2022.11.09.

Szálláshely-minősítés: regisztráció egy gombnyomással

Jogszabály írja elő minden hazai szálláshely számára a minősíttetést, amelyet a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) végez. A minősítés folyamata a regisztrációval kezdődik, amelyet legkésőbb 2022. év végéig minden szálláshely elvégez. A Magyar Turisztika Ügynökség (MTÜ) ‒ a szálláshely-szolgáltatókat támogatva a minősítés folyamatában ‒ egy olyan kényelmi funkciót alakított ki az NTAK-ban, amelynek segítségével egy gombnyomással, gyorsan és biztonságosan elvégezhető a regisztráció a szallashelyminosites.hu oldalra.

Ha a szálláshely-minősítéssel kapcsolatban kérdése merülne fel, hívja az MTMT ügyfélszolgálatát hétfőtől csütörtökig (munkanapokon) 09:00‒15:00 óra között a 06-1-686-2011-es telefonszámon, vagy írjon e-mailt az ugyfelszolgalat@szallashelyminosites.hu címre.

.

szálláshely-típus

regisztráció határideje

egyéb szálláshelyek

2024.01.01

magánszálláshelyek

2024.01.01.

kempingek

2022.06.30.

közösségi szálláshelyek

2022.06.30.

üdülőháztelepek

2022.06.30.

panziók

2021.12.31

szállodák

2021.12.31

 

A Magyar Turisztika Ügynökség (MTÜ) ‒ a szálláshely-szolgáltatókat támogatva a minősítés folyamatában ‒ egy olyan kényelmi funkciót alakított ki az NTAK-ban, amelynek segítségével egy gombnyomással elvégezhető a regisztráció a szallashelyminosites.hu oldalra.

Az NTAK-ból indítva – a digitális hozzájárulást követően ‒ egy gombnyomással átadhatóak a szükséges adatok a szálláshely-minősítési oldalnak. Az adatok átadása az ntak.hu honlapon, a szálláshely-szolgáltató oldalán lévő SZÁLLÁSHELY-MINŐSÍTÉS menüpontban leírtak szerint történik.

A szükséges adatok átadása után ‒ ha a szálláshely-szolgáltató még nem tette meg ‒ a szálláshely-minősítési portál létrehozza az átadott adatokkal a szolgáltató felhasználói fiókját. A szallashelyminosites.hu oldalon létrejövő felhasználói fiókba a szolgáltató az NTAK-ban megadott SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÓI ÜGYKEZELŐ E-MAIL CÍMÉVEL és egy beállított jelszóval tud belépni. A fiókhoz az MTMT által az adatátadását követően kiküldött e-mailben leírtak szerint kell jelszót beállítani.

A szálláshely-minősítés folyamatának digitális része ezt követően kizárólag a szálláshely-minősítés oldalán zajlik, az NTAK-ban ezzel kapcsolatban további teendő nincs. A minősítést követően annak eredménye ‒ bizonyos idő elteltével ‒ automatikusan megjelenik az adott szálláshely NTAK-adatai között. Az adatok átadása többször is megismételhető, ha esetleg változás történne az NTAK rendszerben nyilvántartott adatokban.

Ha a szálláshely-minősítéssel kapcsolatban kérdése merülne fel, hívja az MTMT ügyfélszolgálatát munkanapokon 08:00‒18:00 óra között a 06-1-686-2011-es telefonszámon, vagy írjon e-mailt az ugyfelszolgalat@szallashelyminosites.hu címre.

Az NTAK-kal kapcsolatos kérdése esetén továbbra is keresse ügyfélszolgálatunkat a 06-1-550-1855 telefonszámon, a hét bármely napján, 0-24 órában, vagy írjon e-mailt a turisztika@1818.hu címre.

 

Digitális hozzájárulást követően az NTAK az alábbi adatokat adja át az MTMT számára:

Szálláshely-szolgáltató adatai közül:

  • szálláshely-szolgáltató neve;
  • vállalkozási forma;
  • adószám;
  • szálláshely-szolgáltató kapcsolattartási e-mail címe;
  • szálláshely-szolgáltató címe (irányítószám, település, közterület neve és jellege, házszám, emelet, ajtó, helyrajzi szám);
  • szálláshely-szolgáltató levelezési címe (irányítószám, település, közterület neve és jellege, házszám, emelet, ajtó, helyrajzi szám);
  • szálláshely-szolgáltató kapcsolattartási telefonszáma.

Szálláshely adatai közül:

  • szálláshely típusa;
  • szálláshely neve;
  • szálláshely NTAK regisztrációs száma;
  • szálláshely címe (irányítószám, megye, település, közterület neve és jellege, házszám, emelet, ajtó, helyrajzi szám);
  • év során tervezett nyitvatartás;
  • maximálisan kiadható szobák száma;
  • maximálisan kiadható ágyak száma;
  • maximálisan kiadható pótágyak száma;
  • szálláshely kapcsolattartási e-mail címe;
  • szálláshely kapcsolattartási telefonszáma.

Szálláshely-szolgáltatói Ügykezelő adatai közül:

  • családi név;
  • utónév;
  • e-mail cím.

További hírek

2024.04.23.

Újabb jelentős kormányzati segítség a turizmusnak

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslata alapján a Magyar Kormány újabb, 15 milliárd forintos keretösszegű, A turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indításáról határozott. A korábbi sikeres pályázatokra építve ismét vissza nem térítendő támogatást hívhatnak le egyes területek.

RÉSZLETEK
2024.01.25.

Több mint egymillió plusz vendégéjszakával zárta a magyar turizmus 2023-at

2023-ban nemcsak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordévi számokat is – hangzott el az előzetes adatok alapján tartott évértékelő sajtótájékoztatón. Tavaly közel 16 millió turista több mint 41 millió vendégéjszakát töltött hazánkban, a szálláshelyek és a vendéglátás bevételei pedig kétszámjegyű, infláció feletti mértékben növekedtek.

RÉSZLETEK
2022.02.09.

Tízből hét éjszakát vidéken töltöttek tavaly a vendégek

Tavaly a turisztikai térségek 2,8 milliós nemzetközi forgalma 3 százalékkal múlta felül a 2019. évi értéket, míg a 19,3 millió belföldi éjszakával gyakorlatilag megismételte azt. A Balaton után a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza voltak a legnépszerűbb térségek a belföldiek körében.

RÉSZLETEK