Újra megjelentette Magyarország Kormánya a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelését célzó támogatási programjának egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek szóló felhívását. Ez a kör a program májusi indulásakor elsőként pályázhatott az üzletenként lehívható egymillió forint értékű támogatásra. A szakmai szervezetek és a piaci szereplők visszajelzései alapján ugyanakkor a munkahelyteremtés és a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében jelentős volt az igény a felhívás ismételt megnyitására. Azok az üzemeltetők, amelyek a korábbi kiírásban nem adtak be kérelmet, most december 4-ig pályázhatnak.
A gazdaság új fellendülésének egyik legfontosabb hajtóereje a turizmus. Az ágazat gazdasági jelentőségét jól mutatja, hogy nemzetgazdasági hozzájárulása több mint 12%, valamint, hogy a központi költségvetés bevételeinek is több mint 10%-át a turizmushoz kapcsolódó fogyasztás és foglalkoztatás eredményezi. Az ágazati támogatási program a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatára idén májusban indult a vidéki szolgáltatókat érintő relatív versenyhátrány mérséklésére. Ennek keretében korszerű konyhatechnológiai és a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök, készletek beszerzésére pályázhatnak a vállalkozások. Emellett az elnyert támogatásokat felhasználhatják energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekhez vagy akár nagyobb beruházásokhoz is. Az üzletenként igényelhető egymillió forintos forrással a szolgáltatók így technológiai lehetőségeiket fejleszthetik, és modernizálhatják szolgáltatásaikat is.
„A vendéglátóipar jellemzője, hogy folyamatos beruházásokat igényel. Az energiahatékonysági projektek nemcsak a költségek csökkentésében, hanem a környezettudatosság növelésében is fontos szerepet játszanak, amely ma már alapvető elvárás a vendégek részéről is. A szolgáltatások eszközbeszerzések által javuló színvonala és az üzemeltetési hatékonyság növelése pedig a hosszú távú gazdasági stabilitást segíti. A program továbbá hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez, a meglévő munkahelyek megőrzéséhez is. Mindezek miatt is érkezhetett az MTÜ felé a vendéglátó szektorból, azon belül is az éttermi szolgáltatóktól nagyszámú kérés a felhívás újbóli kiírására” – emelte ki Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.
A mintegy 6 hónapja futó programban több ütemben hívhattak le támogatást a különböző üzlettípusok. Így az első körben pályázó egész évben nyitva tartó vidéki éttermeket követően a cukrászdák, a zenés-táncos szórakozóhelyek, az alkalmi vendéglátó üzletek, a kávéházak és az alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhelyek adhatták be igényeiket. Jelenleg az éttermek mellett a büfék pályázhatnak, míg a program további szakaszaiban az italüzletek és bárok adhatják be majd igényeiket.
Az ágazati támogatási program most meghirdetett ütemében december 4-ig kérvényezhetik a támogatást azok az egész évben nyitva tartó vidéki éttermek, amelyek a program májusi felhívásakor nem pályáztak. A részvétel minimális adminisztrációt igényel, amiben ügyfélszolgálat is segíti a pályázókat. Kérdéseiket a +36 1 550-1855-ös telefonszámon, illetve a turisztika@1818.hu e-mail címen keresztül tehetik fel. A programról további információk és a részletes pályázati kiírás elérhető a kisfaludyprogram.hu online oldalon.
Újabb jelentős kormányzati segítség a turizmusnak
Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslata alapján a Magyar Kormány 15 milliárd forintos keretösszegű, A turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indításáról határozott. A korábbi sikeres pályázatokra építve ismét vissza nem térítendő támogatást hívhatnak le egyes területek. A forrásokat a vidéki vendéglátó üzletek energiahatékonyságát célzó beruházásokra és eszközbeszerzésre, a Tourinformok korszerűsítésére és a hagyományos kávéházi cigányzene megőrzésére és népszerűsítésére lehet fordítani. A széleskörű programok hozzájárulnak a hazai vidéki gazdaság élénkítéséhez, a vidéki Magyarország turisztikai szolgáltatási színvonalának emeléséhez, a szolgáltatási paletta szélesítéséhez.
A Magyar Turisztikai Ügynökség
A turizmus Magyarország stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP mintegy 12 százalékát állítja elő. Tavaly 16 millió vendég több mint 41 millió vendégéjszakát töltött a hazai szálláshelyeken. Az ágazatban működő közel 100 ezer hazai szálláshelyszolgáltató-, vendéglátó- és attrakcióüzemeltető kis- és közepes vállalkozás csaknem 400 ezer család megélhetését biztosítja. Az ágazat versenyképességének erősítése érdekében jött létre 2016-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség. A turizmus kormányzati csúcsszervezete a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) révén napi szinten lát rá az ágazat teljesítményére. Az MTÜ feladata az ágazat magas szintű, adatalapú irányítása, turizmusfejlesztési stratégiák meghatározása, a jogszabályi környezet versenyképességet támogató alakítása, valamint az országmárka építése. Marketing és értékesítési kampányok révén aktívan hozzájárul ahhoz, hogy országunk még vonzóbbá, élményekben gazdagabbá váljon mind a külföldi, mind a belföldi utazók számára. Stratégiai célja, hogy hazánk Közép-Európa vezető turisztikai desztinációjává váljon, valamint, hogy az ágazat GDP-hez való közvetlen és közvetett hozzájárulása 2030-ra 16 százalékra növekedjen. További információk és térségi trendriportok: igyutazunk.hu