2021.06.10.

A jövő az adatvezérelt ágazatirányításé

Egy évnyi visszatérített adó a gyermeket nevelőknek, alacsony kamatozású, állami forrású hitel a kkv-knak, 200 ezer forintos minimálbér adócsökkentéssel párosítva, a hitelmoratórium meghosszabbítása és új operatív törzsek létrehozása – egyebek mellett ezeket a nagy horderejű bejelentéseket tette Orbán Viktor miniszterelnök. Mint mondta, a legszegényebb régiók felzárkóztatása, a minimálbér további emelése és a budapesti turisztikai modellváltás is fontos teendő.

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a magyar gazdaság teljesítménye már a nyári hónapokban meghaladhatja a koronavírus-válság előtti szintet. Az online kasszák adatai alapján a vendéglátás forgalma megugrott, jelenleg az ágazat teljesítményének szintje eléri a járvány előttit. A tárca szerint a következő időszakban a gazdasági lendületet a foglalkoztatás, a bérek növekedése, az újonnan kiépült vállalati kapacitások beindulása és az uniós transzferek segítik.  A kedvező jelek közé sorolta, hogy a munkaerőpiac elindult felfelé, a munkanélküliség mélyen 4 százalék alatt lehet hamarosan. A foglalkoztatottak száma továbbra is meghaladja a 4,5 milliót.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója előadásában hangsúlyozta: egy olyan iparágat tett padlóra a járvány, amely 2 évvel ezelőtt kétszer, a tavalyi év januárjában és februárjában pedig négyszer gyorsabban nőtt, mint a GDP, az az ágazat fogott padlót, amely 100 ezrek megélhetését, a GDP több mint 10 százalékát biztosította, és amelynek növekedése az európai és a világátlagot is meghaladta. Nem tudni, kapott-e valaha a magyar turizmus és a vendéglátás ekkora pofont, de minden nehézség ellenére a szektor túlélte a válságot.

Mint fogalmazott, a legnagyobb probléma Budapesten van, ugyanis 2019-ben a turisták 93 százaléka külföldről érkezett. Nincs még egy ilyen európai főváros, ahol ilyen magas lenne a külföldiek aránya, Bécsben 80, Londonban és Párizsban 60 százalék körüli a külföldi turisták aránya. Mint mondta, a budapesti modell megbukott, paradigmaváltásra van szükség, nem lehet fenntartani a kizárólag külföldi turistákra épülő modellt. Miközben a vidéki szálláshelyek a reneszánszukat élték tavaly nyáron, a budapesti szállodák kongtak az ürességtől.

Sok kisebb tanulsággal is szolgált az elmúlt év, eszerint csökkenteni kell a fekete és szürke foglalkoztatás arányát, pontosabb adatbázisokra és nyilvántartásokra van szükség.

A válság alatt újraírtuk a stratégiánkat, az út változott, de a cél nem: 20 millió vendég, 50 millió vendégéjszaka, vezető turisztikai térség, gazdasági húzóágazat – hangsúlyozta Guller Zoltán.

Hozzátette, az egyik legnagyobb változás az adatokon alapuló ágazatirányítás lesz, melynek köszönhetően minden marketingtevékenységet idén már célzottan lehet végezni, és hamarosan minden látható lesz ahhoz, hogy adatokra támaszkodva lehessen minden döntést meghozni.

Az adatokból kirajzolódik, hogyan érdemes marketingtevékenységet végezni, infrastruktúrát fejleszteni. Az idei nyár erősebb lesz a vidéki Magyarországon, mint amilyen a tavalyi év volt, a harmadik negyedévre várja a szakma az európai talpraállást, és az előrejelzések szerint 2022-re elérhető lesz a turizmus számára a 2019-es év szinte – összegezte Guller Zoltán.

További hírek

2023.08.08.

Több ezer szálláshelyet lehetetleníthet el a Booking késedelmes fizetése

A Magyar Turisztikai Ügynökség kérdőívvel méri fel a Booking.com késedelmes fizetésének hatásait a szálláshely szolgáltatók körében. Az eddig beérkező csaknem 6 ezer válasz alapján minden második szolgáltatót érint a fennakadás, leginkább a főként családi vállalkozások által működtetett magán és egyéb szálláshelyeket.

RÉSZLETEK
2023.06.27.

Elfogadta a kormány az MTÜ javaslatát – megjelent az NTAK adatszolgáltatást módosító rendelet

Elfogadta a Kormány a Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatát, így a vendéglátó üzletek és jeggyel látogatható turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége szakaszosan indul el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.

RÉSZLETEK
2023.06.23.

Tévhitek az NTAK adatszolgáltatásról

  1. tévhit: A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetőinek be kell szkennelni a vendégek igazolványát, így a vendégek személyes adatai is beérkeznek az NTAK-ba. Valóság:...

RÉSZLETEK