Átállás egységes tanúsítványkezelésre

 

2023. július 1-től a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) a szálláshelyek mellett már azon vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók is adatot szolgáltatnak, amelyek nettó árbevétele 2022-ben meghaladta a 100 millió forintot. Az NTAK bővülése során célunk, hogy az adatküldés még átláthatóbbá és egyszerűbbé váljon.

Ennek érdekében 2023. október 1-től az NTAK tanúsítványkezelésében bevezetjük az egységes tanúsítványkezelést.

Ha az Ön szálláshelye által használt szoftver 2023. szeptember 30-ig még nem áll át az új, egységes tanúsítvány használatára, akkor célszerű eddig a régi típusú tanúsítványokból egy-egy újat igényelnie a folyamatos adatszolgáltatás biztosításához.

Az alábbiakban az egyeséges tanúsítványkezelésre való átállás lépéseit, illetve a szálláshely-szolgáltatók teendőit mutatjuk be.

 

Az NTAK Szállás szakmodulban a tanúsítványok használata a következőképpen alakul:

 • A szálláshelyek 2023. május 1-ig igényelhettek a korábbi működésüknek megfelelő, 1 éves lejárati idővel rendelkező tanúsítványokat.
 • május 2-ától meghosszabbítottuk ezen tanúsítvány típusok igénylési idejét, amelyre 2023. szeptember 30-ig van lehetőség.
 • A 2023. május 2. után igényelt, korábbi működésnek megfelelő, régi típusú tanúsítványokat viszont már csak az igényléstől számított fél évig lehet az adatszolgáltatáshoz felhasználni.
 • Az úgynevezett régi típusú tanúsítványok mellett, 2023. május elejétől biztosított az új, univerzális típusú tanúsítvány igénylése, amelynek érvényességi ideje 4 év.
 • szeptember 30. után már csak új, egységes NTAK tanúsítványt lehet igényelni.
 • Fontos: amennyiben a szálláshelykezelő szoftvert (továbbiakban: PMS szoftver) várhatóan csak később lehet átállítani az új, egységes NTAK tanúsítvánnyal történő működésre, akkor a szálláshelyeken célszerű még 2023. október 1. előtt igényelni új tanúsítványt, ezzel elkerülve, hogy a szálláshely jelenlegi tanúsítványai azelőtt lejárjanak, mielőtt a PMS szoftver kezelni tudná az új típusú egységes NTAK tanúsítványt.
 • Felhívjuk a figyelmet, hogy technikailag nem lehetséges a szeptember végi határidőn módosítani. Így 2023. szeptember 30. után, a szálláshelyek adatszolgáltatásának sikeressége azon múlik, hogy a PMS szoftver szolgáltatók a kijelölt határidőre biztosítani tudják az egységes tanúsítványkezelésre való átállást.

 

A szálláshely-szolgáltatók teendője

Minden szálláshely-szolgáltatónak javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a szálláshelykezelő szoftver szolgáltatójával és tájékozódjon arról, hogy az általa használt PMS szoftver várhatóan időben át tud-e állni az új, egységes NTAK tanúsítvánnyal történő működésre.

Amennyiben a szoftvert csak később lehet átállítani, abban az esetben célszerű még 2023. október 1. előtt új tanúsítványokat igényelni. Ezzel elkerülhető, hogy a szálláshely jelenlegi tanúsítványa azelőtt lejárjon, mielőtt a PMS szoftver kezelni tudná az új típusú egységes NTAK tanúsítványt.

 

Az egységes tanúsítvány igénylésének folyamata

 1. Az új típusú, egységes tanúsítvány igényléséhez a PMS szoftver vagy a PMS szoftver gyártója segítségével hozzon létre egy tanúsítványaláírási kérelmet (Certificate Signing Request – CSR).
 2. A tanúsítványaláírási kérelem létrehozásakor a szálláshely adatait tartalmazó mezőket nem szükséges kitölteni, ezeket az NTAK rendszer automatikusan továbbítja a tanúsítványkiadó alkalmazás felé.
 3. A kész CSR fájlt töltse fel az NTAK Szállás modul felületén a rendszerbe. A feltöltés lépéseiről részletes információ az NTAK Szállás modul felhasználói útmutatójában található, amely az info.ntak.hu/segedletek menüpontban érhető el.
 4. A tanúsítványaláírási kérelem feltöltése után, a tanúsítványok kibocsátásának eredményéről az NTAK rendszer e-mailben értesíti a szálláshely kezelésére jogosult felhasználót az NTAK-ban megadott email címen. Az értesítő e-mail nem tartalmazza a tanúsítványt, azt az NTAK felületéről kell letöltenie a szálláshely tanúsítványkezelési oldalán.
 5. Az elkészült tanúsítványokat töltse le az NTAK felületéről és importálja a szálláshelykezelő szoftverébe. Ha ezzel a lépéssel kapcsolatban kérdése van, kérjük, konzultáljon a PMS szoftvergyártójával.
 6. Az így kérvényezett és kiállított tanúsítványok mind hitelesítő, mind aláíró tanúsítványként egyszerre használhatóak az NTAK adatszolgáltatáshoz.