2020.11.11.

A turizmust, ahogyan az első hullám idején, most sem hagyjuk cserben

Újabb támogatást biztosít a kormány a turizmusnak. A szektort, ahogyan a koronavírus-járvány első hulláma idején „most sem hagyjuk cserben, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az itt dolgozók megtarthassák munkahelyeiket” – jelentette ki az MTI-nek Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerdán.

Hangoztatta, hogy a kormány a turisztikai ügynökséggel közösen már a járvány első szakaszában mindent megtett azért, hogy segítse a szektort. A tavaszi gazdaságvédelmi intézkedések között szerepelt például a járulékkedvezmény, a kedvezményes hitelprogram vagy a SZÉP-kártya kedvezményes adózása és megemelt keretösszege is. A most bejelentett intézkedések között pedig a kormány a szórakoztató, illetve szabadidős tevékenységet nyújtó vállalkozások és a vendéglátóhelyek esetében adó- és járulékfizetési kedvezményekről döntött, továbbá a szálláshely-szolgáltatókat foglalásaik kieséséből származó költségeinek megtérítésével segíti.

Guller Zoltán elmondta: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek számára az állam megtéríti a november 8-ig beérkezett, a zárás utáni 30 napra vonatkozó bevételkiesés 80 százalékát. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket erre az időszakra. Az NTAK-adatok alapján novemberre 928 ezer vendégéjszakát rögzítettek, ami közel nettó 15 milliárd forint értékű támogatást jelent több mint 11 ezer szolgáltató részére – mutatott rá.

Kedd éjféltől az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendég csak az étel elvitele céljából tartózkodhat az étteremben. A házhozszállítás adminisztratív terheit a kormány csökkenti, és a taxisok is bevonhatóak e feladat ellátásába. A kormány ennek a szektornak is segítséget nyújt, az éttermeknek nem kell járulékot fizetniük a dolgozóik után a következő 30 napra azzal a feltétellel, hogy munkavállalóikat nem bocsájtják el és megkapják a fizetésüket hozzátéve, hogy az új rendelet a szabadidős és szórakoztató tevékenységet végző szolgáltatók számára is kedvezményt biztosít, akiknek a dolgozóik után erre a 30 napra szintén nem kell járulékot fizetni – hangsúlyozta a vezérigazgató. Hozzátette: ebbe a csoportba tartoznak mások mellett a mozik, színházak, múzeumok, állatkertek, sportlétesítmények, edzőtermek, konferenciák és bemutatók, a szórakoztatóiparban dolgozók. Az üzemi étkezdék továbbra is nyitva tarthatnak.

Guller Zoltán hangoztatta, hogy a szóban forgó rendelet szerdától hatályba is lépett, és az ezt követő 30 napra nyújt jelentős segítséget a vállalkozások számára. Nehéz időket élünk, a járvány köztünk van, és az emberéletnél nincs fontosabb – szögezte le a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a fellélegzést nyújtó vakcina „már látótávolságon belül van”.

További hírek

2024.10.15.

Országszerte 2800 vidéki büfé hívhat le egymillió forintos támogatást

Összesen 2,8 milliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra pályázhat október 15-étől országszerte 2800 vidéki, egész évben nyitva tartó büfé.

RÉSZLETEK
2024.09.09

Egymilliárd forint értékű támogatást hívhatnak le a vidéki kávéházak és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhelyek

Mintegy ezer vidéki kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely pályázhat szeptember 9-étől összesen közel egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra.

RÉSZLETEK
2024.08.05.

Eszközbeszerzésre, fejlesztésre igényelhetnek támogatást a hazai zenés-táncos szórakozóhelyek és alkalmi vendéglátó üzletek

Összesen közel 300 millió forint értékű támogatást hívhat le mintegy 200 vidéki alkalmi vendéglátó üzlet és további 100 vidéki zenés-táncos szórakozóhely.

RÉSZLETEK