2020.06.05. 09:10

Pünkösdi dömping a turizmusban

Míg az idei húsvét soha nem látott mélyrepülést hozott a turizmusban, a Pünkösd exponenciális bővülést. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai azt mutatják, a kedvezőtlen időjárás ellenére is kiemelkedő számokat hozott a hosszúhétvége, és a vendégéjszakáinak száma alapján megállapítható: visszavonhatatlanul újraindult a belföldi turizmus.

Pünkösdi dömping a turizmusban

A Magyar Turisztikai Ügynökség a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon (NTAK) keresztül online látja 1.140 szálloda, 1.745 panzió, és több mint 30.000 magánszálláshely adatait, amelyekből látszik, hogy a legtöbb foglalás a belföldi vendégektől érkezik, de a külföldi foglalások aránya is egyre magasabb.  A vidéki turizmus gyorsan képes lesz regenerálódni, így akár az is megtörténhet, hogy a bevételek nemcsak megközelítik, de meg is haladják a tavalyi számokat.

A korlátozások feloldása előtti szombaton még csak 4 800 vendégéjszakát regisztráltak a vidéki szálláshelyeken, a pünkösdi hosszúhétvégén azonban országosan már 129 000 fölé emelkedett a vendégéjszakák száma.

Pünkösdi dömping a turizmusban

A hosszúhétvége legnépszerűbb szállástípusa összességében a szálloda volt, ahol a négy nap összes vendégéjszakáinak 47,6%-át töltötték el a vendégek. Jól teljesítettek a magánszálláshelyek is (41,7%). A szállodai vendégéjszakák 94,7%-a vidéki hotelekben realizálódott, a magánszálláshelyek vendégéjszakáinak 91,5%-a pedig a vidéki magánszálláshelyeken.

A vírus utáni első „szabad hosszú hétvége” turisztikai forgalmának 94%-át a belföldi turisták hozták, akik országosan minden szállástípusban túlnyomó többségben (90%) voltak külföldi vendégek arányához képest.

Pünkösdi dömping a turizmusban

A legnagyobb vendégéjszaka-számot realizáló település a pünkösdi hosszú hétvégén Budapest volt 9.031 vendégéjszakával, a fővárost követte két Balaton-parti település Balatonfüred (5.096) és Siófok (4.072).

További hírek

2024.01.25.

Több mint egymillió plusz vendégéjszakával zárta a magyar turizmus 2023-at

2023-ban nemcsak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordévi számokat is – hangzott el az előzetes adatok alapján tartott évértékelő sajtótájékoztatón. Tavaly közel 16 millió turista több mint 41 millió vendégéjszakát töltött hazánkban, a szálláshelyek és a vendéglátás bevételei pedig kétszámjegyű, infláció feletti mértékben növekedtek.

RÉSZLETEK
2022.02.09.

Tízből hét éjszakát vidéken töltöttek tavaly a vendégek

Tavaly a turisztikai térségek 2,8 milliós nemzetközi forgalma 3 százalékkal múlta felül a 2019. évi értéket, míg a 19,3 millió belföldi éjszakával gyakorlatilag megismételte azt. A Balaton után a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza voltak a legnépszerűbb térségek a belföldiek körében.

RÉSZLETEK
2023.12.11.

Tovább bővül az NTAK adatszolgáltatók köre

2024. január 1-től hazánk összes, 12 és 100 millió forint közötti nettó árbevételt elért vendéglátó üzlete és jeggyel látogatható turisztikai attrakciója megkezdi az adatszolgáltatást a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK).

RÉSZLETEK