2022.11.09.

Szálláshely-minősítés: regisztráció egy gombnyomással

Jogszabály írja elő minden hazai szálláshely számára a minősíttetést, amelyet a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) végez. A minősítés folyamata a regisztrációval kezdődik, amelyet legkésőbb 2022. év végéig minden szálláshely elvégez. A Magyar Turisztika Ügynökség (MTÜ) ‒ a szálláshely-szolgáltatókat támogatva a minősítés folyamatában ‒ egy olyan kényelmi funkciót alakított ki az NTAK-ban, amelynek segítségével egy gombnyomással, gyorsan és biztonságosan elvégezhető a regisztráció a szallashelyminosites.hu oldalra.

A jogszabály minden hazai szálláshely számára előírja a minősíttetést, amelyet a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) végez. A minősítés a regisztrációval kezdődik, amelyet legkésőbb 2022. év végéig minden szálláshely elvégez. A szálláshely-minősítésről minden információ a szallashelyminosites.hu oldalon található.

szálláshely-típus

regisztráció határideje

egyéb szálláshelyek

2023.01.01

magánszálláshelyek

2023.01.01.

kempingek

2022.06.30.

közösségi szálláshelyek

2022.06.30.

üdülőháztelepek

2022.06.30.

panziók

2021.12.31

szállodák

2021.12.31

 

A Magyar Turisztika Ügynökség (MTÜ) ‒ a szálláshely-szolgáltatókat támogatva a minősítés folyamatában ‒ egy olyan kényelmi funkciót alakított ki az NTAK-ban, amelynek segítségével egy gombnyomással elvégezhető a regisztráció a szallashelyminosites.hu oldalra.

Az NTAK-ból indítva – a digitális hozzájárulást követően ‒ egy gombnyomással átadhatóak a szükséges adatok a szálláshely-minősítési oldalnak. Az adatok átadása az ntak.hu honlapon, a szálláshely-szolgáltató oldalán lévő SZÁLLÁSHELY-MINŐSÍTÉS menüpontban leírtak szerint történik.

A szükséges adatok átadása után ‒ ha a szálláshely-szolgáltató még nem tette meg ‒ a szálláshely-minősítési portál létrehozza az átadott adatokkal a szolgáltató felhasználói fiókját. A szallashelyminosites.hu oldalon létrejövő felhasználói fiókba a szolgáltató az NTAK-ban megadott SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÓI ÜGYKEZELŐ E-MAIL CÍMÉVEL és egy beállított jelszóval tud belépni. A fiókhoz az MTMT által az adatátadását követően kiküldött e-mailben leírtak szerint kell jelszót beállítani.

A szálláshely-minősítés folyamatának digitális része ezt követően kizárólag a szálláshely-minősítés oldalán zajlik, az NTAK-ban ezzel kapcsolatban további teendő nincs. A minősítést követően annak eredménye ‒ bizonyos idő elteltével ‒ automatikusan megjelenik az adott szálláshely NTAK-adatai között. Az adatok átadása többször is megismételhető, ha esetleg változás történne az NTAK rendszerben nyilvántartott adatokban.

Ha a szálláshely-minősítéssel kapcsolatban kérdése merülne fel, hívja az MTMT ügyfélszolgálatát munkanapokon 08:00‒18:00 óra között a 06-1-776-7030-as telefonszámon, vagy írjon e-mailt az ugyfelszolgalat@szallashelyminosites.hu címre.

Az NTAK-kal kapcsolatos kérdése esetén továbbra is keresse ügyfélszolgálatunkat a 06-1-550-1855 telefonszámon, a hét bármely napján, 0-24 órában, vagy írjon e-mailt a turisztika@1818.hu címre.

 

Digitális hozzájárulást követően az NTAK az alábbi adatokat adja át az MTMT számára:

Szálláshely-szolgáltató adatai közül:

 • szálláshely-szolgáltató neve;
 • vállalkozási forma;
 • adószám;
 • szálláshely-szolgáltató kapcsolattartási e-mail címe;
 • szálláshely-szolgáltató címe (irányítószám, település, közterület neve és jellege, házszám, emelet, ajtó, helyrajzi szám);
 • szálláshely-szolgáltató levelezési címe (irányítószám, település, közterület neve és jellege, házszám, emelet, ajtó, helyrajzi szám);
 • szálláshely-szolgáltató kapcsolattartási telefonszáma.

Szálláshely adatai közül:

 • szálláshely típusa;
 • szálláshely neve;
 • szálláshely NTAK regisztrációs száma;
 • szálláshely címe (irányítószám, megye, település, közterület neve és jellege, házszám, emelet, ajtó, helyrajzi szám);
 • év során tervezett nyitvatartás;
 • maximálisan kiadható szobák száma;
 • maximálisan kiadható ágyak száma;
 • maximálisan kiadható pótágyak száma;
 • szálláshely kapcsolattartási e-mail címe;
 • szálláshely kapcsolattartási telefonszáma.

Szálláshely-szolgáltatói Ügykezelő adatai közül:

 • családi név;
 • utónév;
 • e-mail cím.

További hírek

2023.08.08.

Több ezer szálláshelyet lehetetleníthet el a Booking késedelmes fizetése

A Magyar Turisztikai Ügynökség kérdőívvel méri fel a Booking.com késedelmes fizetésének hatásait a szálláshely szolgáltatók körében. Az eddig beérkező csaknem 6 ezer válasz alapján minden második szolgáltatót érint a fennakadás, leginkább a főként családi vállalkozások által működtetett magán és egyéb szálláshelyeket.

RÉSZLETEK
2023.06.27.

Elfogadta a kormány az MTÜ javaslatát – megjelent az NTAK adatszolgáltatást módosító rendelet

Elfogadta a Kormány a Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatát, így a vendéglátó üzletek és jeggyel látogatható turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége szakaszosan indul el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.

RÉSZLETEK
2023.06.23.

Tévhitek az NTAK adatszolgáltatásról

  1. tévhit: A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetőinek be kell szkennelni a vendégek igazolványát, így a vendégek személyes adatai is beérkeznek az NTAK-ba. Valóság:...

RÉSZLETEK