2020.01.10.

Itt az első NTAK statisztika: 70 ezren szilvesztereztek a szállodákban

December végéig minden típusú szálláshelyet regisztrálni kellett a 2019-ben elindított Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerébe. A szállodák adatszolgáltatása alapján már láthatóak az első trendek. Íme 2019 szilveszterének foglaltsága az NTAK alapján.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba eddig beérkezett szállodai adatok alapján elmondható, hogy 2019. év szilveszterét több mint 70 ezren töltötték valamely magyarországi szállodában. A vendégek közel kétharmada belföldi volt. A budapesti szállodákban szilveszterezők 90%-a külföldről érkezett, míg a vidéki szállodákban 80% fölötti volt a magyar vendégek aránya.

A beérkezett adatok alapján kimutatható eltérés van a küldőországok tekintetében a budapesti és a vidéki szállodák között.

Országosan a legnagyobb arányban német (11%), olasz (11%), román (10%), osztrák (7%) és orosz (6%) vendégek töltötték a szilvesztert magyarországi szállodákban.

Ezzel szemben a budapesti szállodákban megszálló külföldiek közel egyötöde Olaszországból érkezett (17%). Mellettük sokan jöttek Németországból (9%), Oroszországból (8%) és az Egyesült Királyságból (7%) is.

A Budapesten kívüli szállodákban szilveszterkor a Romániából érkezők voltak a legtöbben (21%), őket követték azok a német (15%), osztrák (14%) és szlovák (10%) vendégek, akik az újévet valamely magyarországi, vidéki szállodában köszöntötték.

Érdekes összevetni az adatokat az éves küldőpiaci számokkal. Ebből kiderül, hogy míg éves szinten a top 5 küldőpiac a szállodákban: Németország, az Egyesült Királyság, az USA, Csehország és Ausztria, addig 2019 szilveszterekor ez a sorrend az alábbira módosult: Németország, Olaszország, Románia, Ausztria és Oroszország.

A külföldi szilveszteri utazási szokásokról az NTAK-ba eddig beérkezett szállodai adatok alapján tehát elmondható, hogy nagy mértékben eltérnek az év során tapasztalt küldőpiaci trendektől. A tengeren túlról vagy az Egyesült Királyságból jóval kevesebben indultak útnak tavaly év végén, mint év közben általában. Ezzel szemben a szomszédos országokból érkezők körében kedveltebb utazási célpont volt hazánk, mint az év során átalagosan.

 

További hírek

2021.05.01.

Újraindul a turizmus Magyarországon

Átlépte a négymillió főt a beoltottak száma, ezért szombattól a védettségi igazolvánnyal újra elérhetők a szolgáltatások és országszerte nyitnak a szálláshelyek, a fürdők, az éttermek belső terei. Magyarország a többi uniós tagállamhoz képest csaknem kétszeres sebességgel halad az oltásokkal, így a harmadik járványhullám miatt november óta veszteglő turizmus szereplői a teraszok nyitása után megkezdhetik az újraindulást, amit egy újabb, rekordforgalmat hozó nyár követhet belföldön.

RÉSZLETEK
2021.05.01.

Jogértelmezés a turizmus újraindításához

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élenjáró oltási programja lehetővé tette az ország turizmusának újraindítását. A vírus elleni védekezés a 4 millió beoltott elérésével új szakaszába lépett, új szabályok és intézkedések léptek életbe. Fontos azonban, hogy a vírus még velünk van. Az alábbiakban összegyűjtöttünk a biztoságos újrainduláshoz szükséges szabályokat és ajánlásokat.

RÉSZLETEK
2021.02.22.

NTAK: a magyarok intenzíven tervezik utazásaikat

Napról napra nő a foglalások száma a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján. A foglalások azt mutatják, hogy a legnépszerűbb időszak a közelgő húsvéti szünet, de az elmúlt hetekben elkezdődött a májusi és a nyári előfoglalási hullám is, ezekre a hónapokra a szállásadók egyre több foglalást rögzítenek.

RÉSZLETEK