ntak logo

NTAK beszámoló az Utazás Kiállításon

Az Utazás 2019 szakmai konferenciáján változatos témákban hangzottak el előadások, többek között Szabó Áron (MTÜ) számolt be a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatóról.

Az előadásáról készült összefoglaló:
Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója a kiállításon korábban elhangzott előadásra visszautalva megjegyezte: mai, gyorsan változó világunkban már naprakész adatok birtokában is nehezebb prognózisokat felállítani, mint korábban. Ehhez képest a hazai szálláshely-statisztikák jelenleg egyáltalán nem naprakészek, a legfrissebb adatok is a tavaly decemberi állapotokat tükrözik. Többek között ennek rendezésére is jött létre a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), amelynek révén valós idejű, statisztikai adatkörbe tartozó adatok állnak majd rendelkezésre. Ezeket már érdemes lesz elemezni, és felhasználásukkal pl. gyors, célzott marketingakciókat indítani.

A rendszer még idén elindul, legkorábban, júliustól a szállodáknak kell kötelezően adatot szolgáltatniuk az NTAK-nak. Adatokat a következőkről kérnek majd be: foglaltság, értékesítési csatorna, vendégadatok, költésadatok, költés típusa (készpénz, bankkártya stb.), költés altípusa (cafeteria alszámla-típus).

A rendszer létrehozásának célja az ágazat digitalizációjának elősegítése, valamint a szálláshelyek adminisztrációjának csökkentése is. A legfeljebb 8 szobával rendelkező szálláshelyek ingyenes, könnyen kezelhető szoftvert kapnak, melynek tesztelése már elindult.

Forrás: Turizmus.com

Hírek

Júliusi adatok az NTAK-ból: rekordot döntöttünk
2020 júliusában kiemelkedő eredményt ért el a hazai turisztikai ágazat. Bár márciusban úgy tűnt, hogy a világjárvány elmossa az idei szezont, a belföldi promóciók meghozták eredményüket, a magyarok itthon maradtak és hazai szálláshelyeket kerestek fel.
Júniusi adatok: folyamatosan erősödik a szezon
A gyors és összehangolt kormányzati intézkedéseknek köszönhetően májusban elindult a belföldi turisztikai szezon, amely júniusban további erősödést mutatott.
Magánszálláshelye van? Ismerje meg az ingyenes szoftver használatát!
A Magyar Turisztikai Ügynökség az Én Vendégszobám Alkalmazást választó szálláshely-szolgáltatóknak június 15–23. között online oktatást szervez, amelynek keretében lehetőség nyílik az ismeretek bővítésére, elmélyítésére.