2023.10.04.

Eredményes nyarat zárt a turizmus

17 millió vendégéjszakát hozott a főszezon,
ami felülmúlja a tavalyi, de még a 2019-es adatokat is

 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján több mint 6 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre a három nyári hónapban, ami 1%-kal haladja meg a tavalyi főszezon eredményét, a 2019-es évi adatot pedig 6,3%-kal múlja felül. Külföldről 2022-hez képest közel 15%-kal több, 2,6 millió turista érkezett, még annál is többen, mint a 2019-es főszezonban. A legerősebb nyári hónapban, augusztusban a kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken 6,7 millió vendégéjszaka realizálódott, ami szintén meghaladja a tavalyi adatokat. A főszezon egészében a szállodák pedig országszerte 6%-kal több vendéget fogadtak, mint tavaly, és még a Balatonnál is 5%-kal többet, mint 2022 nyarán – hangzott el a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közös nyárértékelő sajtótájékoztatóján.

A hazai turizmus több mint 17 millió nyári vendégéjszakával elérte a 2022 nyarán mért értéket, a 2019-es rekordév eredményét pedig közel 3%-kal sikerült felülmúlni – kezdte a szezonértékelést Guller Zoltán, az MTÜ elnöke. Az európai trendekkel összhangban Magyarországon is hatalmasat erősödött a beutazóforgalom nyáron. A június-augusztusban érkezett 2,6 millió külföldi turista 7,2 millió vendégéjszakát töltött el hazánkban, ami tavalyi évi adatokat több mint 12%-kal haladta meg − tette hozzá.

3,6 millió belföldi vendég 9,9 millió éjszakát töltött el itthon, a 2019-es rekordév eredményeit a belföldi vendégek száma 10%-kal, a vendégéjszakák száma pedig több mint 6%-kal múlta felül. Az idei nyári eredmény valamelyest elmaradt a 2022-es főszezoni adatoktól, ám ez annak is köszönhető, hogy a járvány után először idén már a magyarok is többen nyaraltak külföldön.

„A turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2023 augusztusában 6,7 millió volt, ami 0,8%-kal magasabb az előző év azonos időszakinál, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,0%-kal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké 11%-kal emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 84 milliárd forint volt, ez folyó áron 25%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. A 2023. augusztusi Atlétikai Világbajnokság jelentősen fellendítette a budapesti turisztikai forgalmat: az Ausztráliából és Óceániából érkező külföldivendég-éjszakák száma több mint 120%-kal, az Afrikából, valamint Ázsiából jövőké pedig közel 60, illetve 50 %-kal emelkedett a fővárosban 2022 augusztusához képest. A topologikus térképeken látható terület módosítás a belföldi, illetve a külföldi vendégéjszakák számával arányos. Összességében kijelenthető, hogy a belföldi vendégéjszakák tekintetében a Balaton térsége volt, míg a külföldi vendégéjszakák esetén pedig a Balaton térsége és a főváros volt a legnépszerűbb 2023 augusztusában – emelte ki Dr. Kincses Áron a KSH elnöke.” A nyári főszezonban a turisztikai forgalom háromnegyedéből vidéki szálláshelyek részesültek, a mintegy 13 millió vendégéjszaka közel 42%-át pedig a Balatonnál regisztrálták. Mintegy 16%-kal több magyar vendég érkezett a magyar tengerhez, mint 2019-ben. A balatoni szálláshelyek 408 ezer külföldi vendéget is fogadtak, ez 4%-kal több 2022-höz képest és 13%-kal haladja meg a 2019-es számokat.

„2019 nyarához képest a szállodák is 5%-kal több vendéget fogadtak a Balatonnál, és nemcsak a külföldiek (+4%), de a hazai turisták közül is többen (+5%) nyaraltak legnagyobb tavunk partjainál, mint a vírushelyzet előtt. Összességében ezen a nyáron is elég magas, 7 milliós vendégéjszaka-forgalmat bonyolítottak a magyarországi szállodák, ami közel azonosan alakult a tavalyi főszezon eredményéhez” ¬− mondta el Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Budapesten idén június és augusztus között közel 4 millió vendégéjszakát töltöttek el a turisták a főváros szálláshelyeken, ez több mint 13%-kal felülmúlja a 2022-es nyári adatot és 99%-ra megközelíti a 2019-es rekordév szintjét.

„Az erős nyári eredmények mellett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatainak köszönhetően mi már látjuk a szeptemberi számokat is, a vendégéjszaka-fogalom január-szeptemberben már közel 33 millió volt. Ez országosan 1,2 %-kal múlja felül a 2022-es értéket, és mindössze hajszálnyival kevesebb mint 2019-ben. Infláció felett, 31 %-kal növekedtek a szálláshelyi bevételek is” ‒ emelte ki Guller Zoltán, az MTÜ elnöke. Hozzátette, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján különösen a főváros vette ki a részét a növekedésből, ahol a turisták 13,2%-kal több éjszakát töltöttek, mint egy évvel ezelőtt január-szeptember között. Az első kilenc hónapban eltöltött 22,6 millió vidéki vendégéjszaka már beérte a 2019-es rekordévit, a belföldi forgalom pedig 1,2%-kal meg is haladta azt. A Balatont pedig idén 12%-kal több hazai turista választotta, mint a járvány előtti utolsó évben, a külföldi vendégek száma pedig mind 2022-höz (10,6%), mind 2019-hez (7,5%) képest jelentősen bővült.

Az NTAK-ban az év hátralévő részére látható előfoglalások is biztatóak. A szeptemberi 3,4 millió vendégéjszakát követően októberre 3, novemberre pedig 2,4 millió vendégéjszakát prognosztizál az MTÜ. Ez októberben közel másfél, november-decemberre pedig 3%-os növekedést vetít elő, ami biztató kilátásokat jelent az év egészére is.

További hírek

2024.04.23.

Újabb jelentős kormányzati segítség a turizmusnak

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslata alapján a Magyar Kormány újabb, 15 milliárd forintos keretösszegű, A turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indításáról határozott. A korábbi sikeres pályázatokra építve ismét vissza nem térítendő támogatást hívhatnak le egyes területek.

RÉSZLETEK
2024.01.25.

Több mint egymillió plusz vendégéjszakával zárta a magyar turizmus 2023-at

2023-ban nemcsak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordévi számokat is – hangzott el az előzetes adatok alapján tartott évértékelő sajtótájékoztatón. Tavaly közel 16 millió turista több mint 41 millió vendégéjszakát töltött hazánkban, a szálláshelyek és a vendéglátás bevételei pedig kétszámjegyű, infláció feletti mértékben növekedtek.

RÉSZLETEK
2022.02.09.

Tízből hét éjszakát vidéken töltöttek tavaly a vendégek

Tavaly a turisztikai térségek 2,8 milliós nemzetközi forgalma 3 százalékkal múlta felül a 2019. évi értéket, míg a 19,3 millió belföldi éjszakával gyakorlatilag megismételte azt. A Balaton után a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza voltak a legnépszerűbb térségek a belföldiek körében.

RÉSZLETEK