2020.01.10.

Itt az első NTAK statisztika: 70 ezren szilvesztereztek a szállodákban

December végéig minden típusú szálláshelyet regisztrálni kellett a 2019-ben elindított Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerébe. A szállodák adatszolgáltatása alapján már láthatóak az első trendek. Íme 2019 szilveszterének foglaltsága az NTAK alapján.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba eddig beérkezett szállodai adatok alapján elmondható, hogy 2019. év szilveszterét több mint 70 ezren töltötték valamely magyarországi szállodában. A vendégek közel kétharmada belföldi volt. A budapesti szállodákban szilveszterezők 90%-a külföldről érkezett, míg a vidéki szállodákban 80% fölötti volt a magyar vendégek aránya.

A beérkezett adatok alapján kimutatható eltérés van a küldőországok tekintetében a budapesti és a vidéki szállodák között.

Országosan a legnagyobb arányban német (11%), olasz (11%), román (10%), osztrák (7%) és orosz (6%) vendégek töltötték a szilvesztert magyarországi szállodákban.

Ezzel szemben a budapesti szállodákban megszálló külföldiek közel egyötöde Olaszországból érkezett (17%). Mellettük sokan jöttek Németországból (9%), Oroszországból (8%) és az Egyesült Királyságból (7%) is.

A Budapesten kívüli szállodákban szilveszterkor a Romániából érkezők voltak a legtöbben (21%), őket követték azok a német (15%), osztrák (14%) és szlovák (10%) vendégek, akik az újévet valamely magyarországi, vidéki szállodában köszöntötték.

Érdekes összevetni az adatokat az éves küldőpiaci számokkal. Ebből kiderül, hogy míg éves szinten a top 5 küldőpiac a szállodákban: Németország, az Egyesült Királyság, az USA, Csehország és Ausztria, addig 2019 szilveszterekor ez a sorrend az alábbira módosult: Németország, Olaszország, Románia, Ausztria és Oroszország.

A külföldi szilveszteri utazási szokásokról az NTAK-ba eddig beérkezett szállodai adatok alapján tehát elmondható, hogy nagy mértékben eltérnek az év során tapasztalt küldőpiaci trendektől. A tengeren túlról vagy az Egyesült Királyságból jóval kevesebben indultak útnak tavaly év végén, mint év közben általában. Ezzel szemben a szomszédos országokból érkezők körében kedveltebb utazási célpont volt hazánk, mint az év során átalagosan.

 

További hírek

2024.04.23.

Újabb jelentős kormányzati segítség a turizmusnak

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslata alapján a Magyar Kormány újabb, 15 milliárd forintos keretösszegű, A turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indításáról határozott. A korábbi sikeres pályázatokra építve ismét vissza nem térítendő támogatást hívhatnak le egyes területek.

RÉSZLETEK
2024.01.25.

Több mint egymillió plusz vendégéjszakával zárta a magyar turizmus 2023-at

2023-ban nemcsak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordévi számokat is – hangzott el az előzetes adatok alapján tartott évértékelő sajtótájékoztatón. Tavaly közel 16 millió turista több mint 41 millió vendégéjszakát töltött hazánkban, a szálláshelyek és a vendéglátás bevételei pedig kétszámjegyű, infláció feletti mértékben növekedtek.

RÉSZLETEK
2022.02.09.

Tízből hét éjszakát vidéken töltöttek tavaly a vendégek

Tavaly a turisztikai térségek 2,8 milliós nemzetközi forgalma 3 százalékkal múlta felül a 2019. évi értéket, míg a 19,3 millió belföldi éjszakával gyakorlatilag megismételte azt. A Balaton után a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza voltak a legnépszerűbb térségek a belföldiek körében.

RÉSZLETEK