Hozzáférés – Kinek szolgáltat adatot az NTAK?

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ támogatja és kiszolgálja a kutatást, az elemzést és a fejlesztéseket, illetve a törvényben meghatározott szervezetek (MTÜ, önkormányzatok, NAV, KSH) közfeladatainak ellátását.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a beérkező statisztikai adatok alapján kimutatásokat, összefoglalókat, elemzéseket készít a turisztikai ágazat számára. Ezek alapján hatékonyabban mérhetőek az MTÜ marketingtevékenységének hatékonysága és a turisztikai fejlesztések eredményei, és célzottabb kampányokat és beavatkozásokat tesz lehetővé annak érdekében, hogy a hazánk iránti belföldi és külföldi érdeklődést növeljük. Az adatok alapján lehetőség nyílik előrejelzések elkészítésére, és a régió más országainak eredményeivel való összehasonlításra is.

Az önkormányzatok az idegenforgalmi adófizetés ellenőrzése érdekében férhetnek hozzá a vonatkozó statisztikákhoz. Az így rendelkezésre álló adatokat továbbá a területi fejlesztésekhez, tervezéshez is felhasználhatják.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a szálláshely-szolgáltatási tevékenységhez kapcsolódó adatokhoz jut hozzá annak érdekében, hogy a hatáskörébe tartozó ellenőrzési eljárások eredményessége még inkább javuljon.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a statisztikai törvényben meghatározott feladatainak ellátása érdekében a statisztikai rendeletekben szabályozott adatokhoz fér hozzá.

Az NTAK továbbá visszaáramoltat kumulált adatokat a szálláshelyszolgáltatók számára. Ez értékes támogatást jelent a szektor szereplőinek a saját fejlesztéseik tervezésében és megvalósításában, valamint az árképzésük alakításában és marketingkommunikációs tevékenységük folytatásában egyaránt. A rendszer hozzájárul továbbá versenyképességük növeléséhez és ahhoz, hogy célzott szolgáltatásokkal működő, keresettebb szálláshelyekké váljanak.