Adatok – Milyen adatok kerülnek az NTAK-ba?

A rendszer kizárólag statisztikai célú, statisztikai adatkörökbe tartozó adatok digitális kezelésére alkalmas – semmilyen, a vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem rögzít, és nem is fogad be.

Ez a rendszer arra lesz jó, hogy anonimizált módon, tehát személyes adatot nem tartalmazó módon lehessen látni a legfontosabb turisztikai mérőszámokat, hogy hány turista, melyik országból, hány napot tölt a hazai szálláshelyeken, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe és mennyi pénzt költ. Alapvetően a KSH által 1036 és 1761 számon nyilvántartott nyomtatványokban meghatározott adatkörök képezik az adatok jelentős részét, mely kiegészül néhány elemzést segítő részadatkörrel, mint az értékesítési csatorna vagy a vendégszegmens. Turisztikai célú, kumulált adatgyűjtésről van szó, a rendszer más típusú adatgyűjtést nem valósít meg.

Adatszolgáltatás és rögzítés eddig is működött és ahogy az Európai Unióban is, és a világ legtöbb országában, úgy Magyarországon is bejelentési kötelezettségük van a szálláshelyeknek. A magyarországi szálláshely-szolgáltatással kapcsolatos új adattárolási gyakorlat kialakításához nemzetközi példák – mint például a horvát gyakorlat – szolgáltak alapul.