2020.01.24.

Ortodox karácsony: számottevően megnövekedett orosz vendégforgalom

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) már egy adott időszakot követően lehetőséget ad a szálláshelyek vendégforgalmának részletes statisztikai vizsgálatára. Jelen összeállításunkban azt mutatjuk meg, hogy az ortodox karácsonyi időszakban hogyan alakult az orosz vendégek forgalma a budapesti és egyes vidéki városok szállodáiban.

A nyugati keresztény naptár szerint január 6-án már vízkeresztet ünneplejük, ezzel ellentétben több millió ortodox keresztény azonban világszerte január 7-én még csak a karácsonyt ünnepli. Ezekben az országokban* az új év is csak január 14-én kezdődik. Az eltérés oka a különböző naptárak használatából ered, és az 1582-es naptárreformra vezethető vissza.

* az ortodox kereszténység a fő vallás Fehéroroszországban, Bulgáriában, Cipruson, Görögországban, Grúziában, Macedóniában, Moldáviában, Montenegróban, Oroszországban, Romániában, Szerbiában és Ukrajnában

Az eltérő naptárhasználat miatt az ortodox egyházban tehát január elején ünneplik a karácsonyt, az első nyolc nap Oroszországban munkaszünet, ami jelentősen befolyásolja az utazási szokásokat is. Az NTAK-ba eddig beérkezett januári szállodai adatok alapján az ortodox karácsony hatása hazánkban is egyértelműen érezhető volt. A küldőpiacokat tekintve a január 1-9. közötti időszakban, összesítve Oroszország áll a legelső helyen a vendégéjszakák száma alapján. Több mint másfélszer annyian érkeztek ebben a kilenc napban Oroszországból hozzánk, mint december azonos időszakában. Az oroszokat a román, a német, az olasz, az osztrák és az ukrán vendégek követik. Szintén érdekes megfigyelni, hogy bár Oroszország áll vendégéjszakák szerint az élen, Romániából majd kétszer annyian érkeztek, ám épp fele annyi időt töltöttek országosan nálunk.

Az orosz vendégek jelentős része (70%), az év többi részéhez hasonlóan Budapestre érkezik, január első hetében azonban arányaiban valamivel többen mentek vidékre is, elsősorban Hévízre és Hajdúszoboszlóra. Budapesten január 1-9 között Olaszországot és az Egyesült Királyságot megelőzve, toronymagasan az oroszok szerepelnek az első helyen a vendégéjszakák számát tekintve. Több, mint háromszor annyi orosz vendég lakik ilyenkor a budapesti szállodákban, mint egy hónappal korábban, ugyanebben az időszakban.

A Budapesten kívüli orosz vendégforgalmat vizsgálva, az év első hetében – akár csak más időszakokban is – a legtöbben (62%) Hévízre érkeznek. Az orosz vendégéjszakák száma ebben az időszakban kétszerese volt a december első hetében mért számoknak. Hévízen az oroszok abszolút piacvezetők voltak az év első hetében, a vendégéjszakák felét ők adják a szállodákban.

ortodox vendégéjszakák

Hajdúszoboszlón is megnőtt az év első hetében az orosz vendégek száma, az átlagos időszakokhoz képest, de fontos megjegyezni, hogy az összes vidéki orosz vendégéjszakának még ilyenkor is csupán 6%-a realizálódik a hajdúszoboszlói szállodákban. Ugyanakkor a január eleji ortodox ünnepek hatása itt is érezhető, mivel a vizsgált időszakban Hajdúszoboszlón a küldőpiaci rangsorban első helyet elfoglaló Románia mellett a második helyen Ukrajna, majd Moldávia és Oroszország áll.

További hírek

2021.05.01.

Újraindul a turizmus Magyarországon

Átlépte a négymillió főt a beoltottak száma, ezért szombattól a védettségi igazolvánnyal újra elérhetők a szolgáltatások és országszerte nyitnak a szálláshelyek, a fürdők, az éttermek belső terei. Magyarország a többi uniós tagállamhoz képest csaknem kétszeres sebességgel halad az oltásokkal, így a harmadik járványhullám miatt november óta veszteglő turizmus szereplői a teraszok nyitása után megkezdhetik az újraindulást, amit egy újabb, rekordforgalmat hozó nyár követhet belföldön.

RÉSZLETEK
2021.05.01.

Jogértelmezés a turizmus újraindításához

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élenjáró oltási programja lehetővé tette az ország turizmusának újraindítását. A vírus elleni védekezés a 4 millió beoltott elérésével új szakaszába lépett, új szabályok és intézkedések léptek életbe. Fontos azonban, hogy a vírus még velünk van. Az alábbiakban összegyűjtöttünk a biztoságos újrainduláshoz szükséges szabályokat és ajánlásokat.

RÉSZLETEK
2021.02.22.

NTAK: a magyarok intenzíven tervezik utazásaikat

Napról napra nő a foglalások száma a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján. A foglalások azt mutatják, hogy a legnépszerűbb időszak a közelgő húsvéti szünet, de az elmúlt hetekben elkezdődött a májusi és a nyári előfoglalási hullám is, ezekre a hónapokra a szállásadók egyre több foglalást rögzítenek.

RÉSZLETEK