Itt az első NTAK statisztika: 70 ezren szilvesztereztek a szállodákban

Közzétéve: 2020.01.10.

December végéig minden típusú szálláshelyet regisztrálni kellett a 2019-ben elindított Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerébe. A szállodák adatszolgáltatása alapján már láthatóak az első trendek. Íme 2019 szilveszterének foglaltsága az NTAK alapján.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba eddig beérkezett szállodai adatok alapján elmondható, hogy 2019. év szilveszterét több mint 70 ezren töltötték valamely magyarországi szállodában. A vendégek közel kétharmada belföldi volt. A budapesti szállodákban szilveszterezők 90%-a külföldről érkezett, míg a vidéki szállodákban 80% fölötti volt a magyar vendégek aránya.

A beérkezett adatok alapján kimutatható eltérés van a küldőországok tekintetében a budapesti és a vidéki szállodák között.

Országosan a legnagyobb arányban német (11%), olasz (11%), román (10%), osztrák (7%) és orosz (6%) vendégek töltötték a szilvesztert magyarországi szállodákban.
top 10 küldőpiac országos 2019 szilveszer

Ezzel szemben a budapesti szállodákban megszálló külföldiek közel egyötöde Olaszországból érkezett (17%). Mellettük sokan jöttek Németországból (9%), Oroszországból (8%) és az Egyesült Királyságból (7%) is.
top 10 küldőpiac Budapest 2019 szilveszer

A Budapesten kívüli szállodákban szilveszterkor a Romániából érkezők voltak a legtöbben (21%), őket követték azok a német (15%), osztrák (14%) és szlovák (10%) vendégek, akik az újévet valamely magyarországi, vidéki szállodában köszöntötték.
top 10 küldőpiac vidék 2019 szilveszer

Érdekes összevetni az adatokat az éves küldőpiaci számokkal. Ebből kiderül, hogy míg éves szinten a top 5 küldőpiac a szállodákban: Németország, az Egyesült Királyság, az USA, Csehország és Ausztria, addig 2019 szilveszterekor ez a sorrend az alábbira módosult: Németország, Olaszország, Románia, Ausztria és Oroszország.

A külföldi szilveszteri utazási szokásokról az NTAK-ba eddig beérkezett szállodai adatok alapján tehát elmondható, hogy nagy mértékben eltérnek az év során tapasztalt küldőpiaci trendektől. A tengeren túlról vagy az Egyesült Királyságból jóval kevesebben indultak útnak tavaly év végén, mint év közben általában. Ezzel szemben a szomszédos országokból érkezők körében kedveltebb utazási célpont volt hazánk, mint az év során átalagosan.