2020.11.14.

MTÜ ÜZLETI CÉLÚ TURISZTIKAI TRENDRIPORT: 2020 októberében Budapest, Hajdúszoboszló és Eger volt a legnépszerűbb belföldi úticél

Mivel a Magyar Turisztika Ügynökség (MTÜ) által üzemeltett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) nem csak a kereskedelmi szálláshelyek, hanem az egyéb és magánszálláshelyekkel kiegészülő, teljes szolgáltatói szektorból érkeznek naponta a statisztikai adatok, így az NTAK adatok figyelembevételével hónapokról, de egy-egy rövidebb, a turisztikai ágazat számára kiemelt időszakról is részletes kép rajzolható fel. Az október az őszi szünet miatt az óvodás–iskolás korú gyereket nevelők számára a rövid kikapcsolódás ideje, míg sokak számára a családlátogatás és emlékezés időszaka is egyben. Az utazók ebben a hónapban zömében többedmagukkal keltek útra, és leginkább vidéki szállodákat, egyéb és magánszálláshelyeket kerestek fel. S hogy mennyire lett a belföld az új külföld? Bár Budapesten a tavalyi vendégszámnak csak 10%-át tette ki az idei októberi, mégis a hazai utazók körében is – akár csak korábban a külföldieknél – a főváros a legkedveltebb település, Hajdúszoboszló és Eger előtt.

2020. október

Az MTÜ október végéig tartó kampánysorozata Magyarország aktív turisztikai élménylehetőségeit és egyedi, természetközeli csodáit, valamint a városi programokat, az épített örökséget és a kulturális kincseket népszerűsítették. A kampánysorozat célja az volt, hogy a hazai élmények bemutatásán keresztül ösztönözze a turisztikai szezon meghosszabbítását. A sorozat a Balaton őszi turisztikai kínálatának bemutatásával kezdődött, majd ezzel párhuzamosan indult el az egész Magyarországot népszerűsítő, felfedezésre ösztönző kampány.

Az október 23. és november 1. közötti őszi szünetre megélénkülő belföldi vendégforgalomnak is köszönhető, hogy 2020 októberében 627 ezer vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, közülük 591 ezer volt hazai. A szálláshelyek mindösszesen 1,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, ebből 1,4 milliót belföldi utazók töltöttek el. A tavaly októberi belföldi vendégéjszaka szám 87%-a került eltöltésre idén októberben. A tízedik hónapban érkezett összes vendég 91%-a ismét vidéki szálláshelyekre utazott, és ott 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vidéken megszálló vendégek 96%-a volt hazai, ők a vidéki vendégéjszakák 92%-át adták.

A vidéki szálláshelyek közül, szeptemberhez hasonlóan ismét a szállodák voltak a legnépszerűbbek, az összes vendégéjszaka közel felét, 49%-át töltötték el itt az utazók, további 33%-ot egyéb és magánszálláshelyeken, 10%-ot panziókban, 4%-ot pedig közösségi szálláshelyeken.

 

Országos áttekintés

A Balaton térség mellett, ahol az összes belföldi vendégéjszaka 19%-a került eltöltésre az elmúlt hónapban, a hazai vendégek körében a Mátra—Bükk (14%) és a Budapest környéke (8%) turisztikai térségek, valamint a főváros (9%) voltak a legnépszerűbbek. A külföldiek körében továbbra is Budapest volt a legkedveltebb célpont, az összes külföldi vendégéjszaka 44%-a a fővárosban került eltöltésre. Ezt követően Budapest környéke (7%), valamint Debrecen és térsége (7%) voltak a leglátogatottabbak a külföldi vendégéjszaka számok alapján. A hatályos rendelkezések alapján turisztikai céllal csak a Visegrádi Négyek országaiból érkezhetnek külföldiek Magyarországra. Azonban igazolt üzleti, tanulmányi vagy egészségügyi ellátási céllal más országok állampolgárai is beléphetnek a határon, ezért is lehetséges, hogy az októberi vendégéjszaka adatok alapján a legtöbb külföldi Ukrajnából, Németországból, Romániából, Dél-Koreából és Ausztriából érkezett.

Leglátogatottabb település

Október 1,6 millió vendégéjszakájának 34%-a a leglátogatottabb 10 településen realizálódott.

Az elmúlt hónap vendégéjszaka számai alapján a fővárost Hajdúszoboszló követte, majd Eger, Miskolc, Gyula. A TOP 10 településben ezek mellett helyet kapott Balatonfüred, Szeged, Hévíz, Zalakaros és Debrecen. Az összes vizsgált városban a belföldi vendégéjszakák domináltak (átlagosan 80%), a legtöbb külföldi vendégéjszaka Budapestet követően Debrecenben, valamint Szegeden került eltöltésre.

 

Balaton

Az MTÜ őszi belföldi kampánya támogatásának is köszönhető, hogy még októberben is a Balaton volt a legnépszerűbb turisztikai térség. Az országban októberben eltöltött összes vendégéjszaka 17%-a itt realizálódott. A Balaton térség szálláshelyeire 112 ezer vendég érkezett a tízedik hónapban, akik 274 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek 63%-a szállodákban, míg 27%-a egyéb és magánszálláshelyeken, további 6%-a panziókban szállt meg. A térségben az elmúlt hónapban is a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszaka 97%-át magyarok adták. A belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszaka szám szerinti sorrendben Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz, Siófok és Veszprém voltak. 

 

Budapest

Októberben 53 ezer vendég érkezett a fővárosba, és 212 ezer vendégéjszaka adata került be az NTAK-ba, ezeknek 44%-a szállodákban realizálódott. További 36%-a budapesti egyéb és magánszálláshelyeken, 17%-a pedig közösségi szálláshelyen került eltöltésre. A külföldieknek leginkább kitett Budapesten szeptemberhez hasonlóan októberben is több volt a belföldi vendég. A fővárosban megszálló összes utazó 77%-a hazai volt, az eltöltött vendégéjszakák 60%-a szintén belföldiektől származott.

Vendégek száma Budapesten

 

Őszi szünet

Az október 23. – november 1. közötti őszi szünet kilenc éjszakáján az ország szálláshelyein 267 ezer vendég szállt meg, ez a teljes októberi vendégszám 43%-a volt. A turisztikai térségek közül a legtöbb vendég, 48 ezer a Balaton (18%), 40 ezer a Mátra—Bükk (15%) és 21 ezer a Budapest környéke (8%) térségekbe érkezett ebben az időszakban. Az október hónapban eltöltött 1,6 millió összes vendégéjszaka 39%-a, 618 ezer ebben az időszakban realizálódott, így egyértelműen megállapítható, hogy többen indultak útnak, mint a hónap korábbi napjain.

A leglátogatottabb település Budapest után Eger, Hajdúszoboszló, Miskolc és Gyula volt.

Vendégéjszakák száma

Az őszi szünet időszakában a szálláshelyeken megszállt vendégek átlagéletkora 36 év volt. Ez alacsonyabb, mint a hónap korábbi időszakában, amikor az átlagéletkor 41 év volt. Az érték csökkenése részben annak is köszönhető, hogy többen az iskolai szünetet kihasználva, gyermekekkel látogattak el az ország valamely térségébe. A legmagasabb átlagéletkor, 39 év Gyula és térsége vendégeinél volt megfigyelhető, a legalacsonyabb, 34 év a MátraBükk, valamint Tokaj és Nyíregyháza térségekben.

Az egy szobára eső vendégszám magasabb értéket mutat az őszi szünetben, mint október korábbi időszakaiban, ami újabb jele annak, hogy több, nagyobb létszámú család választotta az ország valamely szálláshelyét kikapcsolódásként.

 

Hosszú hétvégék

Idén szinte az összes állami és egyházi ünnep hosszú hétvégével volt egybeköthető, így összesen öt alkalommal pihenhettünk egy vagy két nappal tovább: húsvétkor, május elején, pünkösdkor, augusztusban és októberben. Mivel az áprilisi és a május eleji hosszú hétvégék még a világjárvány miatti kijárási korlátozások idejére estek, így azokon a napokon a vendégszámadatok igen alacsonyak voltak, 10 illetve 11 ezer vendég szállt meg a hazai szálláshelyeken. A korlátozások feloldását követően a pünkösdi hosszú hétvége volt az első hétvége, amikor a belföldi vendégforgalom megélénkülhetett a nyári szezon beindulása előtt. A május végi, pünkösdi hosszú hétvége három napján 75 ezer, az augusztus 20-i hosszú hétvége három napján 346 ezer, míg az október 23-i hosszú hétvége három napján 148 ezer vendég szállt meg a hazai szálláshelyeken, az októberi vendégek 94%-a belföldi volt.

Hosszú hétvégék

Az októberi hosszú hétvégén a szálláshelyek közül a legnépszerűbbek a szállodák voltak, a vendégek fele ezeket választotta, ezt követték az egyéb és magánszálláshelyek 33%-kal, majd a panziók 10%-kal. Az év korábbi hosszú hétvégéivel összehasonlítva az egyéb és magánszálláshelyek részesedése októberben volt a legalacsonyabb, ami tükrözi ezen szálláshelytípus erős szezonalitását is. A többi hosszú hétvégén 40% feletti volt a részesedésük aránya a vendégek számát tekintve, sőt, május 1-jén az 50%-ot is meghaladta.

A vendégek területi eloszlásában is nyomon követhető a nyári szezon hatása a hosszú hétvégéket vizsgálva. Az augusztus 20-i hétégén a Balaton térségbe (39%) érkezett a legtöbb vendég, ezt követően pedig a Debrecen és térsége (7%), valamint a MátraBükk (7%) térségekbe. Ezzel szemben az október 23-i hétvégére a Balaton részesedése 20%-ra csökkent, a MátraBükk térségé pedig 14%-ra erősödött a vendégek számának megoszlását tekintve, a harmadik legnépszerűbb térség pedig a Budapest környéke lett. Tavasszal a pünkösdi hosszú hétvége az októberihez hasonló arányokat mutatott a vendégek megoszlását tekintve, a három legnépszerűbb térség ugyanaz volt, mint az október 23-i hétvégén.

 

2020. január-október összesített adatok

Az idei év első tíz hónapjának összesített adatai alapján 7,7 millió vendég 21,5 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, a vendégek 78%-a belföldi volt. A szállodák 3,7 millió vendéget és 9,0 millió vendégéjszakát regisztráltak. Az összesített adatok alapján októberrel bezárólag a budapesti szálláshelyeken 1,2 millió vendég szállt meg, és 3,4 millió volt a vendégéjszakák száma. Az év első tíz hónapjában a vidéki szálláshelyeken 6,5 millió vendég szállt meg, akik 18,1 millió vendégéjszakát töltöttek el. Míg a teljes időszakra vonatkozóan vidéken a belföldi vendégek voltak többségben, 87%-ban, addig Budapesten a külföldiek 70%-ban.

Turisztikai trendriport

További hírek

2022.07.27.

Megszűnik a papíralapú vendégkönyv

Megszavazta az Országgyűlés azt a törvénymódosítási csomagot, amely a jövőben – a szakma kérésének megfelelően – megszünteti a papíralapú vendégkönyvek használatát. A szálláshely-szolgáltatók által régóta várt intézkedéssel tovább csökken bejelentkezéskor az adminisztráció, megszűnik a kétszeres nyilvántartás-vezetési kötelezettség.

RÉSZLETEK
2022.06.21.

MTÜ‒KSH együttműködés: megszűnik a szálláshely-szolgáltatók kettős adatszolgáltatási kötelezettsége

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) együttműködésének eredményeként a szálláshely-szolgáltatók, valamint az önkormányzatok számára megszűnik a korábbi kettős turisztikai célú adatszolgáltatás. A turisztikai ágazat egységes adatforrása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) lesz.

RÉSZLETEK
2022.06.15.

Fél év halasztás a vendéglátó üzleteknek és a turisztikai attrakcióknak

Az MTÜ májusi javaslatát és a szakmai érveket figyelembe véve a jogalkotó kezdeményezte az NTAK-adatszolgáltatás kezdő napjának módosítását. Így ez a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók számára idén július 1-je helyett 2023. január 1-jén indul. A most elfogadott fél év halasztás több tízezer turisztikai vállalkozás technikai felkészülését és a személyzet képzését is támogatja.

RÉSZLETEK