2020.06.05. 09:10

Pünkösdi dömping a turizmusban

Míg az idei húsvét soha nem látott mélyrepülést hozott a turizmusban, a Pünkösd exponenciális bővülést. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai azt mutatják, a kedvezőtlen időjárás ellenére is kiemelkedő számokat hozott a hosszúhétvége, és a vendégéjszakáinak száma alapján megállapítható: visszavonhatatlanul újraindult a belföldi turizmus.

Pünkösdi dömping a turizmusban

A Magyar Turisztikai Ügynökség a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon (NTAK) keresztül online látja 1.140 szálloda, 1.745 panzió, és több mint 30.000 magánszálláshely adatait, amelyekből látszik, hogy a legtöbb foglalás a belföldi vendégektől érkezik, de a külföldi foglalások aránya is egyre magasabb.  A vidéki turizmus gyorsan képes lesz regenerálódni, így akár az is megtörténhet, hogy a bevételek nemcsak megközelítik, de meg is haladják a tavalyi számokat.

A korlátozások feloldása előtti szombaton még csak 4 800 vendégéjszakát regisztráltak a vidéki szálláshelyeken, a pünkösdi hosszúhétvégén azonban országosan már 129 000 fölé emelkedett a vendégéjszakák száma.

Pünkösdi dömping a turizmusban

A hosszúhétvége legnépszerűbb szállástípusa összességében a szálloda volt, ahol a négy nap összes vendégéjszakáinak 47,6%-át töltötték el a vendégek. Jól teljesítettek a magánszálláshelyek is (41,7%). A szállodai vendégéjszakák 94,7%-a vidéki hotelekben realizálódott, a magánszálláshelyek vendégéjszakáinak 91,5%-a pedig a vidéki magánszálláshelyeken.

A vírus utáni első „szabad hosszú hétvége” turisztikai forgalmának 94%-át a belföldi turisták hozták, akik országosan minden szállástípusban túlnyomó többségben (90%) voltak külföldi vendégek arányához képest.

Pünkösdi dömping a turizmusban

A legnagyobb vendégéjszaka-számot realizáló település a pünkösdi hosszú hétvégén Budapest volt 9.031 vendégéjszakával, a fővárost követte két Balaton-parti település Balatonfüred (5.096) és Siófok (4.072).

További hírek

2021.05.01.

Újraindul a turizmus Magyarországon

Átlépte a négymillió főt a beoltottak száma, ezért szombattól a védettségi igazolvánnyal újra elérhetők a szolgáltatások és országszerte nyitnak a szálláshelyek, a fürdők, az éttermek belső terei. Magyarország a többi uniós tagállamhoz képest csaknem kétszeres sebességgel halad az oltásokkal, így a harmadik járványhullám miatt november óta veszteglő turizmus szereplői a teraszok nyitása után megkezdhetik az újraindulást, amit egy újabb, rekordforgalmat hozó nyár követhet belföldön.

RÉSZLETEK
2021.05.01.

Jogértelmezés a turizmus újraindításához

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élenjáró oltási programja lehetővé tette az ország turizmusának újraindítását. A vírus elleni védekezés a 4 millió beoltott elérésével új szakaszába lépett, új szabályok és intézkedések léptek életbe. Fontos azonban, hogy a vírus még velünk van. Az alábbiakban összegyűjtöttünk a biztoságos újrainduláshoz szükséges szabályokat és ajánlásokat.

RÉSZLETEK
2021.02.22.

NTAK: a magyarok intenzíven tervezik utazásaikat

Napról napra nő a foglalások száma a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján. A foglalások azt mutatják, hogy a legnépszerűbb időszak a közelgő húsvéti szünet, de az elmúlt hetekben elkezdődött a májusi és a nyári előfoglalási hullám is, ezekre a hónapokra a szállásadók egyre több foglalást rögzítenek.

RÉSZLETEK