Hamarosan indul az NTAK tesztüzemmódja

Közzétéve: 2019.05.03.

Hamarosan indul a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ tesztüzemmódja, és folytatódik az NTAK-roadshow is a szálláshelyek tájékoztatásának céljából. Erről Szabó Áron, az MTÜ szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója számolt be a hajdúszoboszlói MSZÉSZ régióülésen.

A turizmus.com beszámolóját Szabó Áron előadásáról az alábbiakban olvashatják:

A legforróbb téma ezen az ülésen is a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) közelgő bevezetése volt, amelynek céljai a naprakész statisztikai adatgyűjtés, az adminisztráció csökkentése és a szálláshely-szolgáltató szektor fehérítése – hangsúlyozta Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója előadásában.

A szolgáltatóknak csupán két teendőjük van manuálisan a folyamat legelején: regisztráció az NTAK-ba az Ügyfélkapun keresztül, és egy tesztadatlap küldése, ezt követően a napi zárás után „gép és gép között”, interface-n keresztül történik az adatok továbbítása. Ezek lényegében megegyeznek a KSH-nak küldendő szokásos forgalmi adatokkal, kiegészülve az értékesítési csatornákra és a piaci szegmensekre (üzleti/szabadidős, egyéni/csoportos) vonatkozó információkkal a jövőbeni célzottabb marketingtevékenység érdekében. Ezenkívül ellenőrzési céllal ún. eseményvezérelt adatokat is gyűjtenek kifejezetten a szobastátuszra koncentrálva, hogy feltárják a láthatatlan forgalmat. Szabó Áron hangsúlyozta: a szolgáltatók visszakapják a főbb mutatók összesített adatait a saját településükre, illetve térségükre vonatkozóan, ami értékes támpontot jelent a dinamikus árazáshoz, és elősegíti a versenyt.

Hamarosan elindul az NTAK tesztüzemmódja 6 pilot szállodával, június 1-jétől regisztrálhatnak a rendszerbe a hotelek, majd fokozatosan terjesztik ki 2020. január 1-jéig minden magyarországi szálláshelyre. A szolgáltatók minden szükséges információt megtalálnak az info.ntak.hu oldalon.

Az igazgató a szállodások figyelmébe ajánlott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Modern Vállalkozások Programját, amelynek célja a kkv-szektor digitális fejlesztésének támogatása. Az NTAK-roadshow az MKIK-val karöltve folytatódik, minden megyében tartanak majd tájékoztatást a szálláshelyek számára.

Forrás és teljes cikk: Turizmus.com