2024.05.16.

Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től. A program további ütemeiben júniustól a cukrászdák, júliustól a zenés táncos szórakozóhelyek, míg augusztustól az alkalmi vendéglátó üzletek pályázhatnak majd a vidéki Magyarországon. Szeptembertől a kávézók, míg októbertől a büfék számára biztosít forrást a Kormány, az italüzletek és bárok pedig novembertől jelentkezhetnek majd a program további ütemeire.

A vidéki vendéglátó üzletek támogatása a harmadik eleme a Kormány átfogó ágazati támogatási konstrukciójának, mely összességében 15 milliárd forintot biztosít a turizmus fejlesztésére és versenyképességének erősítésére. A hazai vendéglátó üzletek mintegy kétharmadát adják Magyarország turisztikai bevételeinek, így versenyképességük javítása érdekében elsőként ők igényelhetik a vissza nem térítendő támogatást.

A szolgáltatás minőségének egyik meghatározó és a fejlődést potenciálisan korlátozó eleme az elérhető technológia korszerűsége. Az ágazati támogatási konstrukció ezért a teljes vidéki vendéglátó szektor fejlesztését célozza, az értékesítést támogató beruházásoktól kezdve a technológiákon és eszközökön át az energiahatékony és gazdaságos üzemelésig bezárólag” – emelte ki Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A június 28-áig tartó első ütemben az egész évben nyitva tartó vidéki éttermek üzemeltetői adhatják be támogatási igényeiket. A pályázatonként elnyerhető 1 millió forintos forrást korszerű konyhatechnológiák és eszközök beszerzésére, valamint energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre használhatják fel az éttermek. Mindezek mellett a támogatásokat a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök, vagy készletek beszerzésére is fordíthatják a szolgáltatók, de igénybe vehetik akár egy nagyobb beruházás során is. A vidéki vendéglátóhelyek összesen 13 milliárd forintra pályázhatnak majd, a kiírás első, május 27-étől induló ütemében 3 milliárd forint összegben először az éttermek hívhatnak le vissza nem térítendő támogatást.

A program további célja, hogy erősítse az ágazat digitalizációját is, ezért a jelentkezést az NTAK rendszeréből indíthatják a pályázók és egy könnyen kitölthető felületen adhatják le igényeiket. Ebben ügyfélszolgálat is segíti őket. A pályázati felhívások elérhetőek a kisfaludyprogram.hu weboldalon.

A vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelése című programmal kapcsolatban további információk és a részletes pályázati kiírás elérhető a kisfaludyprogram.hu online oldalon. Az Ügyfélszolgálat a +36 1 550-1855-ös telefonszámon hívható, e-mailben pedig elérhető a turisztika@1818.hu e-mailcímen keresztül.

 

Újabb jelentős kormányzati segítség a turizmusnak

Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslata alapján a Magyar Kormány 15 milliárd forintos keretösszegű, A turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indításáról határozott. A korábbi sikeres pályázatokra építve ismét vissza nem térítendő támogatást hívhatnak le egyes területek. A forrásokat a vidéki vendéglátó üzletek energiahatékonyságát célzó beruházásokra és eszközbeszerzésre, a Tourinformok korszerűsítésére és a hagyományos kávéházi cigányzene megőrzésére és népszerűsítésére lehet fordítani. A széleskörű programok hozzájárulnak a hazai vidéki gazdaság élénkítéséhez, a vidéki Magyarország turisztikai szolgáltatási színvonalának emeléséhez, a szolgáltatási paletta szélesítéséhez.

 

Elindult a Muzsikáló Magyarország 2024 program

A magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, amelynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára. A komplex ágazati támogatási konstrukció első elemként április 29-én elindult a Muzsikáló Magyarország 2024 program. Ez közel 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás keretében 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását segíti négy hónapon keresztül, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is. A pályázati felhívásra április 29-étől május 27-éig jelentkezhetnek a zenekarok. A program keretében az MTÜ hagyományteremtő szándékkal Dankó Pista Emléknapot is szervez, amelyen a fővárosba érkező turisták által leglátogatottabb területeken, vendéglátó üzletekben és azok teraszain játszanak majd a támogatást elnyert zenekarok.

 

Egymilliárd forinttal támogatja a kormány a Tourinform irodák fejlesztéseit

Az évente mintegy 2 millió vendégmegkeresést kezelő hazai Tourinform irodák jelentős hatással vannak az országimázsra, emellett meghatározó szereplői, háttértámogatói is a hazai turisztikai intézményrendszernek. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) már a korábbi években is jelentős hangsúlyt fektetett az irodahálózat fejlesztésére. Az MTÜ és a szakmai szervezetek javaslatára most ezt a munkát folytatja a Kormány. A 15 milliárd forint keretösszegű, komplex ágazati támogatási konstrukció újabb elemeként elindult A Tourinform irodák korszerűsítésének elősegítése című program. Az ennek keretében meghirdetett, összesen 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a Tourinformok és információs pontjaik infrastrukturális fejlesztésére és eszközbeszerzéseire, illetve szolgáltatásbővítéseire lehet felhasználni. Mindkét komponensre a Tourinform névhasználati szerződéssel rendelkező irodák fenntartói pályázhatnak, 2024. május 15. és június 14. között.

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség

A turizmus Magyarország stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP mintegy 12 százalékát állítja elő. Tavaly 16 millió vendég több mint 41 millió vendégéjszakát töltött a hazai szálláshelyeken. Az ágazatban működő közel 100 ezer hazai szálláshelyszolgáltató-, vendéglátó- és attrakcióüzemeltető kis- és közepes vállalkozás csaknem 400 ezer család megélhetését biztosítja. Az ágazat versenyképességének erősítése érdekében jött létre 2016-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség. A turizmus kormányzati csúcsszervezete a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) révén napi szinten lát rá az ágazat teljesítményére. Az MTÜ feladata az ágazat magas szintű, adatalapú irányítása, turizmusfejlesztési stratégiák meghatározása, a jogszabályi környezet versenyképességet támogató alakítása, valamint az országmárka építése. Marketing és értékesítési kampányok révén aktívan hozzájárul ahhoz, hogy országunk még vonzóbbá, élményekben gazdagabbá váljon mind a külföldi, mind a belföldi utazók számára. Stratégiai célja, hogy hazánk Közép-Európa vezető turisztikai desztinációjává váljon, valamint, hogy az ágazat GDP-hez való közvetlen és közvetett hozzájárulása 2030-ra 16 százalékra növekedjen. További információk és térségi trendriportok: igyutazunk.hu

További hírek

2024. 07. 02.

800 millió forintos támogatásra pályázhatnak a vidéki cukrászdák

Országszerte közel nyolcszáz vidéki cukrászda igényelhet egymillió forint vissza nem térítendő támogatást eszközbeszerzésre és fejlesztésre július 2-től augusztus 1-ig. Az összesen 800 millió forint keretösszegű felhívás második eleme a Magyarország Kormánya által a vidéki vendéglátóhelyek támogatására indított 13 milliárd forint értékű programjának.

RÉSZLETEK
2024.05.24.

A Dankó Pista Emléknapon a cigányzenét ünnepli Magyarország

Június 15-én számos étterem, kávézó és cukrászda teraszán gondoskodik majd élő zene a vendégek jó hangulatáról. A Dankó Pista Emléknap célja, hogy felélessze a kávéházi és éttermi cigányzene hagyományát és felhívja a figyelmet az unikális műfaj kulturális és turisztikai jelentőségére.

RÉSZLETEK
2024.05.16.

Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től. A program további ütemeiben júniustól a cukrászdák, júliustól a zenés táncos szórakozóhelyek, míg augusztustól az alkalmi vendéglátó üzletek pályázhatnak majd a vidéki Magyarországon.

RÉSZLETEK