft. RoomSoft v1.0 LINK
GMS Hutter GmbH & Co KG Hotel Felix LINK
GTSG Kft. GTSG Hotel 1.04 LINK
Gubse AG SIHOT V9.0 LINK
HC Delta Kft. EOSNTAK_v1.0 LINK
Hospitality and Retail Systems Kft. HRS Enterprise Hospitality Portal (OPERA) 1.6 LINK
Hospitality and Retail Systems Kft. HRS Enterprise Hospitality Portal (OPERA Cloud) 1.6 LINK
Hospitality and Retail Systems Kft. HRS Enterprise Hospitality Portal (Suite8) 1.6 LINK
HostWare Kft. HostWare FRO 7.18 LINK
Hotelsystem Kft. Hotelsystem 3 LINK
Infor Österreich GmbH Infor Starlight W-8.2.2G LINK
Infor Österreich GmbH HMS:3.8.3.1 LINK
MAISTRO Informatikai Kft. Maistro Front Office PMS Hotel Maistro: 1.2.80.1 LINK
MediaOrigo International Ltd.

Travelium v1

LINK
Minsait Onesait Hospitality LINK
Mister Booking Hotels Mister Booking v11 LINK
NET-FRONT Kft. SmartBooking LINK
Ofimatica TSSOfiHotel 1.1 LINK
Online Vendégkönyv Kft. Online Vendégkönyv 1.0.0 LINK
Profit-X Kft. JPMS for Joomla 1.0 LINK
Rhino Computer Kft. Rhino Szállodai Rendszer RhinoSzalloda: v1.0 LINK
r3server.com Kft. R3SERVER-H 3.0 LINK
thePass Kft. SabeeApp v3.7 LINK
TMRW Alkalmazások Kft. TMRW-NTAK_Clock v1.0.0 LINK
TMRW Applications Ltd. TMRW system LINK
UCS RKeeper Rendszerház Kft. Shelter v1.0.0.5 LINK
Using Kft. eRecepcios V2.1.2. LINK

 

Ingyenes szoftver

Jogszabály alapján az MTÜ a maximum 8 szobával és 16 férőhellyel rendelkező magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek, panziók és közösségi szálláshelyek, üdülőháztelepek és nyaralóhajók számára ingyenes szálláshelykezelő szoftvert biztosít, amelyen keresztül minden szükséges adminisztrációs teendő és a napi NTAK-adatszolgáltatás is könnyen és gyorsan teljesíthető. A VENDÉGEM szoftver az adott szálláshely NTAK-regisztrációja során, ingyenesen igényelhető az NTAK felületén.

Az alkalmazás az NTAK-regisztrációt követően azonnal használható, ahhoz csupán internet hozzáféréssel és kamerával ellátott okostelefonnal kell rendelkezni. Első alkalommal az a természetes személy tud belépni a VENDÉGEM alkalmazásba ügyfélkapus azonosítójával, aki az adott szálláshelyet az NTAK-ba regisztrálta.

Az alkalmazással kapcsolatban minden tudnivaló megtalálható annak információs oldalán.

 

Az alkalmazás a vendegem.hu oldalon nyitható meg.

Ellenőrzés

A szálláshelyek NTAK-regisztrációját, valamint a rendszeres és megfelelő adatszolgáltatást kereskedelmi hatósági jogkörében eljárva, a szálláshely címe szerint területileg illetékes jegyző ellenőrzi. Az ellenőrzést követően a jegyző értesíti az NTAK üzemeltetőjét az olyan szálláshelyről, amely nem rendelkezik szálláshelykezelő szoftverrel, a hatósági ellenőrzés megállapítása alapján az NTAK-ba nem regisztrált, vagy a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X. 15.) Korm. rendeletben foglalt adatszolgáltatási kötelezettségét nem, vagy nem megfelelően teljesíti. A jegyző a szálláshely ellenőrzését akár elektronikus úton − az NTAK-ba belépve −, akár helyszíni szemle keretében elvégezheti. A jegyző jogosult a szálláshely-szolgáltató regisztrált adatainak megtekintésére, illetve ellenőrzésére, valamint a beérkezett vendégéjszaka- és idegenforgalmi adó ellenőrzéséhez szükséges adatok, továbbá az ezen adatokból készített kimutatások lekérdezésére és megtekintésére.

A szálláshelyre vonatkozó jogszabályi és hatósági előírások megsértése esetén, a jegyző azonnali hatállyal megtiltja a szálláshely-nyilvántartásban nem szereplő, és az NTAK-ba nem regisztrált szálláshely üzemeltetését, és pénzbírságot szab ki.