Általános információk

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia egyik alappilléreként az idei év során megkezdte működését a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (továbbiakban: NTAK). Az NTAK egy új, digitális adatszolgáltatási rendszer, amely lehetővé teszi, hogy valós időben legyen látható az ország összes szálláshelyének forgalmára vonatkozó statisztikai adat (külföldi és belföldi vendégek száma, vendégéjszakák száma, milyen küldőpiacról érkeztek, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe). Az NTAK a naprakész adatok biztosításával a hazai turizmus fejlesztését szolgálja, a szálláshely-szolgáltatók eredményesebb üzleti tervezését segíti majd. A szektor digitalizációja elengedhetetlen a versenyképesség növeléséhez.

A jogszabályokból eredő kötelezettség alapján minden hazai szálláshely-szolgáltatónak minden egyes szálláshelyét regisztrálnia kell az NTAK rendszerébe. Ezt követően pedig az online szálláshelykezelő szoftvere segítségével naponta adatokat kell szolgáltatnia. Az NTAK adatszolgáltatás a szálláshely-szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának egyaránt jogszabályi követelménye.

Regisztrációs kötelezettségét gyorsan és egyszerűen teljesítheti a www.ntak.hu oldalon. A belépéshez szüksége lesz Ügyfélkapus felhasználónevére és jelszavára is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a szálláshelyek adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését támogató, valamint szálláshely-szolgáltatási tevékenységük folytatásához szükséges szálláshelykezelő szoftver ingyenesen használható verzióját is biztosítja a regisztrációt végrehajtók részére. Az Én Vendégszobám ingyenes szoftverről bővebb információkat az info.ntak.hu oldal szálláshely-szolgáltatók / ingyenes szoftver menüpont alatt talál. Kérjük, a regisztráció megkezdése előtt olvassa el figyelmesen az info.ntak.hu oldalon található részletes tájékoztatókat.

Az NTAK működését a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény határozza meg, a részletszabályokat pedig a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X.15.) Korm. rendelet, valamint a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Korm. rendelet tartalmazza.

A 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet 16. §, valamint a 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet 4. § (3)-(6a) bekezdése alapján minden szálláshely-szolgáltatónak 2019. december 31-ig szükséges regisztrálniuk az NTAK-ba, majd ezt követően folyamatosan eleget tenni a jogszabályban meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségnek.