ntak logo

NTAK előadás a szállodaszövetségnek

Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója az NTAK roadshow keretében tartott előadást az új digitális adatszolgáltatási rendszerről az MSZÉSZ 50. közgyűlésén.

Az előadásról, és Guller Zoltán a közgyűlésen elmondott köszöntőjéről az alábbiakban olvashatnak:

Telt ház előtt zajlott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 50. közgyűlése a Danubius Hotel Arenában. A rendezvényen szóba került az NTAK hamarosan élesedő rendszere is.

A közgyűlésen köszöntőt mondott Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, aki beszámolt arról, hogy idén januárban tovább folytatódott a magyar turizmus bővülése. Kiemelte, hogy más pozitív mutatók mellett januárban 10 százalékkal nőtt a szálláshelyek bevétele, a befizetett turisztikai hozzájárulás összege pedig 110%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint az is örvendetes, hogy az idei év első két hónapjában a SZÉP-kártya feltöltések összege 60%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban, és arra számít, hogy ez a bővülés a szálláshelyek árbevételében is megmutatkozik majd.

A vezérigazgató emlékeztetett, hogy júliustól indul a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, és az új digitális adatszolgáltatási rendszer bevezetésével naprakészen állnak majd rendelkezésre friss információk a hazai turisztikai forgalom alakulásáról. Guller Zoltán kiemelte, hogy amennyiben a központi adatszolgáltatás révén fehéredik az ágazat, és nő a költségvetés adóbevétele, akkor napirendre kerülhet a szálláshely-áfa csökkentése.

Júliustól élesedik az NTAK – Szabó Áron előadása
Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója elmondta, hogy az MTÜ hellohungary és hellomagyarorszag felületei hamarosan megújulnak, ugyanakkor elindul a bor.hu oldal is. Ezen felül digitalizálják az Íztérképet, ezen a felületen a hazai alapanyagok és vendéglátóhelyek egyszerre lesznek elérhetők. Ezután összefoglalta a hamarosan bevezetésre kerülő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Szabó Áron emlékeztetett, hogy míg a digitalizáció terén a hazai szállodák viszonylag jól állnak, a kisebb szálláshelyeknél sokkal rosszabb a helyzet, alig használnak például szállásszoftvert. Kiemelte, hogy az NTAK egyik külföldi mintája, a horvát eVisitor-rendszer kinti bevezetését csak pozitív visszajelzések kísérték.

Az NTAK adatgyűjtésének végső célja, hogy mérhetővé és elérhetővé váljon a Nemzeti Turisztikai Stratégiában meghatározott 50 millió vendégéjszaka 2030-ra, illetve az ágazat 16%-os hozzájárulása a GDP-hez. Tavaly év végén megszületett a szükséges rendelet, amelynek értelmében az NTAK statisztikai célú adatgyűjtést végez. A szoftver által továbbított adatcsomag személyes adatot nem tartalmaz. Minden szükséges információ elérhető lesz a hamarosan induló info.ntak.hu oldalon.

Közben zajlik az egyszerűsített vendégnyilvántartó alkalmazás (EVA) kidolgozása is, amelyet a maximum 8 szobás, 16 ágyas szálláshelyeknek biztosít az MTÜ ingyenesen. A hotelek a meglevő szoftverük segítségével végezhetik az adatszolgáltatást, a szoftvercégekkel a szükséges egyeztetést az MTÜ végzi. Szabó Áron szerint lesznek cégek, amelyek ezért külön nem fognak pénzt kérni a szállodától.

Szóba került az is, hogy milyen adatokat továbbít majd a rendszer. Ezek közé tartozik a napi zárás, vagyis egy teljes lezárt nap összes adata, ezen felül ún. eseményvezérelt adatküldés is történik a check-in, check-out, szobacsere regisztrálásával. Ennek célja a láthatatlan forgalom ellenőrzése. A napi zárás adatai: foglaltság, kihasználtság, vendégek, vendégéjszaka, terhelési adatok, forgalmi adatok, értékesítési információk.

Az is jó kérdés, hogy kik láthatják az adatokat. A KSH, a NAV, az MTÜ illetékesei mellett az önkormányzatok tartoznak ebbe a körbe. Ugyanakkor az adatszolgáltatók is visszakapják a saját településükre vagy szűkebb környékükre vonatkozó adatokat, így össze tudják mérni saját teljesítményét a versenytársakéval.

Az is cél, hogy ifabevallást is ezen a felületen keresztül történjen, de ehhez még rendeletet kell módosítani. Hamarosan országos road-show indul a rendszer megismertetésére.

Forrás: Turizmus.com

Hírek

Júliusi adatok az NTAK-ból: rekordot döntöttünk
2020 júliusában kiemelkedő eredményt ért el a hazai turisztikai ágazat. Bár márciusban úgy tűnt, hogy a világjárvány elmossa az idei szezont, a belföldi promóciók meghozták eredményüket, a magyarok itthon maradtak és hazai szálláshelyeket kerestek fel.
Júniusi adatok: folyamatosan erősödik a szezon
A gyors és összehangolt kormányzati intézkedéseknek köszönhetően májusban elindult a belföldi turisztikai szezon, amely júniusban további erősödést mutatott.
Magánszálláshelye van? Ismerje meg az ingyenes szoftver használatát!
A Magyar Turisztikai Ügynökség az Én Vendégszobám Alkalmazást választó szálláshely-szolgáltatóknak június 15–23. között online oktatást szervez, amelynek keretében lehetőség nyílik az ismeretek bővítésére, elmélyítésére.