2020.11.25.

Megnyílt az igénylés a meghiúsult foglalások utáni állami támogatásra

A Kormány a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló rendeletében határozott a szálláshely-szolgáltatók meghiúsuló foglalásaiból eredő bevételkiesés részleges megtérítéséről. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) honlapján 2020. november 26-án vált elérhetővé az online igényelhető állami támogatás űrlapja, amelyen keresztül a jogosult szálláshely-szolgáltatók kérhetik kieső bevételeik egy részének megtérítését. A támogatást csak az a szálláshely-szolgáltató igényelheti, akinek szálláshelyét regisztrálták az NTAK-ba, és amelynek 2020. november 8-án az NTAK-ban legalább 1 foglalása volt a 2020. november 11. – december 10. közötti időszakra. A támogatási igényeket kizárólag elektronikusan lehet beküldeni, erre 30 nap áll rendelkezésre. A meghiúsult foglalások utáni állami támogatásból sok ezer turisztikai vállalkozás, több milliárd forint értékben részesül. A Magyar Kormány a turisztikai szektort eddig megközelítően 700 milliárd forinttal – vagyis mintegy 2 milliárd euróval – támogatja, amely összeg nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számít.

Az újonnan megjelent kormányrendelet részletezi a szálláshely-szolgáltatók meghiúsult foglalásaiból eredő bevételkiesés részleges megtérítéséről szóló szabályokat. A rendelet szerint azok a szolgáltatók igényelhetik a támogatást, akik fő tevékenységként szállodai szolgáltatást; üdülési és egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatást; kempingszolgáltatást vagy egyéb szálláshely-szolgáltatást nyújtanak. Támogatás az NTAK-ba szálláshelykezelő szoftveren keresztül beküldött foglalások adatai alapján számított nettó bevétel 80%-ának megtérítésére igényelhető.

A támogatási igényt az NTAK-on keresztül, kizárólag elektronikusan lehet benyújtani. A benyújtásra a szálláshely-szolgáltatók azon szálláshelyek után jogosultak, amelyekre nézve 2020. november 8-án az NTAK-ban volt a 2020. november 11. – december 10. közötti időszakra legalább 1 beküldött foglalás, pozitív értékkel. Az elektronikus űrlap az ntak.hu honlapon, a VESZÉLYHELYZETI TÁMOGATÁS menüpontban 2020. november 26-ától elérhető. Támogatási igény benyújtására kizárólag az adott szálláshelyen szálláshely-szolgáltatást végző magánszemély (természetes személy, adószámos magánszemély, egyéni vállalkozó) vagy gazdálkodó szervezet (képviselője) jogosult, aki ügyfélkapus jelszavával lép be az NTAK-ba. Támogatási igényt 2020. december 25-ig lehet benyújtani.

A támogatási igény elfogadása esetén a szálláshely-szolgáltató támogatói okiratot kap az igény benyújtását követő 15 napon belül, elektronikus úton. A támogatás folyósítására legkésőbb 2020. december 31. napjáig kerül sor. A fedezetlen állandó költségekhez nyújtott, vagy átmeneti támogatásnak minősülő állami támogatás kizárólag bizonyos működési típusú költségek finanszírozására fordítható, így például különösen személyi jellegű (bér és járulékai), valamint dologi kiadásokra. A támogatással a szálláshely-szolgáltatóknak legkésőbb 2021. február 28-ig kell elszámolniuk, szintén elektronikus úton, az NTAK felületén. Bővebb információ a támogatás igényléséről, felhasználásáról és az elszámolásról: info.ntak.hu

 

További hírek

2024.01.25.

Több mint egymillió plusz vendégéjszakával zárta a magyar turizmus 2023-at

2023-ban nemcsak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordévi számokat is – hangzott el az előzetes adatok alapján tartott évértékelő sajtótájékoztatón. Tavaly közel 16 millió turista több mint 41 millió vendégéjszakát töltött hazánkban, a szálláshelyek és a vendéglátás bevételei pedig kétszámjegyű, infláció feletti mértékben növekedtek.

RÉSZLETEK
2022.02.09.

Tízből hét éjszakát vidéken töltöttek tavaly a vendégek

Tavaly a turisztikai térségek 2,8 milliós nemzetközi forgalma 3 százalékkal múlta felül a 2019. évi értéket, míg a 19,3 millió belföldi éjszakával gyakorlatilag megismételte azt. A Balaton után a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza voltak a legnépszerűbb térségek a belföldiek körében.

RÉSZLETEK
2023.12.11.

Tovább bővül az NTAK adatszolgáltatók köre

2024. január 1-től hazánk összes, 12 és 100 millió forint közötti nettó árbevételt elért vendéglátó üzlete és jeggyel látogatható turisztikai attrakciója megkezdi az adatszolgáltatást a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK).

RÉSZLETEK