2023.12.11.

Tovább bővül az NTAK adatszolgáltatók köre

2024. január 1-től hazánk összes, 12 és 100 millió forint közötti nettó árbevételt elért vendéglátó üzlete és jeggyel látogatható turisztikai attrakciója megkezdi az adatszolgáltatást a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Ezzel minden korábbinál pontosabb kép áll majd rendelkezésre a GDP közel 13%-t biztosító turizmus ágazat vállalkozói összetételéről, gazdasági, turisztikai teljesítményéről. A szolgáltatókat a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 0-24 órás ügyfélszolgálattal segíti a digitális átállásban és az adatszolgáltatásra való felkészülésben. A tavaly 12−50 millió forint közötti nettó árbevételt elért szolgáltatók az MTÜ ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás és VENDÉGEM Attrakció szoftverét is használhatják az adatküldéshez.

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI törvény rendelkezése értelmében a 2022-ben nettó 12−100 millió forint közötti árbevételt elért vendéglátó üzletek és a jeggyel látogatható turisztikai attrakciók 2024. január 1-től kötelezettek az NTAK-ba adatot küldeni szoftveren keresztül. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet, turisztikai attrakció üzemeltetőjének – vagyis annak tulajdonosának vagy bérlőjének − regisztrálnia kell az NTAK-ba. Regisztrálni kizárólag elektronikusan lehet az ntak.hu internetes oldalon. A regisztrációról minden információ megtalálható az info.ntak.hu oldalon.

Az NTAK adatküldéshez minden vendéglátó szoftverben az adott vendéglátó üzlet minden termékét kategorizálni szükséges az NTAK fő- és alkategóriáiba annak érdekében, hogy egységes rendszerben érkezzenek az adatok az NTAK-ba. Ehhez nyújt részletes tájékoztatást a Kategorizálási segédlet, ami ezen a linken található.

A nettó 12−50 millió forint közötti árbevételt elért vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által ingyenesen biztosított VENDÉGEM Vendéglátás és VENDÉGEM Attrakció szoftvert is használhatják. A szoftverekről minden információ megtalálható a info.vendegem.hu honlapon. Annak a szolgáltatónak, akinek az előző évi vendéglátásból, jegyértékesítésből származó nettó árbevétele 50−100 millió forint közé esik, a piacon forgalomban lévő, MTÜ igazolással rendelkező vendéglátó, attrakció szoftveren keresztül kell teljesítenie NTAK adatszolgáltatási kötelezettségét.

2023. július 1-jétől azon vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetői is megkezdték az NTAK adatszolgáltatást, amelyek 2022. évi nettó árbevétele, szolgáltatási helyenként meghaladta a 100 millió forintot. Az NTAK-ba érkező, immár szélesebb spektrumú adatok nagymértékben hozzájárulnak az ágazatirányítás hatékonyabb működéséhez. Azokat felhasználva a turizmus gyorsabban tud reagálni a szektorban végbemenő változásokra, ami nagyban erősíti versenyképességét. Az NTAK adatok segítségével előre megrajzolhatók a várható turisztikai trendek, láthatóvá válnak a szezonalitáshoz kapcsolódó jellemzők, és a fejlesztési potenciállal rendelkező szektorok és területek is. Sőt, minden korábbinál hatékonyabb, akár egyes régiókra, vagy aktivitástípusra fókuszáló forgalomösztönző marketingkampányok valósíthatók meg az NTAK adatok felhasználásával.

Az MTÜ számos eszközzel segíti a szolgáltatókat a tájékozódásban. Az NTAK regisztrációról és az adatszolgáltatásról minden információ megtalálható az info.ntak.hu oldalon. Ha az NTAK regisztrációval vagy az ingyenes szoftverekkel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse ügyfélszolgálatunkat a 06-1-550-1855-ös telefonszámon a hét bármely napján, 0-24 órában, vagy írjon e-mailt a turisztika@1818.hu címre.

 

További hírek

2024.04.23.

Újabb jelentős kormányzati segítség a turizmusnak

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslata alapján a Magyar Kormány újabb, 15 milliárd forintos keretösszegű, A turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indításáról határozott. A korábbi sikeres pályázatokra építve ismét vissza nem térítendő támogatást hívhatnak le egyes területek.

RÉSZLETEK
2024.01.25.

Több mint egymillió plusz vendégéjszakával zárta a magyar turizmus 2023-at

2023-ban nemcsak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordévi számokat is – hangzott el az előzetes adatok alapján tartott évértékelő sajtótájékoztatón. Tavaly közel 16 millió turista több mint 41 millió vendégéjszakát töltött hazánkban, a szálláshelyek és a vendéglátás bevételei pedig kétszámjegyű, infláció feletti mértékben növekedtek.

RÉSZLETEK
2022.02.09.

Tízből hét éjszakát vidéken töltöttek tavaly a vendégek

Tavaly a turisztikai térségek 2,8 milliós nemzetközi forgalma 3 százalékkal múlta felül a 2019. évi értéket, míg a 19,3 millió belföldi éjszakával gyakorlatilag megismételte azt. A Balaton után a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza voltak a legnépszerűbb térségek a belföldiek körében.

RÉSZLETEK