2022.11.09.

Szálláshely-minősítés: regisztráció egy gombnyomással

Jogszabály írja elő minden hazai szálláshely számára a minősíttetést, amelyet a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) végez. A minősítés folyamata a regisztrációval kezdődik, amelyet legkésőbb 2022. év végéig minden szálláshely elvégez. A Magyar Turisztika Ügynökség (MTÜ) ‒ a szálláshely-szolgáltatókat támogatva a minősítés folyamatában ‒ egy olyan kényelmi funkciót alakított ki az NTAK-ban, amelynek segítségével egy gombnyomással, gyorsan és biztonságosan elvégezhető a regisztráció a szallashelyminosites.hu oldalra.

Ha a szálláshely-minősítéssel kapcsolatban kérdése merülne fel, hívja az MTMT ügyfélszolgálatát hétfőtől csütörtökig (munkanapokon) 09:00‒15:00 óra között a 06-1-686-2011-es telefonszámon, vagy írjon e-mailt az ugyfelszolgalat@szallashelyminosites.hu címre.

.

szálláshely-típus

regisztráció határideje

egyéb szálláshelyek

2024.01.01

magánszálláshelyek

2024.01.01.

kempingek

2022.06.30.

közösségi szálláshelyek

2022.06.30.

üdülőháztelepek

2022.06.30.

panziók

2021.12.31

szállodák

2021.12.31

 

A Magyar Turisztika Ügynökség (MTÜ) ‒ a szálláshely-szolgáltatókat támogatva a minősítés folyamatában ‒ egy olyan kényelmi funkciót alakított ki az NTAK-ban, amelynek segítségével egy gombnyomással elvégezhető a regisztráció a szallashelyminosites.hu oldalra.

Az NTAK-ból indítva – a digitális hozzájárulást követően ‒ egy gombnyomással átadhatóak a szükséges adatok a szálláshely-minősítési oldalnak. Az adatok átadása az ntak.hu honlapon, a szálláshely-szolgáltató oldalán lévő SZÁLLÁSHELY-MINŐSÍTÉS menüpontban leírtak szerint történik.

A szükséges adatok átadása után ‒ ha a szálláshely-szolgáltató még nem tette meg ‒ a szálláshely-minősítési portál létrehozza az átadott adatokkal a szolgáltató felhasználói fiókját. A szallashelyminosites.hu oldalon létrejövő felhasználói fiókba a szolgáltató az NTAK-ban megadott SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÓI ÜGYKEZELŐ E-MAIL CÍMÉVEL és egy beállított jelszóval tud belépni. A fiókhoz az MTMT által az adatátadását követően kiküldött e-mailben leírtak szerint kell jelszót beállítani.

A szálláshely-minősítés folyamatának digitális része ezt követően kizárólag a szálláshely-minősítés oldalán zajlik, az NTAK-ban ezzel kapcsolatban további teendő nincs. A minősítést követően annak eredménye ‒ bizonyos idő elteltével ‒ automatikusan megjelenik az adott szálláshely NTAK-adatai között. Az adatok átadása többször is megismételhető, ha esetleg változás történne az NTAK rendszerben nyilvántartott adatokban.

Ha a szálláshely-minősítéssel kapcsolatban kérdése merülne fel, hívja az MTMT ügyfélszolgálatát munkanapokon 08:00‒18:00 óra között a 06-1-686-2011-es telefonszámon, vagy írjon e-mailt az ugyfelszolgalat@szallashelyminosites.hu címre.

Az NTAK-kal kapcsolatos kérdése esetén továbbra is keresse ügyfélszolgálatunkat a 06-1-550-1855 telefonszámon, a hét bármely napján, 0-24 órában, vagy írjon e-mailt a turisztika@1818.hu címre.

 

Digitális hozzájárulást követően az NTAK az alábbi adatokat adja át az MTMT számára:

Szálláshely-szolgáltató adatai közül:

 • szálláshely-szolgáltató neve;
 • vállalkozási forma;
 • adószám;
 • szálláshely-szolgáltató kapcsolattartási e-mail címe;
 • szálláshely-szolgáltató címe (irányítószám, település, közterület neve és jellege, házszám, emelet, ajtó, helyrajzi szám);
 • szálláshely-szolgáltató levelezési címe (irányítószám, település, közterület neve és jellege, házszám, emelet, ajtó, helyrajzi szám);
 • szálláshely-szolgáltató kapcsolattartási telefonszáma.

Szálláshely adatai közül:

 • szálláshely típusa;
 • szálláshely neve;
 • szálláshely NTAK regisztrációs száma;
 • szálláshely címe (irányítószám, megye, település, közterület neve és jellege, házszám, emelet, ajtó, helyrajzi szám);
 • év során tervezett nyitvatartás;
 • maximálisan kiadható szobák száma;
 • maximálisan kiadható ágyak száma;
 • maximálisan kiadható pótágyak száma;
 • szálláshely kapcsolattartási e-mail címe;
 • szálláshely kapcsolattartási telefonszáma.

Szálláshely-szolgáltatói Ügykezelő adatai közül:

 • családi név;
 • utónév;
 • e-mail cím.

További hírek

2024. 07. 02.

800 millió forintos támogatásra pályázhatnak a vidéki cukrászdák

Országszerte közel nyolcszáz vidéki cukrászda igényelhet egymillió forint vissza nem térítendő támogatást eszközbeszerzésre és fejlesztésre július 2-től augusztus 1-ig. Az összesen 800 millió forint keretösszegű felhívás második eleme a Magyarország Kormánya által a vidéki vendéglátóhelyek támogatására indított 13 milliárd forint értékű programjának.

RÉSZLETEK
2024.05.24.

A Dankó Pista Emléknapon a cigányzenét ünnepli Magyarország

Június 15-én számos étterem, kávézó és cukrászda teraszán gondoskodik majd élő zene a vendégek jó hangulatáról. A Dankó Pista Emléknap célja, hogy felélessze a kávéházi és éttermi cigányzene hagyományát és felhívja a figyelmet az unikális műfaj kulturális és turisztikai jelentőségére.

RÉSZLETEK
2024.05.16.

Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től. A program további ütemeiben júniustól a cukrászdák, júliustól a zenés táncos szórakozóhelyek, míg augusztustól az alkalmi vendéglátó üzletek pályázhatnak majd a vidéki Magyarországon.

RÉSZLETEK