2020.01.24.

A britek adventezni, a görögök karácsonyozni jöttek budapestre 2019-ben

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2019-ben kezdte meg működését. A szállodák decemberi adatszolgáltatása alapján már láthatóak az első trendek. Összeállításunk a budapesti szállodák külföldi vendégkörét vizsgálja a decemberi hétvégék és a karácsonyi időszakban.

advent 1
advent 2
advent 3
advent 4

Az NTAK-ba beérkezett szállodai adatok alapján elmondható, hogy 2019 adventi hétvégéin is ¬– mint az év során általában – az Egyesült Királyságból érkezett a legtöbb vendég a budapesti szállodákba. Ugyanakkor némileg eltérő az év többi időszakára jellemző küldőpiaci sorrendhez képest, hogy az adventi időszakban kiemelkedő volt az olasz vendégek aránya a decemberi hétvégéken Budapesten. Sokan érkeztek a fővárosba Izraelből, Németországból, Spanyolországból és az Egyesült Államokból is.

Karácsonyhoz közeledve megfigyelhető némi változás a TOP küldőpiacok sorrendjében: a karácsonyt közvetlenül megelőző hétvégén az USA-ból érkezők száma némileg visszaesett a korábbiakhoz képest, ugyanakkor Anglia és Olaszország után, a harmadik helyre Izrael a negyedik helyre pedig Görögország jött fel a küldőpiaci sorrendben.

Fontos változás, hogy az NTAK indulását megelőzően, korábban csak havi szinten összesített adatokat láttunk a szálláshelyek forgalmáról, a vizsgált időszakhoz képest ezt is csak jóval később. Az NTAK ehhez képest lehetőséget ad rövidebb időszakok, hétvégék, ünnepi periódusok, egyes eseményekhez, fesztiválokhoz, rendezvényekhez kapcsolódó szálláshelyi forgalom vizsgálatára is.

Kimutathatóak olyan érdekességek, mint például az, hogy karácsonykor, valamint az azt megelőző és követő napokban (azaz december 23-27 között) a budapesti szállodákban – minden más időszaktól eltérően – a Görögországból érkező vendégek voltak a legtöbben (közel 10%), őket követték az olaszok (9,4%), az általában első helyen levő angolokat (7,4%) a harmadik helyre szorítva. Szintén érdekesség, hogy több mint 1000 vendégéjszakát töltöttek el az Indiából, Belgiumból és Japánból érkező vendégek is.

Az NTAK-ba beérkezett szállodai adatok alapján elmondható, hogy összességében az adventi hétvégéken és karácsonykor több mint 280.000 vendégéjszakát töltöttek Budapesti szállodákban külföldi vendégek.

karécsony
karécsony summa

További hírek

2021.05.01.

Újraindul a turizmus Magyarországon

Átlépte a négymillió főt a beoltottak száma, ezért szombattól a védettségi igazolvánnyal újra elérhetők a szolgáltatások és országszerte nyitnak a szálláshelyek, a fürdők, az éttermek belső terei. Magyarország a többi uniós tagállamhoz képest csaknem kétszeres sebességgel halad az oltásokkal, így a harmadik járványhullám miatt november óta veszteglő turizmus szereplői a teraszok nyitása után megkezdhetik az újraindulást, amit egy újabb, rekordforgalmat hozó nyár követhet belföldön.

RÉSZLETEK
2021.05.01.

Jogértelmezés a turizmus újraindításához

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élenjáró oltási programja lehetővé tette az ország turizmusának újraindítását. A vírus elleni védekezés a 4 millió beoltott elérésével új szakaszába lépett, új szabályok és intézkedések léptek életbe. Fontos azonban, hogy a vírus még velünk van. Az alábbiakban összegyűjtöttünk a biztoságos újrainduláshoz szükséges szabályokat és ajánlásokat.

RÉSZLETEK
2021.02.22.

NTAK: a magyarok intenzíven tervezik utazásaikat

Napról napra nő a foglalások száma a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján. A foglalások azt mutatják, hogy a legnépszerűbb időszak a közelgő húsvéti szünet, de az elmúlt hetekben elkezdődött a májusi és a nyári előfoglalási hullám is, ezekre a hónapokra a szállásadók egyre több foglalást rögzítenek.

RÉSZLETEK