2023.12.11.

Tovább bővül az NTAK adatszolgáltatók köre

2024. január 1-től hazánk összes, 12 és 100 millió forint közötti nettó árbevételt elért vendéglátó üzlete és jeggyel látogatható turisztikai attrakciója megkezdi az adatszolgáltatást a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Ezzel minden korábbinál pontosabb kép áll majd rendelkezésre a GDP közel 13%-t biztosító turizmus ágazat vállalkozói összetételéről, gazdasági, turisztikai teljesítményéről. A szolgáltatókat a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 0-24 órás ügyfélszolgálattal segíti a digitális átállásban és az adatszolgáltatásra való felkészülésben. A tavaly 12−50 millió forint közötti nettó árbevételt elért szolgáltatók az MTÜ ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás és VENDÉGEM Attrakció szoftverét is használhatják az adatküldéshez.

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI törvény rendelkezése értelmében a 2022-ben nettó 12−100 millió forint közötti árbevételt elért vendéglátó üzletek és a jeggyel látogatható turisztikai attrakciók 2024. január 1-től kötelezettek az NTAK-ba adatot küldeni szoftveren keresztül. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet, turisztikai attrakció üzemeltetőjének – vagyis annak tulajdonosának vagy bérlőjének − regisztrálnia kell az NTAK-ba. Regisztrálni kizárólag elektronikusan lehet az ntak.hu internetes oldalon. A regisztrációról minden információ megtalálható az info.ntak.hu oldalon.

Az NTAK adatküldéshez minden vendéglátó szoftverben az adott vendéglátó üzlet minden termékét kategorizálni szükséges az NTAK fő- és alkategóriáiba annak érdekében, hogy egységes rendszerben érkezzenek az adatok az NTAK-ba. Ehhez nyújt részletes tájékoztatást a Kategorizálási segédlet, ami ezen a linken található.

A nettó 12−50 millió forint közötti árbevételt elért vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által ingyenesen biztosított VENDÉGEM Vendéglátás és VENDÉGEM Attrakció szoftvert is használhatják. A szoftverekről minden információ megtalálható a info.vendegem.hu honlapon. Annak a szolgáltatónak, akinek az előző évi vendéglátásból, jegyértékesítésből származó nettó árbevétele 50−100 millió forint közé esik, a piacon forgalomban lévő, MTÜ igazolással rendelkező vendéglátó, attrakció szoftveren keresztül kell teljesítenie NTAK adatszolgáltatási kötelezettségét.

2023. július 1-jétől azon vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetői is megkezdték az NTAK adatszolgáltatást, amelyek 2022. évi nettó árbevétele, szolgáltatási helyenként meghaladta a 100 millió forintot. Az NTAK-ba érkező, immár szélesebb spektrumú adatok nagymértékben hozzájárulnak az ágazatirányítás hatékonyabb működéséhez. Azokat felhasználva a turizmus gyorsabban tud reagálni a szektorban végbemenő változásokra, ami nagyban erősíti versenyképességét. Az NTAK adatok segítségével előre megrajzolhatók a várható turisztikai trendek, láthatóvá válnak a szezonalitáshoz kapcsolódó jellemzők, és a fejlesztési potenciállal rendelkező szektorok és területek is. Sőt, minden korábbinál hatékonyabb, akár egyes régiókra, vagy aktivitástípusra fókuszáló forgalomösztönző marketingkampányok valósíthatók meg az NTAK adatok felhasználásával.

Az MTÜ számos eszközzel segíti a szolgáltatókat a tájékozódásban. Az NTAK regisztrációról és az adatszolgáltatásról minden információ megtalálható az info.ntak.hu oldalon. Ha az NTAK regisztrációval vagy az ingyenes szoftverekkel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse ügyfélszolgálatunkat a 06-1-550-1855-ös telefonszámon a hét bármely napján, 0-24 órában, vagy írjon e-mailt a turisztika@1818.hu címre.

 

További hírek

2024.05.24.

A Dankó Pista Emléknapon a cigányzenét ünnepli Magyarország

Június 15-én számos étterem, kávézó és cukrászda teraszán gondoskodik majd élő zene a vendégek jó hangulatáról. A Dankó Pista Emléknap célja, hogy felélessze a kávéházi és éttermi cigányzene hagyományát és felhívja a figyelmet az unikális műfaj kulturális és turisztikai jelentőségére.

RÉSZLETEK
2024.05.16.

Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től. A program további ütemeiben júniustól a cukrászdák, júliustól a zenés táncos szórakozóhelyek, míg augusztustól az alkalmi vendéglátó üzletek pályázhatnak majd a vidéki Magyarországon.

RÉSZLETEK
2024.05.06.

Egymilliárd forintból újulhatnak meg a Tourinform irodák

Egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít Magyarország Kormánya a hazai Tourinform irodák infrastrukturális és szolgáltatásfejlesztésére. Az országszerte mintegy 90 irodát érintő pályázatra május 15-től jelentkezhetnek a Tourinformok fenntartói. A támogatás a második eleme a kormány által áprilisban indított, a turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó, három pillérből álló, 15 milliárd forint keretösszegű ágazati támogatási konstrukciónak. 

RÉSZLETEK