ntak logo

Ortodox karácsony: számottevően megnövekedett orosz vendégforgalom

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) már egy adott időszakot követően lehetőséget ad a szálláshelyek vendégforgalmának részletes statisztikai vizsgálatára. Jelen összeállításunkban azt mutatjuk meg, hogy az ortodox karácsonyi időszakban hogyan alakult az orosz vendégek forgalma a budapesti és egyes vidéki városok szállodáiban.

A nyugati keresztény naptár szerint január 6-án már vízkeresztet ünneplejük, ezzel ellentétben több millió ortodox keresztény azonban világszerte január 7-én még csak a karácsonyt ünnepli. Ezekben az országokban* az új év is csak január 14-én kezdődik. Az eltérés oka a különböző naptárak használatából ered, és az 1582-es naptárreformra vezethető vissza.

* az ortodox kereszténység a fő vallás Fehéroroszországban, Bulgáriában, Cipruson, Görögországban, Grúziában, Macedóniában, Moldáviában, Montenegróban, Oroszországban, Romániában, Szerbiában és Ukrajnában

Az eltérő naptárhasználat miatt az ortodox egyházban tehát január elején ünneplik a karácsonyt, az első nyolc nap Oroszországban munkaszünet, ami jelentősen befolyásolja az utazási szokásokat is. Az NTAK-ba eddig beérkezett januári szállodai adatok alapján az ortodox karácsony hatása hazánkban is egyértelműen érezhető volt. A küldőpiacokat tekintve a január 1-9. közötti időszakban, összesítve Oroszország áll a legelső helyen a vendégéjszakák száma alapján. Több mint másfélszer annyian érkeztek ebben a kilenc napban Oroszországból hozzánk, mint december azonos időszakában. Az oroszokat a román, a német, az olasz, az osztrák és az ukrán vendégek követik. Szintén érdekes megfigyelni, hogy bár Oroszország áll vendégéjszakák szerint az élen, Romániából majd kétszer annyian érkeztek, ám épp fele annyi időt töltöttek országosan nálunk.

Az orosz vendégek jelentős része (70%), az év többi részéhez hasonlóan Budapestre érkezik, január első hetében azonban arányaiban valamivel többen mentek vidékre is, elsősorban Hévízre és Hajdúszoboszlóra. Budapesten január 1-9 között Olaszországot és az Egyesült Királyságot megelőzve, toronymagasan az oroszok szerepelnek az első helyen a vendégéjszakák számát tekintve. Több, mint háromszor annyi orosz vendég lakik ilyenkor a budapesti szállodákban, mint egy hónappal korábban, ugyanebben az időszakban.

A Budapesten kívüli orosz vendégforgalmat vizsgálva, az év első hetében – akár csak más időszakokban is – a legtöbben (62%) Hévízre érkeznek. Az orosz vendégéjszakák száma ebben az időszakban kétszerese volt a december első hetében mért számoknak. Hévízen az oroszok abszolút piacvezetők voltak az év első hetében, a vendégéjszakák felét ők adják a szállodákban.

ortodox vendégéjszakák

Hajdúszoboszlón is megnőtt az év első hetében az orosz vendégek száma, az átlagos időszakokhoz képest, de fontos megjegyezni, hogy az összes vidéki orosz vendégéjszakának még ilyenkor is csupán 6%-a realizálódik a hajdúszoboszlói szállodákban. Ugyanakkor a január eleji ortodox ünnepek hatása itt is érezhető, mivel a vizsgált időszakban Hajdúszoboszlón a küldőpiaci rangsorban első helyet elfoglaló Románia mellett a második helyen Ukrajna, majd Moldávia és Oroszország áll.

Hírek

Júliusi adatok az NTAK-ból: rekordot döntöttünk
2020 júliusában kiemelkedő eredményt ért el a hazai turisztikai ágazat. Bár márciusban úgy tűnt, hogy a világjárvány elmossa az idei szezont, a belföldi promóciók meghozták eredményüket, a magyarok itthon maradtak és hazai szálláshelyeket kerestek fel.
Júniusi adatok: folyamatosan erősödik a szezon
A gyors és összehangolt kormányzati intézkedéseknek köszönhetően májusban elindult a belföldi turisztikai szezon, amely júniusban további erősödést mutatott.
Magánszálláshelye van? Ismerje meg az ingyenes szoftver használatát!
A Magyar Turisztikai Ügynökség az Én Vendégszobám Alkalmazást választó szálláshely-szolgáltatóknak június 15–23. között online oktatást szervez, amelynek keretében lehetőség nyílik az ismeretek bővítésére, elmélyítésére.