Vendéglátó üzlet regisztrációja
A vendéglátó üzlet üzemeltetője – tehát tulajdonosa vagy bérlője – jogszabály alapján regisztrál az NTAK-ba.
Az NTAK regisztráció 2 lépésből áll:
- először a központi regisztrációt kell elvégezni,
- ezt követi az ágazati regisztráció.
A regisztrációt követően a vendéglátó üzlet üzemeltetője a regisztrált vendéglátó üzlet nyilvántartása érdekében létrehozott egyedi nyilvántartási számot kap. Ez az NTAK regisztrációs szám.
Az NTAK regisztrációról a REGISZTRÁCIÓ menüpontban talál részletes tájékoztatást.
Árbevétel megadása
A regisztrációs felületen 2023. július 1. után minden szolgáltatónak kötelező rögzíteni az előző lezárt üzleti évre vonatkozó nettó árbevételét. Ennek megadásával a regisztrációt végző személy pontos tájékoztatást kap az adatszolgáltatás megkezdésének határidejéről. Amennyiben a szolgáltató korábban már regisztrált az NTAK-ba, de még nem adta meg a nettó árbevételét a regisztrációs felületen, úgy újra be kell lépnie az NTAK regisztrációs felületére és a „Működési adatok” lépésnél ki kell egészítenie a vendéglátásból származó bevételi adataival a regisztrációt. A regisztráció csak akkor minősül teljesnek, amennyiben minden információt maradéktalanul megad a felhasználó.
Fontos, hogy az árbevételi adatok pontosan kerüljenek rögzítésre, mert egy üzleti évben csak egyszer rögzíthető ez az adat. Kérjük figyelmesen állítsa be a mérlegforduló napját is, amennyiben az nem egyezik meg a naptár év utolsó napjával.
Beküldendő adatok
A vendéglátó üzlet üzemeltetője az NTAK-regisztrációt követően, NTAK adatküldésre alkalmas vendéglátó szoftver alkalmazásával, elektronikus formában biztosítja adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzletenként az adatszolgáltatás körébe tartozó adatok továbbítását.
A vendéglátó szoftver kétféle üzenettípust küld automatikusan az NTAK-ba: eseményvezérelt adatküldés során a rendelésösszesítők adatait, valamint a napi zárást.
Eseményvezérelt adatküldés
Az adott rendelés lezárását követően, az egy asztaltársaság vagy vendég által vásárolt/fogyasztott tételek összessége a rendelésösszesítő.
A rendelésösszesítőkről a vendéglátó szoftver az alábbi, személyes adatokat nem tartalmazó, statisztikai adatokat küldi be:
- Tárgynap
- Rendelés kezdete és vége
- NTAK fő- és alkategória
- Fizetési információk
- Rendelt tételek:
- Megnevezés
- Bruttó ár
- Tételszám
- Mennyiség
- Mennyiségi egység
- ÁFA kategória
Ha az adatszolgáltatás, üzemzavar vagy üzemszünet miatt meghiúsul, az adatszolgáltatást az üzemzavar vagy üzemszünet megszűnését követő napon kell teljesíteni.
Napi zárással küldött adatok
A regisztrációt követően a vendéglátó szoftver naponta egy alkalommal, a nap lezárását követően automatikusan beküldi a tárgynapra vonatkozóan a napi adatszolgáltatás körébe tartozó, személyes adatot nem tartalmazó adatokat:
- lezárandó tárgynap;
- tárgynap besorolása;
- nyitás és zárás dátuma és időpontja;
- borravaló összege.
Ha az adatszolgáltatás üzemzavar vagy üzemszünet miatt meghiúsul, az adatszolgáltatást az üzemzavar vagy üzemszünet megszűnését követő napon teljesíteni kell.
Ha a vendéglátó üzlet üzemeltetője a napi adatszolgáltatást az NTAK üzemetetőjének felhívása ellenére, ismételten nem teljesíti, akkor az NTAK üzemeltetője a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének hatósági ellenőrzését kezdeményezi az annak felügyeletét ellátó jegyzőnél.
NTAK fő- és alkategóriák:
Főkategória |
Alkategória |
Étel |
reggeli |
Étel |
szendvics |
Étel |
előétel |
Étel |
leves |
Étel |
főétel |
Étel |
főétel körettel |
Étel |
köret, mártások |
Étel |
kóstolóétel, kóstolófalat |
Étel |
savanyúság/saláta |
Étel |
desszert, sütemény, édesség |
Étel |
péksütemény, pékárú |
Étel |
snack |
Étel |
ételcsomag |
Étel |
egyéb |
Helyben készített alkoholmentes ital |
víz |
Helyben készített alkoholmentes ital |
limonádé / szörp / frissen facsart ital |
Helyben készített alkoholmentes ital |
alkoholmentes koktél, alkoholmentes kevert ital |
Helyben készített alkoholmentes ital |
tea/forrócsoki és egyéb tejalapú italok |
Helyben készített alkoholmentes ital |
kávé |
Helyben készített alkoholmentes ital |
italcsomag (helyben készített, alkoholmentes italokból) |
Nem helyben készített alkoholmentes ital |
víz |
Nem helyben készített alkoholmentes ital |
rostos üdítő |
Nem helyben készített alkoholmentes ital |
szénsavas üdítő |
Nem helyben készített alkoholmentes ital |
szénsavmentes üdítő |
Nem helyben készített alkoholmentes ital |
italcsomag (helyben készített, alkoholmentes italokból) |
Alkoholos Ital |
koktél, kevert ital |
Alkoholos Ital |
likőr |
Alkoholos Ital |
párlat |
Alkoholos Ital |
sör |
Alkoholos Ital |
bor |
Alkoholos Ital |
pezsgő |
Alkoholos Ital |
italcsomag (alkoholos italokból) |
Egyéb |
egyéb |
Egyéb |
szervizdíj |
Egyéb |
borravaló |
Egyéb |
kiszállítási díj |
Egyéb |
környezetbarát csomagolás |
Egyéb |
műanyag csomagolás |
Egyéb |
kedvezmény |
Egyéb |
nem vendéglátás |
Kategorizálási segédlet
A Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy minden támogatást megadjon a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek az NTAK regisztráció és az adatszolgáltatás folyamata során. Így – a szakmai szervezetekkel egyeztetve – a vendéglátás szektor számára készített kategorizálási segédlet egy olyan JAVASLAT a szolgáltatók számára, amely útmutatóként szolgál a termékeik csoportosításához.
A segédlet a vendéglátó szoftverek értékkészletének feltöltését segíti, hétköznapi, általánosan elfogadott jelentés alapján, ahol egyes fogalmak nem mindig a jogszabályi fogalmakat tükrözik, nem helyettesítik azokat, kizárólag jelen segédlethez készültek.
MEGHATÁROZÁS | PÉLDÁK | JAVASOLT MENNYISÉGI EGYSÉGEK | |
ÉTEL | A konyha- és cukrásztechnológiai műveletek útján közvetlen fogyasztásra készített élelmiszer, amely melegen vagy lehűtés után fogyasztható, továbbá a közvetlen fogyasztásra előkészített és adagolt, valamint a nyersen fogyasztandó élelmiszer. | ||
reggeli | Jellemzően a főétkezések közül az első, a nap első szakaszában elfogyasztott hideg vagy meleg ételek. | pirítós vajjal/lekvárral/mézzel, tojásételek, virsli, bundás kenyér, joghurt, müzli, zabkása, gofri, palacsinta | DARAB ADAG KILOGRAMM |
szendvics | Olyan hideg vagy meleg étel, amelynek alapját jellemzően kenyér vagy más péksütemény jelenti, és többnyire valamilyen húsárú (pl. felvágott), tejtermék (pl. sajt) és/vagy zöldségfélék felhasználásával készül. | meleg és hideg szendvics, sonkás szendvics, csirkés ciabatta, pulled pork szendvics, croissant szendvics | DARAB ADAG |
előétel | A több fogásból álló étkezések elején felszolgált, többnyire a főételeknél kisebb méretű fogások. Lehet hidegen, vagy melegen felszolgált fogás egyaránt. | hideg libamáj zsírjában, tatár beefsteak, padlizsánkrém házi kenyérrel, friss lecsó, sajtválogatás, vegyes ízelítő | KILOGRAMM ADAG |
leves | Hidegen vagy melegen tálalt folyékony ételféleség. | gulyásleves, húsleves, gyümölcsleves, paradicsomleves, krémlevesek, pho, ramen | ADAG LITER |
főétel | Általában az előétel(ek) és/vagy a leves után felszolgált fogás. | csirkepörkölt, ropogós csülök, szarvas vadas mártással, rántott csirkecomb, bolognai spagetti, pizza, spenótos lasagne, sült fogasfilé, többszemélyes (húsos/vegetáriánus) tál, Cézár-saláta | ADAG KILOGRAM |
főétel körettel | Általában az előétel(ek) és/vagy a leves után felszolgált fogás kiegészítő étellel (körettel). | csirkepörkölt galuskával, rántott csirkecomb burgonyapürével, grillezett kecskesajt salátával, többszemélyes húsos/vegetáriánus tál vegyes körettel | ADAG KILOGRAM |
köret, mártások | Jellemzően a főétel mellé kínált kiegészítő étel, mártás. | rizs, burgonyagombóc, sült krumpli, galuska, barnarizs, köles, tartármártás, helyben készült majonéz, barnamártás, paradicsommártás, hollandimártás | ADAG KILOGRAM |
kóstolóétel, kóstolófalat | A megszokottnál kisebb méretben felszolgált, hideg vagy meleg fogás, amelynek célja az adott ételféleség bemutatása, megismertetése a vendégek számára, jellemzően rendezvényeken. | paradicsomleves (kóstoló), csirkepörkölt galuskával (kóstoló), házi krémes (kóstoló) | ADAG |
savanyúság, saláta | A savanyúság jellemzően sós vagy ecetes lében tartosított zöldség. A saláta jellemzően több alapanyag felhasználásával készült, általában hidegkonyhai étel. A főétel mellé köretként kerülnek felszolgálásra. | Uborkasaláta, káposztasaláta, friss saláta zöldfűszeres ecetolaj öntettel, csalamádé, vegyes savanyúság, majonézes és joghurtos saláták, almapaprika. | ADAG KILOGRAM |
desszert, sütemény, édesség | Az édesség alatt jellemzően valamilyen édes csemegét értünk. A sütemény sütőben vagy kemencében sütött, formázott (például formában készült, formával kiszaggatott vagy darabokra vágott) édes vagy sós tészta. A desszert jellemzően az étkezés befejezéseként fogyasztott édesség, sütemény. | madártej, házi krémes, csokoládétorta, pohárdesszertek, fagylalt, sütemény, cukrászdai termékek, egész torták | DARAB KILOGRAMM ADAG |
péksütemény, pékáru | Többnyire lisztalapú tésztából, sütőben vagy kemencében, készített, különféle alakú és nagyságú, kisebb péksütemények. | kifli, zsemle, baguette, kenyér, pogácsa, túrós batyu, kakaós csiga, fánk, croissant, töltött leveles és kelt tészták, perec, stangli, péksütemény, teljes kiőrlésű péksürtemény, gluténmentes péksütemény | DARAB KILOGRAMM |
snack | Általában a főétkezések között gyorsan elfogyasztható kisebb adag étel, amely a vendéglátóhelyen helyben készül. | házi foccacia, zöldség mártogatóssal, sajtválogatás, sonkatál, sült jalapeno paprika | ADAG DARAB |
ételcsomag | Több különböző étel csoportosított értékesítése. | menü, amely többféle ételből (pl. levesből, főételből és desszertből) áll, all-you-can-eat vendéglátás, rendezvényen értékesített ételcsomag, hidegcsomag, svédasztalos étkeztetés | DARAB ADAG |
egyéb | Az előző alkategóriákba be nem sorolható ételek. | marcipánfigura, tortaostya, cukorlap, marcipán rózsa | DARAB KILOGRAMM |
ALKOHOLOS ITAL | Alkoholos italnak nevezünk minden olyan italt, aminek jelentős (általában 1%; fölötti) etanoltartalma van. Ebbe a kategóriába tartoznak az alkohol elvonásával készített alkolholmentes italok is. | ||
koktél, kevert ital | Olyan kevert ital, ami többféle szeszes ital, illetve egy- vagy többféle szezsesital és egyéb, alkoholmentes ital, szirup vagy egyéb ízesítő felhasználásával készül. | Mojito, Daiquiri, Margarita, Hugo, shot koktélok, fröccs, dízel koktél, vörösboros kóla | LITER |
likőr | Jellemzően olyan szeszes ital, melyet nagy mennyiségű hozzáadott cukorral édesítenek, és általában különböző élelmiszerekkel vagy aromákkal ízesítenek. | krémlikőr, meggylikőr, keserűlikőr, alkohol elvonásával készül alkoholmentes likőr | LITER |
párlat | A párlat erjesztett növényi anyagok lepárlása és érlelése útján készült jellegzetes aromájú ital. | pálinka, rum, vodka, whisky, gin, alkoholmentes párlatok | LITER |
sör | Olyan szeszes ital, amely jellemzően keményítőt tartalmazó magvak, főleg csíráztatott árpa (maláta) és komló főzetének erjesztésével készül. | lager sör, barna sör, félbarna sör, gyümölcsös sör, alkoholmentes sör, dobozos/üveges/csapolt sör | LITER |
bor | Gyümölcs (szőlő) alkoholos erjesztése útján készülő szeszes ital. Ide tartoznak az erősített, ízesített és likőrborok is. | fehérbor, vörösbor, schiller, rosé, madeira, vermut, port, sherry, alkolholmentes bor | LITER |
pezsgő | Jellemzően szénsavtartalmú bor. | száraz pezsgő, félszáraz pezsgő, félédes pezsgő, édes pezsgő, alkoholmentes pezsgő, champagne, tartályerjesztésű pezsgő, klasszikus eljárással készült pezsgő, prosecco, habzóbor, gyöngyözőbor | LITER |
italcsomag (alkoholos italokból) | Több különböző alkohols italtermék csoportosított értékesítése. | all-you-can-drink csomag | DARAB ADAG |
HELYBEN KÉSZÍTETT, ALKOHOLMENTES ITAL | A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe olyan italok tartoznak, amelyeket helyben, a vendéglátóegysében állítanak elő, jellemzően gyümölcsből, zöldségből helyben préselt vagy facsart ital, turmix, tea, limonádé, kávé. | ||
víz | Helyben palackozott, szénsavas vagy szénsavmentes víz, szűrt víz. | szűrt szésavas víz, szűrt szésavmentes víz, helyben készített szódavíz | LITER |
limonádé, szörp, frissen facsart ital | Általában édes, szénsavas vagy szénsavmentes üdítő, amelyet általában gyümölcs vagy zöldség hozzáadásával készítenek. | hagyományos limonádé, málnás limonádé, bodzás limonádé, mentás limonádé, málna szörp, szamóca szörp, jaffa szörp, narancslé, almalé, gyömbérlé, grapefruitlé, zöldségturmix, gyümölcsturmix, smoothie | LITER |
alkoholmentes koktél, alkoholmentes kevert ital | Általában gyümölcsitalokból és frissen csavart gyümölcslevekből keverik, adalékanyagként színezékeket és ízkoncentrátumokat tartalmaznak. | Alkoholos italt nem tartalmazó frissítő koktélok pl.: Cinderella, Virgin Margarita | LITER |
tea, forrócsoki és egyéb tejalapú italok | Hidegen vagy melegen fogyasztott italok, amelyek forró folyadék (víz, tej) hozzáadásával készülnek. | gyümölcstea, zöldtea, feketetea, narancsos forrócsoki, mexikói forrócsoki, fahéjas-rumos forrócsoki, tej, kakaó, roibush, jeges tea | ADAG |
kávé | Jellemzően élénkítő hatású, tejjel keverhető, koffeintartalmú, jellegzetes aromájú és kissé kesernyés ízű italok, amelyeket megpörkölt és megdarált kávészemekből főznek. | eszpresszó, latte, capuccino, jeges kávé, melange, tejes kávé, matcha kávé, frappé, japán kávé, orosz kávé, török kávé, ír kávé, koffeinmetes kávéból készült italok, jeges és hideg kávéalapú italok | ADAG |
italcsomag (helyben készített, alkoholmentes italokból) | Több különböző, helyben készített, alkoholmentes italtermék csoportosított értékesítése. | DARAB ADAG LITER |
NEM HELYBEN KÉSZÍTETT ALKOHOLMENTES ITAL | A vendgélátó üzletbe előre csomagolt formában érkező italok, amelyeket nem a helyszínen állítanak elő, ott csak szükség esetén kimérik, adagolják. | ||
víz | Szénsavas vagy szénsavmentes palackozott víz, jellemzően ásványvíz. | szénsavas, enyhén savas, szénsavmentes, ízesített, vitaminnal, és/vagy ásványi anyagokkal dúsított | LITER |
rostos üdítő | Gyümölcs vagy zöldség alkotórészeit tartalmazza, magas rosttartalmú. | nem helyben facsart, előre csomagolt, dobozos, üveges vagy hasonló, szűrt vagy szűretlen gyümölcs- és zöldséglevek, őszilé, almalé | LITER |
szénsavas üdítő | Jellemzően olyan vízalapú, ízesített, édesített, alkoholmentes italok, amelyek gyümölcs alapanyagokat, növényi kivonatokat, aroma anyagokat, adalékanyagokat, szén-dioxidot tartalmaznak, és amelyek nem tartoznak az élelmiszerkönyvi előírás hatály alá, illetve a tejtermék italok közé. | kóla, narancs ízű szénsavas üdítő, energiaital | LITER |
szénsavmentes üdítő | Készítésükhöz felhasználhatóak mindazok az összetevők, amelyek a szénsavas üdítőitalok készítéséhez, de nem tartalmaznak széndioxidot. | jegestea | LITER |
italcsomag (nem helyben készített alkoholmentes italokból) | Több különböző, nem helyben készített, alkolholmentes italtermék csoportosított értékesítése. | DARAB ADAG LITER |
EGYÉB | |||
egyéb | Egyéb, a fenti fő- és alkategóriákba be nem sorolható, vendéglátóhelyi terméktípusok. | éttermi ajándéktárgy, könyv, terembérlet, kistermelői lekvár, szörp, chips, csokoládé, ropi, keksz, magvak, dekoráció, zeneszolgáltatás, toratgyertya, tortára helyezhető tűzijáték, műanyag tortadísz, műsorszolgáltatás, játéklehetőségek, bowling, biliárd, mosdó, ruhatár, terembérlet, eszközbérlet, hangosítás, műsor, sisa (vizipipa) | DARAB KILOGRAMM |
szervízdíj | A felszolgált ételek és italok kiszolgálásának díját jelenti, jellemzően százalékos formában, amelynek mértékét előre feltünteti a vendéglátó üzlet, megfizetése minden vendégre | szervizdíj | DARAB |
borravaló | A biztosított szolgáltatások előre meghatározott összegén felül önként adott/fizetett pénzösszeg. | borravaló | DARAB |
kiszállítási díj | Szolgáltatási költség, amelyet a vevő fizet a megvásárolt áruk kiszállításáért. | kiszállítási díj, szállítási díj | DARAB |
környezetbarát csomagolás | Környezettudatos csomagolás, amely törekszik az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt káros hatások minimalizálására. | lebomló anyagokból készült ételtartók, lebomló papírzacskók, többször használatos, pl. fából készült evőeszközök, papír tortadoboz, lebomló csipkepapír | DARAB |
műanyag csomagolás | Műanyag tartalmú csomagolás, amely felhasználható más termékek tárolására, szállítására. | műanyag tégelyek, flakonok, merev falu csomagolóeszközök, műanyag evőeszközök | DARAB |
kedvezmény | Az étlapon, itallapon vagy árlistában megállapított mértéktől eltérően, a fogyasztónak adott kedvezmény. | 10%; kedvezmény, 1000 forint kedvezmény | DARAB |
nem vendéglátás | A nem vendéglátás kategóriába azon tételek sorolandók, amelyek nem tartoznak a hagyományos vendéglátóhelyi szolgáltatások, illetve az ott elérhető terméktípusok közé. | üzemanyag, ajándékutalvány, egyéb szolgáltatás, shopban- üzletben értékesített termékek, kisállatbarát termékek | DARAB LITER KILOGRAMM ADAG |
Szoftverek
Vendéglátó szoftverek
A vendéglátó szoftver a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet szerint az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet üzemeltetője által kötelezően használt olyan informatikai program, amely az NTAK számára az elvárt adatok továbbítására alkalmas. Az adatszolgáltatásra kizárólag az NTAK-kal kommunikálni képes, az MTÜ által kiállított Igazolással rendelkező vendéglátó szoftverek használhatóak. Az adatszolgáltatás megkezdése előtt a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének fel kell készítenie saját vendéglátó szoftverét az NTAK adatszolgáltatásra. Ebben a folyamatban a választott szoftver gyártója, üzemeltetője tud támogatást nyújtani. Az igazolás a szoftver vonatkozásában az igazolás kiállításának napján érvényes követelményeknek való megfelelést igazolja.
Alább található azoknak a vendéglátó szoftvereknek a folyamatosan bővülő listája, amelyek az MTÜ által kiadott, az NTAK/VENDÉGLÁTÁS modul adatszolgáltatásra vonatkozó igazolással rendelkeznek.
Az igazolással rendelkező szoftverekre vonatkozó, feltüntetett információk a szoftvergyártók, forgalmazók visszajelzései alapján kerültek közzétételre, az adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlatnak, azok helyességéért és teljeskörűségéért az MTÜ felelősséget nem vállal.
Jelenleg NTAK VENDÉGLÁTÁS adatszolgáltatásra képes szoftverek (a lista folyamatosan bővül)
Gyártó vagy forgalmazó neve | Szoftver neve és verziószáma | Honlap | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Adok-kapok Kft. | SprWb PubPos v1.00 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Adrenalin Szoftverház Kft. | AdreCash Kereskedelmi Rendszer v2022.05.04 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Alian-Z Bt. | HamiSys Éttermi Rendszer v3.239 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Appz4 Kft. | Bart - A mobilpincér v1.0.3 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Aradvári György ev. | Játszóházi Szoftver v0.99.9 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Bit Soft HU Kft. | BITVENTAK v1.01 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Boxi 2002 Bt. | Kocsmabox v1.0 | ||||||||||||
|
|||||||||||||
Bythepay Kft. | ByThePay v068 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
CARDWARE Kft. | Jolla v1.2 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
CMO24 Hungary Zrt. 1 | CMO Kassza v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Cobalt Solutions Kft. | Orderly v1.0.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Codemakers Kft. | c-Order v2.2 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Com – Passz Kft. | Visual Restaurant Éttermi szoftver 7.4 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Dax-Trade Kft. | VirtualRMS 1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
DRÉN & VALNER SZOFTVER Kft. | DVCASSA v1.2 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Erdős-2002 Kft. | WBÜFÉ v2.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Esystem Magyarország Kft. | Esystem v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Euromedia-Szeged Kft. | service.Easy v1.0.20 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
FIT Számítástechnikai Kft. | Cégkontrol v3.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Flexbox | Flexbox POS v3.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
FLEXYS Számítástechnikai Rendszerház Kft. | Flexys Vendéglátás v13.0 L | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Fruitsys Hungary Zrt. | Fruitsy v2.0.2.3 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Gasty Kft. | Gasty v1.1 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Gáspár Erik EV. | RXoft – Vendéglátó Éttermi Program v22.50 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
GoOrderz Kft. | GoPOS v1 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
GP-SOFT Kft. | Royal Chef rendszer v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Grand Corporation Kft. | GC WEB-NTAK 1.04 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Grin Zsófia ev. | PincérTablet v3.4.1 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
GSS Group Hungary Kft. | Simpra 4 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
GTSG Kft. | GM Étterem 43.52 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
GUBSE AG | SIHOT.POS v400 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Happy Gastro Kft. | Happy Gastro v2.1.0.2 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Hardbit Kft. | Frézer Éttermi Szoftver 1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Hardbit Kft. | Frézer Gasztro 1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Hc Pointer Kft. | EproffIT | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
HG Partner SzámÍtástechnik Feilesztö és Szolqáltató Kft. | Restinfo v19.7.10 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Horváth Robin ev. | IMS v2.0.1 | ||||||||||||
|
|||||||||||||
HostWare Kft. | HostWare VEN Vendéglátás programcsomag v7.20 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Hotel-Informatika Kft. | Cassys Éttermi rendszer v4 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Hotelsystem Kft. | Gastrosystem3 v3 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Hospitality and Retail_Systems Kft. | HRS Enterprise Hospitality Portal (MICROS 3700 (RES)) v1.6 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Indra Soluciones Tecnologías de la Información, S.L.U | Onesait Travel Hospitality POS 3.3 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Indra Soluciones Tecnologías de la Información, S.L.U | TMSforHotels 6.3 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Infinx Kft. | TAPIT v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Integ Rendszerház Kft. | Kofa v221118 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
IntelliCode Kft. | IntelliCloud Pub v3.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
IQOM Consulting Services Kft. | E-Nyugta v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
I.T.C. Kft. | Correct v193.891.480 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Jómagam Bt. | Plútó v23.0.0.699 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
JUTA-Soft Számítástechnikai Kft. | JUTA-Soft NTAK WEB interface v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
JUTA-Soft Számítástechnikai Kft. 1 | JUTA-Soft Raktár v22 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
KAMEX Kereskedelmi Kft. 1 | MultiStore v5.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Kar Balázs ev. | BOLT v3.84 | ||||||||||||
|
|||||||||||||
Király László György ev. | TABTENDER 1.4.21 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Kis Zoltán EV. | LafiSoft vendéglátás adatszolgáltatás V 1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Kovács Krisztián Zsolt ev. | SÉTTEREM v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Kristó Sándor | RMANAGER 2 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Lokomotor Szolgáltató Kft. 1 | Cetli App v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
M CITY Kft. | CalcSystem v1.2.11.279 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Malinovszky László EV. | E-Étterem V22 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Manage Software Studio Kft. | GastroByte v.1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Maistro Kft. | Maistro Vendéglátás v1.3.65.1 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Media Rooster Kft. | foglalasirendszer.hu v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Melan Projekt Kft. | Okosétel v0.81 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Mester János | Polár Vendéglátó Rendszer v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
MID-Comp Kft. | PINCÉR v20170093 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Ne pazarolj Kft. | Nepashop v1.0.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
NinjaFix Kft. | GymBase v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
NovoHost Éttermi Rendszerek Kft. | NovoHost-TS V3 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
NPA Szoftver Kft. | Servitor Éttermi Szoftver v2.22 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
OdooTech Zrt. | OdooPos v17.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Online Software and Innovation Bt. | neuwebDESK - Online Kereskedelmi, | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
PANNON SET Kft.. | PS RMS v1.01 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Parola Kft. | paROI v2022.2 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Pénztárgépnagyker.hu Kft. 1 | Smart-Cash v3 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Pittmann György | VTKR v3.01 | ||||||||||||
|
|||||||||||||
Pink POS Kft. | Pink POS v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Primestore Kft. | Placcon Éttermi rendszer v4.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Pupicake Kft. | PupiCake_cukrászdai_rendszer_V22.03 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Pro-Team 2003 Kft. | Éttermi rendszer v2.2 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
PSC CEE Kft. | SmartPortal V4.0.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
r3server.com Kft. | R3SERVER-R MultiSolution v5.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Rakentép Kft | Smart Étlap v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Rhino Computer Kft. | Csapos v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Rillgo Hungary Kft. | Rillgo RG.NTAK.230504.1 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
RiskCont Bt. 1 | ER-MIS v1.4 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
RonoSoft Informatikai Bt. | Eszes ERP Rendszer v1340 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Sisák Zoltán ev. | Fork Éttermi Program v2.0.1 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
SÓLYOMSOFT Szoftverfejlesztő Kft. | WPBackOffice v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
StajerFood Kft. | StajerFood App v2022.04 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Szirmai László ev. | shop.szir.io v22103.1719 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
STAND-MÁGUS Kft | StandMágus Vendéglátó Szoftver v454 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Tex and Co Network Kft. | MealPlanner v11.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Timeless Solutions Kft. | WAITLESS v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Torchio Kft. | EatWithMe v2.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Triversum Kft. | aMetszet v3.0.1 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
UCS RKeepeR Rendszerház Kft. | r_keeper v7 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Using kft. 1 | Vendeglato v1.02 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
V&T Global Szolgáltató Kft. | Orsys Éttermi Szoftver v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
VENDEL Magyarország Kft. | VENDEL POS v22.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
VisualNetwork Kft. | Visualgarcon v3.1 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
VLSI Technologies Értékesítő és Szolgáltató Kft. | OrderManager v1.11.2 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Webstyles Network Kft. | Cinema Manager v2.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
WellData Kft. | FoodBird v.2.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Wellness Gate Hungary Kft. | WELLNESS GATE v2023.3.14.3418 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
xFORCE IT Systems Kft. | xFORCE Étterem szoftver v1.0.2 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
XOFT Kft. | Garcon GO v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
X-Profit.hu Kft | X-Profit VIR v2023/12 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
YAMI Számítástechnikai Kft. | CafeSzoft Ntak v1.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Zalaszám Informatikai Kft. | OrganW v1.0.0 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
Zebrasoft Kft. | ZebraSys v3.11 | LINK | |||||||||||
|
|||||||||||||
AdmiNetwork Kft. | LS Central on Microsoft Dynamics 365 Business Central v16.3 | LINK | |||||||||||
Aka-Desszert Kft. | CDeskSys v1.0 | LINK | |||||||||||
Anteus Kft | Anteus TicketControl - NTAK vendéglátás 1.0 | LINK | |||||||||||
Aquaticum Debrecen Kft. | SysSPA v1.81.0 | ||||||||||||
AtTheCall Kft. | Don Pepe Rendeléstámogató v2.1 | LINK | |||||||||||
AtTheCall Kft. | ITOS v1.14 | LINK | |||||||||||
Balázs-Fa 2001 Kft. | MealMover 1.2.8 | LINK | |||||||||||
Banktech Safe Kft. | HioPOS Cloud v6 | LINK | |||||||||||
BarSoft Holding Zrt. | BarSoft v1.0 | LINK | |||||||||||
BBOX Solutions Kft. | ADELE 3 v1.0 | LINK | |||||||||||
Bodnár Tibor Gáspár ev. | Totál futár v1.0 | ||||||||||||
Business Maketing Improvement BV | FAST v6.23.7.31 | LINK | |||||||||||
Byte Rider Bt. | ByteRiderNTAKClient v1.0 | LINK | |||||||||||
Civissoft Kft. | CivisCloud 3.1 | LINK | |||||||||||
Com – Passz Kft. | Gusto 2023 | LINK | |||||||||||
CSIHA Kft. | HERMES v108.30.100.0 | LINK | |||||||||||
Datapac Pannónia Kft. | Posybe2 | LINK | |||||||||||
DBI Szoftver Kft. 2 | Menüfutár 1.0 | LINK | |||||||||||
Diavox Kft. | diavox-RMS 1.0 | LINK | |||||||||||
Geleta Cukrász Kft. | GELETA NTAK v1.0 | LINK | |||||||||||
Gesserit Kft. | Rendeljitt 1.0 | LINK | |||||||||||
GMS Hutter GmbH & Co | GMS Hotel Felix v398 | LINK | |||||||||||
Gubse Ag | Sihot.pos v4000 | LINK | |||||||||||
HC-Pointer Kft. | ProffIT-RMS v5.23.12.20 | LINK | |||||||||||
Hospitality and Retail_Systems Kft. | HRS Enterprise Hospitality Portal (MICROS SYMPHONY) v1.6 | LINK | |||||||||||
Innovair Codes Kft. | ONEMINORDER Éttermi rendszer v10.0 | LINK | |||||||||||
Insiron Informatika Kft. | UPDATE MARKET v1.4.2305 | ||||||||||||
KNZ Soft Kft. | Számlázó és készletnyílvántartó rendszer v1.0.1 | LINK | |||||||||||
Konstruktor Online Kft. | NEXT v2.0.0 | LINK | |||||||||||
Laurel Kft. | Laurel VMW 1.0 | LINK | |||||||||||
LogBord 2010 Kft. | E-ERP 1.0 | LINK | |||||||||||
M5soft Kft. | M5soft Ügyviteli Rendszer v1.0 | LINK | |||||||||||
MarronePower Kft. | QuickSell v1.14 | LINK | |||||||||||
MOLSoft Bt. | CashAndFood v1.0.0.0 | ||||||||||||
Multi Informatikai Kft. | Visual Apolló Rendszer v2023.1 | LINK | |||||||||||
Stube Étterem Kft. | MyRestMS v5.0 | LINK | |||||||||||
Nagy János ev. | RE-ON v1.0 | LINK | |||||||||||
OkeOke App Kft. | miniPos v1.0 | LINK | |||||||||||
Parallel-Process Bt. | E-PIZZA 2023 v12.4 | ||||||||||||
PcPincér Bt. | TermiPRO – az étTermiPROgram v20230423 | LINK | |||||||||||
PmCode Kft. | NextStep v2.24.5 | LINK | |||||||||||
POSTECHNIKA Kft. | EnterPrice v4.0 | LINK | |||||||||||
Pozsonyi Pagony Kft. | BOOQ v1.0 | ||||||||||||
PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. | PwC NTAK Tool v1.0 | LINK | |||||||||||
PROSYS Kft. | Perfetto v2.4 | LINK | |||||||||||
Quadro Byte zrt. | QB-értékesítés v2022.0.0.5 | LINK | |||||||||||
QueSoft Kft. | QueSoft Dispatcher v1.0 | LINK | |||||||||||
Qriosum Kft. | Qrosum v1.1.3. | LINK | |||||||||||
Resold Kft. | Bario v2.0 | LINK | |||||||||||
Simon Gábor ev. | Vendéglátó Irányító Rendszer v11.0.0 | LINK | |||||||||||
SimpSec Kft. | SimpRest v1.0 | LINK | |||||||||||
Skylon Enterprise Kft. | SKYLON ERP v3.2 | LINK | |||||||||||
SolSoft Kft. | Loquu SmartServe v9.116 | LINK | |||||||||||
Specific Software Development Kft. | Sap Business One Kedvenc Kassza RMS 1.0 | LINK | |||||||||||
Sport Mate Club Kft. | Sport Mate RMS v1.0 | LINK | |||||||||||
SRS Informatika Kft. | SRS Base 3.0 | LINK | |||||||||||
STEGA SYSTEM Kft. | STELLA Vendéglátási Rendszer v3.30 | LINK | |||||||||||
Supra-Real Kft. | Étterem v3.166 | LINK | |||||||||||
Szeli Zsolt EV. | Redlink v1.0 | LINK | |||||||||||
Szintézis Informatikai Zrt. | CRONIS v2.1.01 | LINK | |||||||||||
TENZOR-SOFT Informatikai Bt. | fRisto Éttermi Rendszer v3.2 | LINK | |||||||||||
Think Different Kft. | e-restaurant.hu v3.0.0 | LINK | |||||||||||
Tixa Hungary Kft. | TixaPay 1.0 | LINK | |||||||||||
ToolSite Kft. | cassaPoint v1.3.79 | LINK | |||||||||||
Triklon-IT Kft. | Webcallidus v2.0 | LINK | |||||||||||
TynSyn Kft. | Tyndall v1.5 | LINK | |||||||||||
VH COM Kft. | VH-NTAK v1.0.0 | LINK | |||||||||||
XYZ OpThink Group Kft. | Blundee v4.04 | LINK | |||||||||||
Zsikó Csaba ev. | Gasztrokomp v3.36 | LINK | |||||||||||
ZoRaLL.OrG Kft. | SémApp Éttermi rendszer v2.0 | LINK |
1 A szoftvernek van ingyenes verziója, amellyel teljesíthető az NTAK adatszolgáltatás.
2 A szoftver nem kezel helyben fogyasztást, így csak 27%-os ÁFÁ-val dolgozik a rendszer.
Jelenleg NTAK VENDÉGLÁTÁS adatszolgáltatásra képes rendelésben közreműködő platformok:
Gyártó vagy forgalmazó neve | Szoftver neve és verziószáma | Honlap | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hajcsák Gergely ev. | Telepocak v4 | LINK | |||||||||||
|
NTAK VENDÉGLÁTÁS adatszolgáltatáshoz csatlakozó szoftverek
Gyártó vagy forgalmazó neve | Szoftver neve és verziószáma | Honlap |
---|---|---|
Baksi-Kóti Renáta ev. | ElmenyGo v0.0.1 | LINK |
Codelit 40 Production Management Zrt. | OrderEDD 1.0 | LINK |
Crafty Bars Kft. | Rapid Bar v5.0.0 | LINK |
DBI Szoftver Kft. | Menüfutár v1.0 | LINK |
Debug Entity Kft. | KoNTAKt Rest System 2.0 | LINK |
Eredits Dániel Norbert ev. | DineMate 2.0 | LINK |
FUTUREWEB Kft. | FUTUREPIZZA | LINK |
GoOrderz Kft. | GoPOS v1 | LINK |
Happy Gastro Kft. | HappyPOS 2.1.2 | LINK |
K3Net Kft. | Pincér Tablet v3.96 | LINK |
Leichter Irodatechnika Kft. | L-sending v1.0 | LINK |
Mobisol Magyarország Kft. | Blue Monkey POS 3.0 | LINK |
Németh Ádám ev. | Loyverse v2.56 | LINK |
Niftyfy OÜ | NiftyPass v0.1.0 | LINK |
NinjaFix kft. | GymBase 1.0 | LINK |
RIMEXIS Kft. | Frankobox_v1.0.2 | LINK |
Salt Pay Hungary Kft. | Storyous_2311 | LINK |
Spar Magyarország Kft. | Image 1.0 | LINK |
Ingyenes szoftver
Az MTÜ a vendéglátó üzletek üzemeltetői számára ingyenes vendéglátó szoftvert biztosít, amelyen keresztül minden szükséges adminisztrációs teendő, és a napi NTAK-adatszolgáltatás is könnyen és gyorsan teljesíthető.
Az ingyenes szoftverrel kapcsolatos információk az info.vendegem.hu/vendeglatas oldalon találhatóak meg. Kérjük, mielőbb regisztráljon az NTAK-ba és kísérje figyelemmel honlapunkat!
Ellenőrzés
A vendéglátó üzlet NTAK-regisztrációját, valamint a rendszeres és megfelelő adatszolgáltatást az NTAK felé kereskedelmi hatósági jogkörében eljárva, a vendéglátó üzlet címe szerint területileg illetékes jegyző ellenőrzi.
A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján a nyilvántartásba vett vendéglátó üzlet NTAK-adatszolgáltatási tevékenységét évente legalább egy alkalommal, hatósági ellenőrzés keretében ellenőrzi. A jegyző értesíti az NTAK üzemeltetőjét azon vendéglátó üzletekről, amelyeknek alkalmaznia kell vendéglátó szoftvert, de azzal nem rendelkeznek, vagy a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy az NTAK-ba nem regisztráltak, vagy a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X. 15.) Korm. rendeletben előírt adatszolgáltatási kötelezettségüket nem vagy nem megfelelően teljesítették.
Gyakori kérdések
- Kötelező-e regisztrálni, ha csak melléktevékenységként foglalkozom vendéglátással?
- A vendéglátói tevékenységre a működési engedélyt kitől kell kérni?
- Ha vendéglátó üzletet szeretnék nyitni, akkor előbb az NTAK-ba kell regisztrálni és utána kell kérni a működési engedélyt?
- A vendéglátási tevékenyég bejelentéséhez szükséges a vendéglátó szoftver igazolása?
- A vendéglátó üzlet önkormányzati nyilvántartásához milyen dokumentumokat kell benyújtani?
- Ha a vendéglátó egység nem rendelkezik pénztárgéppel, akkor regisztrálnia kell az NTAK-ba?
- Az NTAK regisztrációra kötelezett vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles pénztárgépet használni?
- Ki ellenőrzi a vendéglátó üzlet üzemeltetőjét, ha nem regisztrál az NTAK-ba, vagy nem küld be adatot?
- A vendéglátó egység regisztrációjakor mit töltsön ki az az üzemeltető a „Működési engedély száma” részen, aki még nem rendelkezik működési engedéllyel?
- A „Vendéglátóhely-szolgáltatás megkezdése” alatt azt értjük, amit az önkormányzat a működési engedélyben engedélyezett?
- Ha egy induló vendéglátó üzlet üzemeltetője regisztrál az NTAK-ba, akkor milyen dátumot jelöljön meg a „Vendéglátóhely-szolgáltatás megkezdése” részen, ha még a jegyző nem adott ki működési engedélyt?
- Hogyan kell kitölteni az NTAK regisztrációs során a nyitvatartást, ha A és B héten eltérő?
- Hogyan kell kitölteni az NTAK regisztrációs során a nyitvatartást, ha az naponta, vagy akár sűrűn változik?
- Mi a teendő akkor, ha az NTAK-ban rögzített nyitvatartási időn túl is vannak még vendégek, illetve, ha a vendáglátó üzlet hamarabb bezár, mint ahogy a megadott nyitvatartási időben szerepel?
- Milyen célból szükséges rögzíteni a heti nyitvatartást, ha azt is jelölni kell, hogy egész évben vagy szezonálisan van nyitva?
- Az egész napos nyitvatartást pontosan hogyan kell értelmezni? Hány órás nyitvatartást takar az egész napos nyitvatartás?
- Hogyan kell értelmezni az állóhelyeket? Álló hely alatt azt értjük, ami külön el van különítve, mint állóhely?
- Az álló helyeket m2 alapján szükséges számítani?
- A „Helyi termelőtől származó alapanyagból készült étel vagy ital van az étlapon?” kérdés esetén helyi termelőnek azt tekintjük, aki ugyan azon a településen végez termelési tevékenységet, mint ahol a vendéglátó egység van?
- A különböző kávéfélék/forró italok esetében szükséges lemérni az űrtartalmat? A mennyiségi egységet literben vagy darabszámban kell megadni? Illetve, a koktélok esetében a töltőmennyiség mit jelent pontosan?
- Ha egy (ugyan azon) címen több vendéglátó egység van, akkor az ntak.hu-n kell mindegyiket egyesével új szolgáltatási helyként rögzíteni, vagy a vendeglatas.ntak.hu-n kell rögzíteni, a „+ÚJ VENDÉGLÁTÓHELY HOZZÁADÁSA” menüponton belül?
- Ha a vendéglátó üzlet egy NTAK adatszolgáltatásra kötelezett szálláshelyen belül üzemel, annak egy részét akár időszakosan, akár állandó jelleggel bérli, akkor a vendéglátó üzletnek ugyanúgy regisztrálni kell az NTAK-ba és kötelező adatot szolgáltatnia?
- Hogyan rögzítse annak a mozgó vendéglátó üzletnek az üzemeltetője az NTAK regisztráció során az adatokat, ahol a mozgóárúsító hely nem rendelkezik címmel, pontos nyitvatartási idővel és névvel?
- Vendéglátó üzletek esetében mi célt szolgál az NTAK regisztrációs szám?
- Ha rosszul lett rögzítve a vendéglátó egység típusa, akkor hogyan lehet azt módosítani?
- Mozgó vendéglátóhely esetében mi a fő terméktípus?
- Ha megszűnik a vendéglátó üzlet tevékenysége, akkor mi a teendő?
- Milyen szoftverek közül lehet választani?
- Miért kell azoknak a vendéglátó üzleteknek is regisztrálni az NTAK-ba, amelyek nem küldenek adatot az NTAK-ba munkahelyi/közétkeztetés, rendezvényi étkeztetés, mozgó vendéglátóhely)?
- Ha van vendéglátó szoftverem, azt tudom majd használni?
- Ha a vendég már megrendelte az italokat, de a hosszú várakozási idő miatt fizetés nélkül távozott, mielőtt kivitték volna a számláját, erről milyen adatokat kell beküldeni az NTAK-ba?
- A fizetési információknál jelölni kell azt is, ha leárazott, árcsökkentett terméket értékesítettek?
- Lehet-e módosítani a vendéglátó üzlet típusát törlés nélkül?
- Ha olyan helyet üzemeltet a szolgáltató, ahol az értékesített belépő ára „all you can drink” formában teljes mértékben lefogyasztható, akkor ezt hogyan kell rögzíteni a vendéglátó szoftverben?
- A helyszínen a fizetés módja változhat, amelyet később jelez a futár. Meddig van lehetőség egy rendelés módosítására? Mi a teendő azokkal a rendelésekkel, amelyekről keletkezik egy nyugta a futárnak történő átadáskor, de csak később derül ki a tényleges fizetési mód?
- Az ügyfél vendéglátó egységet, éttermet regisztrált az NTAK felületén, akkor az NTAK regisztrációs számot (a szálláshelyekhez hasonlóan) fel kell-e tüntetni valahol?
- Nem vagyok nyitva egész évben, csak szezonálisan, ezt kell valahogy jelölni?
- Ha egy szálláshelyen belül a szállóvendég a szálláshely által üzemeltetett vendéglátó üzletben elkészített félpanziós, teljes panziós, all inclusive stb. ellátást kap a szállásához, akkor az erre vonatkozó adatküldés a vendéglátó vagy a szálláshelykezelő szoftveren keresztül történik?
- Ha a szállóvendég NEM a szálláshely által üzemeltetett vendéglátó egységben (két eltérő jogi személy az üzemeltető!) elkészített félpanziós, teljes panziós, all inclusive stb. ellátást kap a szállásához, akkor az erre vonatkozó adatküldés a vendéglátó vagy a szálláshelykezelő szoftveren keresztül történik?
- Ha egy szállóvendég a szálláshely által üzemeltetett vendéglátó üzletben (például az adott szálláshely által üzemeltetett étteremben) fogyaszt bármit és azt vagy a szoba számlájához íratja vagy helyben fizeti (készpénz, bankkártya, SZÉP Kártya), akkor az erre vonatkozó adatküldés a vendéglátó vagy a szálláshelykezelő szoftveren keresztül történik?
- Ha egy szállóvendég nem a szálláshely által üzemeltetett vendéglátó üzletben, például egy másik jogi személy által üzemeltetett, de a szálláshely területén megtalálható bárban fogyaszt, azt milyen fizetési módokkal teheti meg és az adatküldést ki végzi?
- Hogyan történik az adatszolgáltatás, ha nem a szálláshelyen megszálló, hanem az utcáról bejövő vendég szeretne fogyasztani, akár a szálláshelyen vagy más jogi személy által üzemeltetett, de a szálláshely területén megtalálható vendéglátó üzletben?
- Milyen szoftvert válasszon a szolgáltató, ha már használ valamilyen NTAK igazolással rendelkező szálláshelykezelő szoftvert, viszont vendéglátó tevékenysége kapcsán is NTAK adatszolgáltatásra kötelezett?
- amennyiben a már használatban lévő szálláshelykezelő szoftverét egy olyan szoftvergyártó biztosítja, amely forgalmaz vendéglátó szoftvert is, akkor választhatják ennek a gyártónak a vendéglátó szoftver modulját is.
- a vendéglátás adatok beküldésére – meglévő szálláshelykezelő szoftvere mellett – más egyéb, a piacon elérhető, NTAK adatszolgáltatásra alkalmas, vendéglátó szoftvert is használhat, amelyek mindig aktuális listája megtekinthető az https://info.ntak.hu/vendeglatas#szoftverek oldalon;
- a vendéglátás adatok beküldésére – meglévő szálláshelykezelő szoftvere mellett – használhatja az MTÜ által biztosított ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert is.
- A visszárut hogyan kell rögzíteni a vendéglátó szoftverbe (pl. repohár, betétdíjas üvegek)?
- Mikor kell rögzíteni a vendéglátó szoftverbe azt a tételt, amelynek a fogyasztási és a fizetési ideje eltér (pl. hitelre fogyasztás heti menü esetén)?
- Egy étteremmel rendelkező szálloda esetében hogyan történik az utólagos elszámolás?
- Voucher használata esetén hogyan kell adatot szolgáltatni az NTAK felé?
- Ha munkahelyi/közétkeztetés, vagy rendezvényi étkeztetés, vagy mozgó vendéglátóhely besorolással rendelkezik a szolgáltató - tehát a jogszabály alapján nem kötelezett adatot szolgáltatni az NTAK-ba - de 12 millió és 50 millió forint közé esik a vendéglátás tevékenységből származó előző évi nettó árbevétele, akkor küldjön adatot az NTAK-ba? Jogosult-e VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert használni?
- Aki szállásadóként étkezést is biztosít a vendégeknek, annak kötelező az NTAK vendéglátás moduljába regisztrálnia, illetve adatot küldeni a vendéglátás tevékenységéről?
- A falusi vendégasztal szolgáltatást nyújtó szálláshely-szolgáltatónak kötelező regisztrálni és adatot küldeni vendéglátó üzletként is az NTAK-ba?
Az önkormányzat nyilvántartásba vétele után kell regisztrálni az NTAK-ba. A nyilvántartásba vételt a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szabályozza, a bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról szóló bejelentés adattartalma e kormányrendelet 1. mellékletében olvasható.
A nyilvántartásba vételt a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szabályozza, a bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról szóló bejelentés adattartalma e kormányrendelet 1. mellékletében olvasható.
Igen. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének – vagyis annak tulajdonosának vagy bérlőjének − regisztrálnia kell vendéglátó üzletét az NTAK-ba. A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 4. mellékletében meghatározott vendéglátó üzlettípusoknak szükséges regisztrálniuk az NTAK-ba. Adatot azonban csak azok a vendéglátó üzletek küldenek az NTAK-ba, amelyek a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet hatálya alá tartoznak.
Amennyiben mozgó vendéglátóhelyi, munkahelyi vagy rendezvényi étkeztetés szolgáltatást nyújt az adott vendéglátó üzlet üzemeltetője, akkor a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet értelmében nem köteles pénztárgépet használni, de ebben az esetben is regisztrálnia szükséges az NTAK-ba.
A vendéglátó üzlet NTAK-regisztrációját, valamint a rendszeres és megfelelő adatszolgáltatást az NTAK felé kereskedelmi hatósági jogkörében eljárva, a vendéglátó üzlet címe szerint területileg illetékes jegyző ellenőrzi. A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján a nyilvántartásba vett vendéglátó üzlet NTAK-adatszolgáltatási tevékenységét évente legalább egy alkalommal, hatósági ellenőrzés keretében ellenőrzi. A jegyző értesíti az NTAK üzemeltetőjét azon vendéglátó üzletekről, amelyeknek alkalmaznia kell vendéglátó szoftvert, de azzal nem rendelkeznek, vagy a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X. 15.) Korm. rendeletben előírt adatszolgáltatási kötelezettségüket nem.
Amennyiben ugyanaz a szolgáltató üzemeltet ugyan azon a címen, vagyis szolgáltatási helyen több vendéglátó üzletet, akkor nem új szolgáltatási helyként kell ezeket rögzíteni az NTAK-ba, hanem a vendeglatas.ntak.hu oldalon az adott szolgáltatási helyhez az ÚJ VENDÉGLÁTÓHELY HOZZÁADÁSA gomb használatával szükséges regisztrálni a vendéglátóhelyeket.
A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 4. számú melléklete alapján a mozgó a vendéglátóhely fő terméktípusai: melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital.
Az adatszolgáltatásra kizárólag az NTAK-kal kommunikálni képes, az MTÜ által kiállított Igazolással rendelkező vendéglátó szoftverek használhatók. Az MTÜ a vendéglátó üzletek üzemeltetői számára korlátozás nélkül, ingyenes vendéglátó szoftvert is biztosít, amelyen keresztül minden szükséges adminisztrációs teendő, és a napi NTAK-adatszolgáltatás is könnyen és gyorsan teljesíthető. Az NTAK által kiállított Igazolással rendelkező, adatszolgáltatásra képes szoftverek aktuális listája az info.ntak.hu/vendeglatas oldalon található.
Az adatszolgáltatásra kizárólag az NTAK-kal kommunikálni képes, az MTÜ által kiállított Igazolással rendelkező vendéglátó szoftverek használhatók. Az NTAK által kiállított Igazolással rendelkező, adatszolgáltatásra képes szoftverek aktuális listája az info.ntak.hu/vendeglatas oldalon található.
Vendéglátó üzletet csak a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 4. számú mellékletében meghatározott üzlettípus szerint lehet regisztrálni az NTAK-ba. Amennyiben változik a vendéglátó üzlet típusa, abban ez esetben azt először az illetékes önkormányzat jegyzőjének szükséges bejelenteni, majd az újonnan kiállított nyilvántartásba vételi dokumentum alapján újra regisztrálni kell az NTAK-ba. Fontos, hogy az önkormányzat által kiállított nyilvántartásba vételi dokumentum, valamint az NTAK regisztrációs adatai minden tekintetben megegyezzenek. Az új regisztrációt követően a korábbi, immár helytelen adatokkal regisztrált vendéglátó üzletet törölni kell az NTAK-ból.
Ebben az esetben a szálláshelykezelő szoftverben kell vezetni az egyes, vendéglátáshoz kapcsolódó tételeket. Így a vendéglátásra vonatkozó adatok a szálláshelykezelő szoftveren keresztül érkeznek be az NTAK-ba összesített adatként a szállásdíj melletti egyéb bevételként. A vendéglátó szoftverbe ezek a tételek nem kerülnek be.
Ha a szállodának az a működési gyakorlata, hogy ezeket a tételeket is felütik a vendéglátó szoftverbe, akkor természetesen onnan IS be lehet küldeni őket, SZOBAHITEL fizetési móddal. A szálláshelykezelő szoftverből tehát mindenképpen be kell küldeni, az vendéglátó szoftverből pedig beküldhetőek ezek az adatok. A statisztikákban az adat nem duplikálódik, mert lekérdezéskor ez kiszűrhető.
Fontos megjegyezni, hogy az NTAK adatszolgáltatás teljesítéshez egyidejűleg akár több vendéglátó szoftver is használható azok közül, amelyik rendelkezik az NTAK igazolással.