2022.05.18.

Az NTAK rendelkezik pontos adatokkal a hazai szálláshelyekről

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) naponta, online érkeznek be a magyar szálláshelyek statisztikai adatai. Márciusban az automatikus adatszolgáltatásnak köszönhetően a rendszerben 992 aktív szálloda volt. Az NTAK-ban Európában egyedülálló módon minden hazai szálláshely, így a szállodák adatai is pontosan láthatóak. Az önbevallásos adatszolgáltatáson alapuló elemzéseket váltja fel a szálláshelykezelő szoftverekből automatikusan beküldött, pontos adatokon alapuló NTAK.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2019-ben kezdte meg működését. Az azóta eltelt 3 évben a rendszer bebizonyította: Európában egyedülálló módon a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) van valós képe a teljes hazai szálláshely-szektor forgalmi, statisztikai adatairól. Az NTAK-ba a szálláshelyek naponta, online, automatikusan küldenek statisztikai információkat, ezzel biztosítva, hogy az adatok teljeskörűek, pontosak és garantáltak a rendszerben.

Az NTAK-kal ellentétben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számára a szálláshelyek önbevallásos módon küldenek adatot ‒ ha küldenek. A KSH által a szállodákra közzétett adatok ebből adódóan nem teljeskörűek. Ennek az ellentmondásos helyzetnek vet hamarosan véget az MTÜ és a KSH közötti megállapodás, amelynek eredményeként a szálláshelyek kizárólag az NTAK-ba küldenek adatot az eddigi online formában, és a későbbiek folyamán a KSH is ezeket fogja használni. Ezzel tovább csökkennek a szálláshelyek adminisztrációs terhei, és végre valós és koherens, a teljes szektorra kiterjedő adatokat publikálhat a KSH is.

Az NTAK adatai alapján 2022-ben rekord bevételre számítunk a szállodákban. A KSH 2019 márciusában 945 szállodát tartott nyilván, az NTAK-ban 2022. márciusában 992-t volt aktív, így a számuk nem csökkent, hanem nőtt. Az előfoglalási adatok és tendenciák alapján a turisztikai ágazat idén megközelíti a 2019-es év teljesítményét. A szálláshelyek telt házzal üzemeltek a húsvéti hosszú hétvégén és pünkösdkor is így fognak. Az idén rekord árbevétel, minden eddigit meghaladó vendég és vendégszám várható a hazai szállodákban. Az összesített turisztikai forgalom az év végéig meghaladhatja a 37 millió vendégéjszakát, ami 25%-kal több, mint 2021-ben és csupán 10%-kal marad el a 2019-es rekordév eredményeitől.

További hírek

2024.04.23.

Újabb jelentős kormányzati segítség a turizmusnak

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslata alapján a Magyar Kormány újabb, 15 milliárd forintos keretösszegű, A turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indításáról határozott. A korábbi sikeres pályázatokra építve ismét vissza nem térítendő támogatást hívhatnak le egyes területek.

RÉSZLETEK
2024.01.25.

Több mint egymillió plusz vendégéjszakával zárta a magyar turizmus 2023-at

2023-ban nemcsak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordévi számokat is – hangzott el az előzetes adatok alapján tartott évértékelő sajtótájékoztatón. Tavaly közel 16 millió turista több mint 41 millió vendégéjszakát töltött hazánkban, a szálláshelyek és a vendéglátás bevételei pedig kétszámjegyű, infláció feletti mértékben növekedtek.

RÉSZLETEK
2022.02.09.

Tízből hét éjszakát vidéken töltöttek tavaly a vendégek

Tavaly a turisztikai térségek 2,8 milliós nemzetközi forgalma 3 százalékkal múlta felül a 2019. évi értéket, míg a 19,3 millió belföldi éjszakával gyakorlatilag megismételte azt. A Balaton után a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza voltak a legnépszerűbb térségek a belföldiek körében.

RÉSZLETEK