2020.07.20.

Júniusi adatok: folyamatosan erősödik a szezon

A gyors és összehangolt kormányzati intézkedéseknek köszönhetően májusban elindult a belföldi turisztikai szezon, amely júniusban további erősödést mutatott. Mivel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) immár minden hazai szálláshelynek kötelező adatot szolgáltatnia, részletes és naprakész képet kaphatunk a január-júniusi forgalomról.

Újraindult a turizmus: naprakész NTAK-számok az első öt hónapról

A legfrissebb összesített adatok szerint 2020 júniusában a magyarországi szálláshelyeken közel 500 ezer vendég 1,3 millió vendégéjszakát töltött el. A nemzetközi utazási korlátozások miatt a belföldi forgalom volt meghatározó, a vendégek 89%-a belföldi volt.

Első a biztonság

A belföldi vendégforgalom májusban, a korlátozások feloldását követően indulhatott meg, a júniusi vendégéjszakaszám közel háromszorosa volt a májusinak.

A külföldi vendégek érkezéséhez szükséges határnyitások is megkezdődtek május végétől, ennek köszönhetően a májusi alacsony külföldi vendégszám (8 ezer fő) júniusra 55 ezer főre emelkedett.

A magán- és egyéb szálláshelyek szerepe felértékelődött, a júniusi vendégéjszakák 35%-a ezen szállástípusokban realizálódott, de a szállodák is jobban teljesítettek. Míg májusban a vendégéjszakák 30%-át szállodákban töltötték el a vendégek, addig júniusban már a 42% szállodákban valósult meg.

Budapest

Budapest

Júniusban mindösszesen 116 ezer budapesti vendégéjszaka adata került be az NTAK-ba, ezeknek közel 40%-a budapesti magán- és egyéb szálláshelyeken realizálódott, további 33%-a szállodákban, 25%-a pedig közösségi szálláshelyen.

A külföldi vendégek száma a márciusi visszaesést követően mérsékelt növekedésnek indult júniusban. A hatodik hónapban 11 ezer külföldi szállt meg Budapesten, ennél magasabb, 18 ezer volt a belföldi vendégszám. Nyugat-Európából Németországból és Ausztriából érkeztek a legtöbben.

Vidék

A vidéki szálláshelyekre összesen mintegy 470 ezer vendég érkezett 2020 júniusában, akik 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. Vidéken is a belföldi forgalom volt erőteljes, a vendégek 91%-a hazai volt, akik a vendégéjszakák 86%-át adták. Az összes vendégéjszakaszám 43%-át szállodák, további 34%-át magán- és egyéb szálláshelyek, 10%-át panziók, 7%-át pedig a kempingek adták.

A Balaton régió mellett, ahol az összes belföldi vendégéjszakaszám 33%-a realizálódott, népszerűek voltak a hazai vendégek körében a Mátra-Bükk, valamint a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és a Tisza-tó kiemelt térségek is.

Nyugat-Európából németek és osztrákok, a környező országokból csehek érkeztek a legtöbben. A külföldiek körében a vidéki térségek közül a Balaton, Szigetköz-Győr-Pannonhalma, valamint Debrecen voltak a leglátogatottabbak.

Balaton

Júniusban megkezdődött a nyári szezon, a Balaton kiemelt térség szálláshelyeire összesen 148 ezer vendég érkezett, akik 387 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Ennek 47%-a szállodákban, további 35%-a magán- és egyéb szálláshelyeken valósult meg.

A térségben is a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszakaszám 93%-át ők adták.

A belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszakaszám alapján Siófok, Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz és Cserszegtomaj voltak.

A TOP 5 küldőország vendégéjszakaszám alapján Németország, Ausztria, Szlovákia, Csehország és Lengyelország voltak.

SZÉP-kártya költések

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében a kormány a belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártyát még kedvezményesebbé tette a béren kívüli juttatási formák között. Nemcsak a kártya összes adóterhe csökkent mintegy a felére (15%-ra), de az eddigi 450 ezer forint helyett évi 800 ezer (közszférában maximum 400 ezer) forint adható.

A megemelt kereteket szívesen használták a hazai utazók júniusban is, hiszen több mint 2,7 milliárd forintot költöttek a magyar szálláshelyeken, így az összes bevételnek a hónapban mintegy 17%-át a SZÉP-kártyás forgalom adta. Érdekesség, hogy míg a szálláshelyek júniusi összes bevétele még csak fele a januári értéknek, addig a SZÉP-kártya költések júniusi összege már meghaladja a januárit. Júniusban a SZÉP-kártya forgalom 73%-a szállodákban, további 17%-a magán- és egyéb szálláshelyeken csapódott le.

Az összes szálláshely szállásdíj bevételének 56%-a szállodákban, további 29%-a pedig a magán- és egyéb szálláshelyeknél keletkezett júniusban.

Összesített adatok 2020 első félévében

Összesített adatok 2020 első félévében

Az összesített első féléves adatok alapján június végéig 2,7 millió vendég 6,9 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, a vendégek 65% belföldi volt. A szállodák 1,7 millió vendéget és 3,9 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Az összesített adatok alapján június végéig a budapesti szálláshelyeken 738 ezer vendég szállt meg, és 2,1 millió volt a vendégéjszakák száma.

Az év első hat hónapjában a vidéki szálláshelyeken közel 2 millió vendég szállt meg, akik 4,8 millió vendégéjszakát töltöttek el. Míg vidéken a belföldi vendégek voltak többségben, 82%-kal, addig Budapesten a külföldiek 78%-kal, a teljes félévre vonatkozóan.

 

További hírek

2021.05.01.

Újraindul a turizmus Magyarországon

Átlépte a négymillió főt a beoltottak száma, ezért szombattól a védettségi igazolvánnyal újra elérhetők a szolgáltatások és országszerte nyitnak a szálláshelyek, a fürdők, az éttermek belső terei. Magyarország a többi uniós tagállamhoz képest csaknem kétszeres sebességgel halad az oltásokkal, így a harmadik járványhullám miatt november óta veszteglő turizmus szereplői a teraszok nyitása után megkezdhetik az újraindulást, amit egy újabb, rekordforgalmat hozó nyár követhet belföldön.

RÉSZLETEK
2021.05.01.

Jogértelmezés a turizmus újraindításához

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élenjáró oltási programja lehetővé tette az ország turizmusának újraindítását. A vírus elleni védekezés a 4 millió beoltott elérésével új szakaszába lépett, új szabályok és intézkedések léptek életbe. Fontos azonban, hogy a vírus még velünk van. Az alábbiakban összegyűjtöttünk a biztoságos újrainduláshoz szükséges szabályokat és ajánlásokat.

RÉSZLETEK
2021.02.22.

NTAK: a magyarok intenzíven tervezik utazásaikat

Napról napra nő a foglalások száma a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján. A foglalások azt mutatják, hogy a legnépszerűbb időszak a közelgő húsvéti szünet, de az elmúlt hetekben elkezdődött a májusi és a nyári előfoglalási hullám is, ezekre a hónapokra a szállásadók egyre több foglalást rögzítenek.

RÉSZLETEK