ntak logo

Pünkösdi dömping a turizmusban

Míg az idei húsvét soha nem látott mélyrepülést hozott a turizmusban, a Pünkösd exponenciális bővülést. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai azt mutatják, a kedvezőtlen időjárás ellenére is kiemelkedő számokat hozott a hosszúhétvége, és a vendégéjszakáinak száma alapján megállapítható: visszavonhatatlanul újraindult a belföldi turizmus.

Pünkösdi dömping a turizmusban

A Magyar Turisztikai Ügynökség a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon (NTAK) keresztül online látja 1.140 szálloda, 1.745 panzió, és több mint 30.000 magánszálláshely adatait, amelyekből látszik, hogy a legtöbb foglalás a belföldi vendégektől érkezik, de a külföldi foglalások aránya is egyre magasabb.  A vidéki turizmus gyorsan képes lesz regenerálódni, így akár az is megtörténhet, hogy a bevételek nemcsak megközelítik, de meg is haladják a tavalyi számokat.

A korlátozások feloldása előtti szombaton még csak 4 800 vendégéjszakát regisztráltak a vidéki szálláshelyeken, a pünkösdi hosszúhétvégén azonban országosan már 129 000 fölé emelkedett a vendégéjszakák száma.

Pünkösdi dömping a turizmusban

A hosszúhétvége legnépszerűbb szállástípusa összességében a szálloda volt, ahol a négy nap összes vendégéjszakáinak 47,6%-át töltötték el a vendégek. Jól teljesítettek a magánszálláshelyek is (41,7%). A szállodai vendégéjszakák 94,7%-a vidéki hotelekben realizálódott, a magánszálláshelyek vendégéjszakáinak 91,5%-a pedig a vidéki magánszálláshelyeken.

A vírus utáni első „szabad hosszú hétvége” turisztikai forgalmának 94%-át a belföldi turisták hozták, akik országosan minden szállástípusban túlnyomó többségben (90%) voltak külföldi vendégek arányához képest.

Pünkösdi dömping a turizmusban

A legnagyobb vendégéjszaka-számot realizáló település a pünkösdi hosszú hétvégén Budapest volt 9.031 vendégéjszakával, a fővárost követte két Balaton-parti település Balatonfüred (5.096) és Siófok (4.072).

Hírek

Júliusi adatok az NTAK-ból: rekordot döntöttünk
2020 júliusában kiemelkedő eredményt ért el a hazai turisztikai ágazat. Bár márciusban úgy tűnt, hogy a világjárvány elmossa az idei szezont, a belföldi promóciók meghozták eredményüket, a magyarok itthon maradtak és hazai szálláshelyeket kerestek fel.
Júniusi adatok: folyamatosan erősödik a szezon
A gyors és összehangolt kormányzati intézkedéseknek köszönhetően májusban elindult a belföldi turisztikai szezon, amely júniusban további erősödést mutatott.
Magánszálláshelye van? Ismerje meg az ingyenes szoftver használatát!
A Magyar Turisztikai Ügynökség az Én Vendégszobám Alkalmazást választó szálláshely-szolgáltatóknak június 15–23. között online oktatást szervez, amelynek keretében lehetőség nyílik az ismeretek bővítésére, elmélyítésére.